[...] dzienny bilans utleniania tłuszczu, to już wpływ na węglowodany jest gigantyczny! W eksperymencie z 2012 roku wzięło udział 17 wytrenowanych, młodych ludzi. Zastosowano dwa rodzaje treningu: Tradycyjny trening siłowy - czyli 8 ćwiczeń po 4 serie wykonywane do załamania, intensywność rzędu 75% ciężaru maksymalnego, 1-2 minutowa przerwa między [...]
[...] może być wiązany z przyrostami masy mięśniowej (to tłumaczy, czemu niearomatyzujące SAA mają o wiele mniejszy potencjał „masowy”). Uwaga Estradiol oddziałuje poprzez różne rodzaje receptorów, ponadto u kobiet stwierdzono, iż różnice wynikają z genetycznych uwarunkowań jednostki: „wykazano, że kobiety z allelem T genu receptora estrogenowego a, [...]
[...] DOMS (np. przy dużej objętości treningu aerobowego lub po długim okresie bezczynności). Jeśli chodzi o typowe bóle spotykane u osób trenujących siłowo, wyróżniamy dwa rodzaje: bolesność wczesna oraz DOMS. Bolesność wczesna – jest skutkiem intensywnego treningu – w mięśniach następują zmiany biochemiczne, narastające wraz z postępującym [...]
[...] pokrywała dieta!), 30% z białka (z tego 28% z odżywek, 72% z diety), 36% z tłuszczów (93% z diety, 7 % z suplementów/odżywek). Podsumowanie Kulturyści stosują najróżniejsze rodzaje diet, które na dodatek różnią się ilością dostarczanych węglowodanów, białek i tłuszczów w różnych okresach przygotowawczych (poza sezonem, przed zawodami itd.). Z [...]
[...] siłowym rzadko osiągniesz tętno powyżej 180 uderzeń serca na minutę (na chwilę, przy biciu rekordów), w bieganiu bez trudu. Trening funkcjonalny aktywizuje wszystkie rodzaje włókien mięśniowych? Cytat z artykułu propagandowego: „Trening funkcjonalny korzystnie wpływa również na wzmocnienie mięśni całego ciała, z racji tego, że aktywizuje [...]
[...] długotrwałego treningu w niekorzystnych warunkach, co jest szkodliwe dla sportowca). Czy lepszy jest gainer czy białko serwatkowe? Na to pytanie nie ma odpowiedzi. To dwa rodzaje produktów o zupełnie innym przeznaczeniu. Odżywka typu „gainer” zawiera przeważnie od 15 do 35 g białka w 100 g, resztę stanowią węglowodany, w małym [...]
[...] mitom rozsiewanym w Internecie, tłuszcze nie są żadnym „opatrunkiem” dla mikrouszkodzeń w tętnicach (tak, naprawdę nie żartuję, są ludzie którzy w to wierzą), tylko raczej rodzajem markera świadczącego o patologii, np. niedoczynności tarczycy, niekontrolowanej cukrzycy, alkoholowej marskości wątroby, miażdżycy, chorobie naczyń wieńcowych itd. [...]
[...] metaboliczny. Badanie naukowe W jednym z badań oceniano, jaki wpływ ma dieta na stężenie insuliny, stan zapalny i ryzyko cukrzycy typu 2. Naukowcy spekulowali, iż różne rodzaje węglowodanów mogą modyfikować stężenia cytokin w osoczu i ekspresję genów w podskórnej tkance tłuszczowej. Na 12 tygodni osoby z zespołem metabolicznym zostały losowo [...]
[...] białka potrzebujemy? Dlaczego trenując na siłowni potrzebuje więcej białka? Skąd brać białko? Czym jest odżywka białkowa? Kto może korzystać z suplementów białkowych? Jakie rodzaje suplementów białkowych spotykamy? Które białko wybrać na masę, a które na rzeźbę? Sprytny kulturysta wie, że z jego pomocą można znacznie poprawić osiągi treningowe, [...]
Istnieją dziesiątki rodzajów ćwiczeń, które mają różny wpływ na nasze zdrowie, przyrost mięśni i redukcję tkanki tłuszczowej. Niestety nie wszystkie z nich mają taką samą skuteczność. Podobnie ta kwestia wygląda zarówno w wysiłkach tlenowych (np. umiarkowane bieganie, pływanie, jazda na rowerze), jak i beztlenowych (sprinty, trening siłowy, walka [...]
SARM to selective androgen receptor modulator, czyli selektywny modulator receptora androgenowego. Często SARM są mylone z SERM, jeszcze częściej zdarza się, iż środki, które nie mają nic wspólnego z SARM, są tak właśnie określane (np. przez producentów z szarej strefy). Podsumowanie SARM nie są suplementami diety. Na razie nikt nie wziął się na [...]
Odchudzanie powinno interesować nawet połowę populacji niektórych krajów. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. Zgromadzony tłuszcz to nie jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu [...]
Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]
Wiemy, iż nadmierna podaż energii jest skorelowana z występowaniem otyłości, cukrzycy typu II, oporności insulinowej, wielu rodzajów raka i chorób układu krążenia. Nie ma aż takiego znaczenia, czy będą to węglowodany (w tym chleb, makarony, kasze) czy tłuszcze (masło, margaryny, oleje, tłuszcze utwardzone, w tym trans). Podsumowanie Nic nie [...]
Wiem, iż wrzucę teraz nawet nie kij, ale bombę w mrowisko – jednakże konieczność dostarczania dużej ilości węglowodanów do stymulowania wzrostu masy mięśniowej wcale nie jest dobrze udokumentowana naukowo. Powiem więcej, naukowcy coraz częściej spekulują, iż dawne zalecenia bazujące na dostarczaniu ogromnych ilości węglowodanów (3-7 g na kilogram [...]
Odżywki białkowe na rynku suplementacji sportowej grają pierwsze skrzypce pod względem ilości produktów, smaków czy frakcji. Producenci prześcigają się w tym, aby ich białko było jak najbardziej popularne, a smak, konsystencja i jakość samego surowca sprawiały, że osoby będą wracać po zakup danego produktu. Czy odżywka białkowa nadaje się do [...]
[...] duże restrykcje kaloryczne, co spowoduje małą utratę tkanki tłuszczowej, a duże straty masy mięśniowej (wykazano to zresztą w badaniach naukowych). Ponadto, jak wszystkie rodzaje diety, tak i śródziemnomorska muszą być oparta o jak najmniej przetworzone produkty. Powinny występować tam zdrowe źródła tłuszczów, węglowodanów i protein. [...]
[...] kwas tetrahydrokannabinolowy oraz kwas kannabidiolowy), które są dekarboksylowane, gdy konopia jest podgrzewana. Jak działają kannabinoidy? W organizmach ssaków wykryto dwa rodzaje receptorów kannabinoidowych: CB1 i CB2. Receptory CB1 składają się z 472, a receptory CB2 z 360 aminokwasów. Klasyfikuje się, jako receptory sprzężone z białkiem G. [...]
Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.
Nadmierne spożycie pokarmów wysokoenergetycznych, przyrost masy ciała (rosnące otłuszczenie, także jeśli chodzi o zasoby tłuszczu w tułowiu, np. tłuszcz wisceralny) są związane z rozwojem wielu chorób (cukrzycą, nowotworami, chorobami sercowo-naczyniowymi), zmniejszoną sprawnością i wzrostem śmiertelności. Wnioski Narzucenie diety jest lepsze [...]