SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Porady w dziale Kuchnia Sfd - czyli pojedyncze pytania na temat gotowania.

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 296101

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Mam pytanie w sprawie omletu.
moj codzienny omet robię z 15g mąki ryżowej,40g owsianych,20g odżywki,3 całych jaj (ok 180g) i 4 białek (ok 140g),za 2 tyg z zwiazku z modyfikacjami diety bede go robił z :
20g mąki,100g owsianych,4 całych jaj (ok 240g),20g odżywki i tylko jednego białka jaj (ok 35g) wydaje mi się ze jak to zmiskuje to bedzie bardzo gęste (teraz mam w miare wodnista konsystencje ale bez przesady) czy moge dodać zamiast tych trzech białek troche wody żeby było w miare porównywalne gestoscia z teraźniejszymi omletami?
Pozdro.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 4097 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 28862
Tak, jeśli uważasz że wychodzi ci zbyt gęsta masa to możesz oczywiście dodać trochę wody albo mleka, przy takiej ilości jaj powinien sie ładnie zciąć.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
dzieki ;]
mam jeszcze jedno pytanie.
Pare lat temu na wakacjach w turcji jadłem taki pomarańczowy ryż,super mi smakował ale nie mogę takiego znaleść,czy to normalny ryż tylko jakoś innaczej robiony (jak tak to jak go zrobić) czy specjalny (gdzie go w takim razie kupić)?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 4097 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 28862
Zapewne jadłeś ryż gotowany w szafranie, bardzo droga przyprawa (jeśli trafisz tanią to imitacja) która pięknie barwi ryż na pomarańczowo. Prawdziwy szafran szukaj w sklepach typu Piotro i Paweł, Alma, albo w sklepach z przyprawami.

Oczywiście możesz próbować z imitacjami szafranu z marketów albo takim też tanim zamiennikiem szafranu jest kurkuma.

Zmieniony przez - grrubas w dniu 2011-07-05 07:27:53
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 409 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 21057
Mam pyt. dzisiaj chciałem sobie "wszamać" kurczaka z warzywami, warzywa niestety podkusiło mnie żeby wrzucić do blendera żeby sobie zrobić taką surówkę warzywną - niestety efekt był marny - wyszła papka warzywna:P - oczywiście nie marnując surowca - wciamałem ją:P - ale jest jakiś sposób na "usztywnienie" takich sałatek?

surowieć:pól papryki, pól pomidora, pól cebuli, pól ogórka, parę rzodkiewek

Zmieniony przez - Norijaki w dniu 2011-07-05 12:53:23
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 4097 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 28862
użyj szatkownicy albo noża a nie blendera, blender to młynek

Zmieniony przez - grrubas w dniu 2011-07-05 13:15:51
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 415 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 15069
Ile czasu powinna się gotować wołowina (udziec/antrykot/rostbef) na parze żeby była zjadliwa? Wiem, że mięso szybciej będzie dobre jak pokroi się je w drobne kawałki.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
zły dział \

Zmieniony przez - Bartek1999 w dniu 2011-07-05 20:55:05
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 4097 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 28862
doner88 gotowana wołowina potrzebuje więcej czasu niż drób czy wieprzowina, ja gotuję nawet do 1,5h na parze

Zmieniony przez - grrubas w dniu 2011-07-05 21:27:02
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 409 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 21057
tak przy okazji i gwoli ścislości
mięso ważymy przed parowaniem a nie po?
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Wysokobiałkowe leczo

Następny temat

Naleśniki z cycem kuraka

WHEY premium