Ej dobra wyszły jednak z tego ciastka :D
Musze podumać jak utwardzić masę białkową no ale do rzeczy:
Skład:
2 jajka
20 g maki żytniej (miałem ostatek żytniej więc dodałem pełnoziarnistej, w originale (moim zamyśle) 70 g żytniej)
50 g pełnoziarnistej + 10g do gniecenia ciasta
1
łyżka proszku do pieczenia
50 g migdałów płatków
Mleczko kokosowe 85% Tao tao
70g odżywki białkowej – banan - truskawka eco v2 sfd
50 g wiórków kokosowych
20 g rodzynek
Kakao i słodzik do posypki (najlepiej mieć jeszcze sitko)
Masa:
Mleczko kokosowe wrzucamy do lodówki na godzine, żeby dobrze się masa od wody oddzieliła. Po godzinie ( ewentualnie 2h) wyjmujemy wylewamy wodę, żeby mieć samą gęstą białą masę (ekstrakt z kokosa). W rozdrabniaczu od blendera( nie wiem jak to sie nazywa, takie walcowate pudełko z nożem obrotowym) mielimy wiórki do otrzymania klejącej się masy, rodzynki także na drobno. Wszystko to plus białko wrzucamy do michy z ekstraktem z mleczka kokosowego i mieszamy łychą do powstania masy.
Ciasto miało być środkiem (jak w twixie) ale wyszło mi za duże i postanowiłem dać masę na górę.
Ciasto:
mąka, żółtka i 1 łyżka proszku do pieczenia do miski, troche wymieszać, białko z 1 łyżką płaską cukru miksujemy do uzyskania piany.Następnie wrzucamy do miski z mąką i wyrabiamy ręką ciasto. Ja zostawiłem w międzyczasie takie ciasto na 15 min i potem "dorobiłem" je jeszcze. Nie wiem czy ten fakt ma jakieś znacznie, bo to nie drożdze więc można od razu spróbować wyrobić :). Następnie formujemy z nich walce, co wyglądają jak ...
albo płaskie długie prostokąty. Moje walce zaczęły się rozwalać więc w połowie pieczenia je przekroiłem na pół. łączny czas pieczenia ok 25 min - 30 min 150 stopni.
Następnie wyjmujemy czekamy aż ostygną. Potem nakładamy masę na górę i posypujemy zmieszanym kakao ze słodzikiem (ja dałem na płaską łyżkę kakao 3 rozgniecione słodziki.
Smak ? Megą :) Jeszcze popracuje nad przepisem :)
Zmieniony przez - Creaxy w dniu 2013-03-24 18:43:06