Masz na myśli chyba ciała ketonowe a nie tłuszczowe, bo ketony i tłuszcze to chemicznie zupełnie inne substancje.
Faktycznie w trakcie stosowania cyklicznej diety ketogenicznej (CKD) powstają ciała ketonowe, czyli pośrednie metabolity tłuszczów. Głównym ich miejsce syntezy jest wątroba (najczęściej w okresie głodzenia, a konkretnie niskiej lub zerowej podaży glukozy). A co do obiegowej opinii...no coż...obiegowe opinie mają to do siebie , że spodziewamy się po nich więcej prawdy niż faktycznie w sobie niosą.
Podobnie jest i w tym wypadku. Ciała ketonowe nie zostają w naszym organizmie po wytworzeniu i nie kumulują się w nim, ale są aktywnie wykorzystywane, jako źródło energii (zamiast glukozy) przez pracujące organy. Kwas acetooctowy i beta-hydroksymasłowy są aktywnie zużywane na potrzeby energetyczne serca i mózgu. Aceton natomiast, będący produktem rozpadu kwasu acetylooctowego, w ilości do 30% jest wydalany z organizmu. Reszta jest wychwytywana przez komórki organizmu i konwertowana z powrotem do acetylo-CoA, który wraca do cyklu kwasu cytrynowego. Podobna sytuacja ma miejsce w mózgu, gdzie ciała ketonowe są konwertowane do acetylo-CoA, a w dalszej kolejności do długich kwasów tłuszczowych. W mózgu zatem ciała ketonowe stanowią istotne źródło energii w warunkach ograniczonej podaży energii.
Zatem ciał ketonowych nie należy się bać do momentu kiedy ich poziom nie przekroczy wartości patologicznych, które w przypadku kwasicy ketonowej zawierają się w zakresie 15-25 mM. Zwrócić należy uwagę, że
tzw. ketoza żywieniowa wywołana dietą ubogowęglowodanową daje koncentację ciał ketonowych w zakresie 0,5-5 mM, wiec daleko od momentu paniki, ale w granicy rozsądnego przemyślenia tematu poprawności stosowanej diety i zasadności ujęcia w niej składników zasadotwórczych (Alkagen- Olimp będzie nadwyraz kompleksowym rozwiązaniem).
OLIMP Laboratories| Tematy porad: TRENING i SUPLEMENTACJA
-------------------------
http://www.perfectbody.pl/
-------------------------