Na rozkaz wrzucam swój przepisik i daje gwarancję naprawdę świetnego doznania dla podniebienia:-)) Przy okazji może przekonam Was, że ciasto drożdżowe nie jest taki trudne do wykonania i otwiera przed nami wieeele manewrów do popisów w kuchni, ponieważ można zrobić z niego prawie wszystko, jak się okazało nawet grzybową hantelkę;-) Zacznijmy [...]
[...] KRUCHE CIACHO Ten przepis jest chyba najbardziej czasochłonny i wymaga pewnego skilla w kuchni, ale efekt jest wart wysiłku-zresztą sami zobaczycie Podstawą jest ciasto(wyglądające jak nie wiem co-foto 1), które otrzymamy z następujących składników: *szklanki mąki razowej żytniej *szklanki mąki orkiszowej bez otrąb(z braku laku może [...]
[...] smietankowego -jogurt naturalny, cale opakowanie; ja mialem Pilos z Lidla 1,5%, weszlo prawie 500g (moim zdaniem to wlasnie jogurt nadaje sernikowi swietna konsystencje, ciasto nie jest suche w srodku) Wykonanie -Zoltka i jaja rozbijamy na 2 osobne miski, bialka do bialek zoltka do zoltek -Zoltka miksujemy robotem, az zmienia troche kolor, w [...]
[...] ograniczać "złe" tłuszcze, słodycze i żywność przetworzona. Można robić sobie tzw. dzień wolny od diety. ja np. robię tak w niedziele, kiedy pozwalam sobie na pizze , lody, ciasto i inne przyjemności, jednak w miarę rozsądnie. Należy jeść ok. 20-30% białek, 50-60% węglowodanów oraz ok. 15% tłuszczów. jednak chodzi tutaj o kalorie (patrz wyżej) , [...]
[...] 1. 50g gorzkiej czekolady 90% lub jezeli ktos woli moze sobie zrobic polewe z kakao, oleju kokosowego i jakiegos slodzidla, badz tez i nie. PRZYGOTOWANIE: 1. Skladniki na ciasto wyrabiamy rekami przez dobrych kilka minut. po uzyskaniu kuli z ciasta rozgniatamy je na jakiejs formie, moze byc silikonowa, jakies naczynie zaroodporne, wszystko sie [...]
[...] nam bez użycia dodatkowego tłuszczu), przykrywamy pokrywką i smażymy na wolnym ogniu do momentu, gdy góra się zetnie na tyle, że będziemy mogli bez problemu przekręcić nasze ciasto. Po przekręceniu smażymy ciągle na tym samym ogniu przez około 2 min. Ciasto zdejmujemy do ostygnięcia i analogicznie postępujemy z drugą połową, która została nam w [...]
[...] 225 g letniej wody 225 g mąki żytniej razowej Wszystkie składniki pomieszać w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 12-18h. Ciasto właściwe: całe ciasto zakwaszone (500 g) 200 g mąki żytniej razowej 460 g mąki pszennej chlebowej 370 g letniej wody 17 g soli 100 g uprażonych ziaren słonecznika (+ 20 g na posypkę) 20 g [...]
[...] 150 g letniej wody 150 g mąki żytniej razowej Wszystkie składniki pomieszać w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 12-18h. Ciasto właściwe: całe ciasto zakwaszone (350 g) 140 g mąki żytniej razowej 320 g mąki pszennej chlebowej 260 g letniej wody 10 g soli 130 g uprażonych ziaren sezamu (+ 20 g na posypkę) 20 g kleiku [...]
ciasto: mąka razowa typ 2000 sól oliwa z oliwek ciapla woda drożdze cukier do miski wlewamy szklankę cieplej wody dodajemy 6 lyżek stołowych oliwy mieszkając dodajemy 2 pastylki slodzika i 25 g drożdży. Po rozpuszczeniu dadajemy płaską łyżeczke soli, mąki dodajemy tyle aby po zamieszaniu powstala papka, odstawiamy do wyrosniecia pod przykryciem [...]
[...] kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Wrzucamy do garnka, dolewamy 50 ml wody, dodajemy cynamonu i chwilę dusimy. 4. Masy z pkt 1 i pkt 2 mieszamy ze sobą (powinno powtać ciasto). Powstałe ciasto dzielimy na 3 równe części. 5. W formie na płasko ugniatamy ciasto ("na placek"). Na ciasto nakładamy połowę uduszonych jabłek. Na jabłka nakładamy [...]
[...] czegoś innego do przereagowania z sodą - maślanka lub zsiadłego mleka) 60 g płatków owsianych zmielonych na mąkę Wszystko zblendować na gładko i zostawić na 5 minut żeby ciasto się napuszyło. Jak soda przereaguje z kefirem/maślanką, ciasto zacznie przypominać gąbkę, z małymi pęcherzykami powietrza. Patelnię spryskać lub przetrzeć lekko [...]
[...] :) Wszystko czego potrzebujemy: ja zrobiłem wszystkie składniki wg przepisu, jedynie dodałem pare rzeczy od siebie, można zwiekszyć smiało ilość składników :) Składniki na ciasto: 1. Ser twarogowy 200g 2. Otręby owsiane 20g 3. mąka(użyłem graham)20g 4. Proszek do pieczenia 6-10g 5. 2-3 białka jaj Dodatki (wedle uznania): 1. Pierś z kurczaka 2. [...]
[...] powinny być w temperaturze pokojowej, mieszamy je z ciepłą wodą oraz szczyptą cukru i odstawiamy zaczyn na około 10 minut. Do mąki dodajemy oliwę oraz zaczyn i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dosypujemy mąki aby ciasto się nie kleiło, powinno być elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Z przygotowanej ilości wyszły mi [...]
[...] petarda: Ciasto otrębowe z serem białym i czarną porzeczką. Jest to zapożyczony przepis jednak trochę zmodyfikowany aby był bardziej przystępny do diety. Składniki na ciasto: - 3 jajka + 1 białko - 12 łyżek otrębów owsianych (inne też pewnie się nadadzą) - łyżka bądź dwie przyprawy do piernika (może być w zamian jakiś aromat [...]
[...] pieczarki - 2-3 łyżki kukurydzy - 1/4 papryki - przyprawy - ser żółty Przygotowanie: 1. Do miski przesiać mąki, wsypać drożdże, dolać wody i ewentualnie oliwy i wyrabiać aż ciasto będzie sprężyste 2. Odłożyć ciasto w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h do wyrośnięcia 3. Usmażyć kurczaka, dodać pieczarki, paprykę i na koniec kukurydzę 4. Ciasto [...]
[...] jajka - ew. trochę wody/mleka, trochę soli, Zacznę od "płatków" Bierzemy jajko/białko lub więcej jaj/białek ;p i mąkę pełnoziarnistą. Do jajek dodajemy mąki i mieszamy na ciasto (można podlać mlekiem juz wodą, ja robiłem bez) Powinno wyjść nam ciasto które wkładamy do zamrażalki żeby stwardniało(aby spokojnie je zetrzeć na tarce) Jak już [...]
[...] greckiego 1 ząbek czosnku jeszcze trochę natki kolendry :) odrobina soku z cytryny :) sól,pieprz Przygotowanie: Ciasto: wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę(ciasto powinno być elastyczne) i dajemy mu odpocząć na około 30 minut. Farsz: Cebule, czosnek, kolendrę oraz papryczki drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnie dodajemy łyżkę [...]