17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]
Kiedyś trening aerobowy nie był rutynowym elementem planu kulturysty. Jedna z największych legend kulturystyki Franco Columbu (4-krotny Mr. Olympia uwzględniając wszystkie kategorie wagowe i 2-krotny w klasyfikacji ogólnej, w tym jeden tytuł kontrowersyjny w 1981 r.) uważa, że bieganie jest dobre tylko dla biegaczy, a nie nadaje się np. dla osób [...]
[...] Per 1,000 Kilocalories: Temporal Trends in Fast-Food Restaurants, United States, 2000–2013” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4283357/ https://mcdonalds.pl/tabela-wartosci-odzywczych Oscai LB, Miller WC, Arnall DA. “Effects of dietary sugar and of dietary fat on food intake and body fat content in rats” Beulens JW1, van Beers [...]
Kolagen należy do podstawowych białek strukturalnych i jest głównym składnikiem większości tkanek naszego organizmu. Buduje on ok. 25% białek znajdujących się ludzkim ciele. Według „Biochemii Harpera”, u człowieka wyróżniamy ponad 25 typów kolagenu, jednak dzielimy go na różne klasy. Według innych naukowców i opracowań, wyróżniamy 28 typów [...]
Koenzym Q10 (CoQ10) to substancja, która jest niezbędna w komórkach dla produkcji energii. Jest również antyoksydantem, co oznacza, że chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, które mogą prowadzić do różnych chorób i starzenia się. Stany zapalne i stres oksydacyjny Kilka publikacji przeglądowych podsumowało również [...]
[...] S. “The effects of McDonalds, Kentucky Fried Chicken and Pizza Hut meals on recommended diets”.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24394337 https://mcdonalds.pl/tabela-wartosci-odzywczych Chang-YunYoon “High and low sodium intakes are associated with incident chronic kidney disease in patients with normal renal function and [...]
Osiąganie („robienie”) formy w każdym sporcie oznacza coś zupełnie innego. Forma biegowa to określone osiągi na konkretnym dystansie, w sportach walki to przygotowanie do całego turnieju lub pojedynczego pojedynku. W sportach siłowych forma to ciężar w podrzucie i rwaniu (podnoszenie ciężarów), w trójboju w przysiadzie, wyciskaniu leżąc i martwym [...]
Kofeina jest popularna wśród sportowców, którzy uprawiają dyscypliny wymagające zarówno siły, jak i wytrzymałości. Pozwala na dłuższe i intensywniejsze treningi. Ważne jest jednak, aby ostrożnie dobrać dawkę i czas spożycia, aby móc korzystać z pełni potencjału kofeiny. W niniejszym eksperymencie dotyczącym skuteczności kofeiny skupiono się na [...]
Po przeprowadzeniu wszechstronnej analizy badań zespół naukowców opublikował w 2020 roku charakterystykę potencjalnych korzyści zdrowotnych wynikających ze stosowania odżywek białkowych na bazie białek serwatkowych przez osoby z cukrzycą i stanami przedcukrzycowymi oraz zespołem metabolicznym. Wyniki te mogą stanowić cenną wiedzę dla dietetyków, [...]
Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]
W artykule naświetlę pokrótce, skąd wziął się problem dopingu w sporcie, opiszę cyrk związany z podnoszeniem ciężarów, w końcu przybliżę kwestie związane z paszportem biologicznym oraz androgenami u pań. Występowanie hiperandrogeniczności rodzaju 46 XY wynikającej z nieprawidłowego rozwoju płci wynosi 7 na 1000, czyli sto czterdzieści razy więcej [...]
W Internecie beztrosko są powielane fałszywe informacje, warto o tym pamiętać nie tylko 1 kwietnia. Niestety, równie duża dezinformacja dotyczy kwestii zdrowia, a czasem nawet publikowane błędne dane mogą zaważyć na dalszym życiu. Oto najgłupsze mity na temat dopingu, na jakie się natknąłem. Jak czułe są metody wykrywania dopingu? W badaniu [...]
[...] kolagen nie jest zbyt wartościowy dla sportowca, ponieważ zawiera mało BCAA i lizyny. Na dole zestawiłem profile białka serwatkowego oraz kolagenu. Uwaga: poniższa tabela nie do końca jest zgodna z prawdą z przyczyn obiektywnych. J.E.EASTOE i wsp. wykazali, iż zawartość kolagenu w kościach, ścięgnach oraz w nerkach (retikulina) u [...]
Otyłość to przewlekły stan nadmiernej akumulacji tłuszczu w organizmie, wywołujący poważne problemy zdrowotne. Wśród tych problemów wymienia się najważniejsze śmiercionośne choroby obecnych czasów, czyli sercowo-naczyniowe i nowotworowe. Nadmierna masa ciała ma także negatywne skutki psychologiczne, takie jak depresja, czy niska odporność na [...]
[...] 42% lub 55%. Najpopularniejszy jest HFCS-55. Uwaga: oba rodzaje syropu glukozowo-fruktozowego zawierają również domieszki maltozy, maltotriozy i maltotetraozy (3-6% - patrz tabela niżej). Wg danych Słomińska L.: „Środki słodzące na bazie skrobi, różne rodzaje syropu glukozowo-fruktozowego” poszczególne odmiany HFCS różnią się przede [...]
Antybiotyki to bez wątpienia cenny skarb medycyny, jednak ich stosowanie wiąże się z pewnymi wyzwaniami. Ze względu na popularność i częstotliwość stosowania antybiotyków ich wpływ na mikrobiotę jelitową każdej leczącej się osoby, a także na całe otaczające środowisko naturalne, stanowi realne zagrożenie. Źródła: MacNair, C. R., Tsai, C. N., [...]
L-karnityna, naturalnie występująca w organizmie ludzkim substancja pochodzenia aminokwasowego, stanowi ważny element mechanizmów energetycznych w komórkach. Jej główną funkcją jest transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie są one metabolizowane w celu wytworzenia energii. Kurkumina należy do silnych antyoksydantów roślinnych i [...]
W ostatnich dziesięcioleciach byliśmy świadkami nagonki na kwasy tłuszczowe i promowania węglowodanów, jako „idealnego śniadania”, czemu towarzyszyło stworzenie „piramidy idealnego żywienia”. Trend odwrócił się w latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku. Odnotowano zmniejszenie: liczby zgonów o 20% zgonów z powodów sercowo-naczyniowych o 30% [...]
Tłuszcze były przez wiele lat piętnowane, uważano je za zło wcielone. Do dzisiaj krążą opowieści o „niosącym spustoszenie cholesterolu pokarmowym”, zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca [...]
Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]