Na diecie wysokowęglowodanowej, podobnie jak na diecie wysokotłuszczowej nie trzeba liczyć kalorii. W pierwszej liczy się jedynie tłuszcze, w drugiej liczy się węglowodany. W obu modelach powinno jeść sie do syta,bez ograniczeń kalorycznych, ograniczeń posiłków,można śmiało jeść i na wieczór. Nie głodzić się pod żadnym pozorem. To odpowiednio skomponowana dieta ma dać impuls do ćwiczeń, a nie na odwrót. Energia powinna nosić człowieka, a wtedy trening jest przyjemnością, nie karą. Wtedy idzie już z górki.
Może przyda Ci się menu mojego kolegi, który zrzucił na diecie węglowodanowej 15kg bez jakichkolwiek wyrzeczeń,bez wysiłku fizycznego,może i tobie się przyda.
Dieta węglowodanowa
Jan KwaśniewskiNie mamy i mieć nie możemy tyle ryb, co Japończycy, ale szybko mieć możemy potrzebną ilość białka. Węglowodanów i tłuszczu mamy o wiele za dużo. W polskich warunkach zasadniczym źródłem białka zwierzęcego
powinien być chudy ser, mleko o zawartości tłuszczu poniżej 1%, chude mięso, ryba, białko jaj, podroby. Potrzebne składniki mineralne mogą być dostarczane częściowo w serwatce i maślance, które również są
źródłem białka zwierzęcego, i to białka o dość wysokiej wartości. Drugim zasadniczym źródłem białka może być fasola i groch. Białko w produktach strączkowych ma niższą wartość odżywczą, ale w fasoli i grochu tego białka jest bardzo dużo, więcej niż w mięsie, tyle co w żółtym twardym serze. Białka pochodzenia roślinnego z fasoli i grochu, uzupełniane głównie chudym serem i chudym mlekiem, mogą pokryć pełne
zapotrzebowanie na białko i umożliwić poprawne funkcjonowanie organizmu na poziomie wyższym niż się to spotyka obecnie w Polsce u ludzi o najwyższych dochodach czy u bogatych ludzi w bogatych krajach.”
W praktyce
Źródła białka: całe jajka, chudy twaróg, podroby, chuda
wędlina,mięso, mleko 1%, ryby ect
Tabela nr 1
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=76
Źródła węglowodanów: ziemniaki,ryż, kasze, mąka jednak z małym
"ale". Nie powinno spożywać się węglowodanów, w których na 1g B
przypada więcej niż 16g węglowodanów(zwłaszcza owoce).
W praktyce makaron, ciasto "własnej roboty" z całych jajek- mąki, a z
tego pierogi z podrobami, twarogiem, ruskie, kluski z serem,
ziemniaki,kasze z schabowym szynką itp.warzywa jako dodatek
MarcinMTWAROŻEK
200g twarogu chudego
20-50g jogurtu naturalnego
20-40g papryki czerwonej lub pomidora
20-50g pieczywa (chleb, bułka)
sól i pieprz do smaku
JAJECZNICA
1 jajko całe
3 białka z jajek
50g wędliny drobiowej
20-40g cebuli
20-50g pieczywa
2-5g smalcu
sól i pieprz do smaku
WĄTROBA WIEPRZOWA LUB DROBIOWA
250g wątroby wieprzowej lub drobiowej
1 cebula
mąka ziemniaczana
2-5g smalcu
sól i pieprz do smaku
20-50g pieczywa
POTRAWKA Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH
500g żołądków drobiowych
200g pieczarek
2 cebule
½ szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka mąki
5-10 g smalcu
sól i pieprz
20-50g pieczwa
SERCA DROBIOWE NA OSTRO
500g serc drobiowych
100g pieczarek
duża marchewka
1 szklanka bulionu wołowego
2 łyżki przecieru pomidorowego
cebula
ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
0,5 łyżeczki chili
sól i pieprz
20-50g pieczywa
RIZOTTO
400g piersi z kurczaka
100g ryżu
1/2 paczki mieszanki chińskiej (mrożonej)
10-15g smalcu
sól i pieprz
vegeta, papryka ostra i słodka, (do przyprawienia piersi)
OBIADY
150-200g ziemniaków, ryżu lub kaszy
100-200g kotlet schabowy, kotlet z piersi kurczaka, gulasz wieprzowy lub smażonej ryby(filet)
100g surówki
FLAKI WOŁOWE KUPNE
WĘDLINY
Głównie drobiowe.
Wieprzowe: polędwica sopocka, schab wędzony, chude szynki, kiełbasa krakowska sucha, kiełbasa szynkowa, kiełbasa biała parzona
Nie wiem, czy produkty jw należą do Twoich ulubionych? Jak nie możesz je zastąpić swoimi ulubionymi. Dieta węglowodanowa nie musi być monotonna. Ważna jest zasada
JAK POWIEDZIAŁ MÓJ kolega Mariusz M. OGRANICZA CIĘ TYLKO TWOJA WYOBRAŹNIA, MOŻESZ JEŚĆ WSZYSTKO TYLKO STOSUJ SIĘ DO JEDNEJ ZASADY 1:0,5:2-5 ( BIAŁKO:TŁUSZCZ:WĘGLOWODANY )
OSOBIŚCIE STARAM SIĘ ŻEBY BYŁO 1:0,3-0,4:1-2
POZDRAWIAM
MARCIN M.
Zmieniony przez - Evo w dniu 2014-04-15 13:30:17