[...] Wszystkie składniki, prócz bakalii mieszamy dokładnie do połączenia ze sobą składników w wysokiej misce. Mało można pokroić na kawałki, wtedy lepiej wyrabia się ciasto. Ciasto powinno być zbite. Dodajemy wszystkie bakalie i ponownie mieszamy. Z masy formujemy kulę i zawijamy ją w folię aluminiową, wkładamy na około 1-2h do lodówki. [...]
Melo, pewnie Ci to mówili, ale jesteś mistrzem:-D Pizze zrobiłem i ja! Zmodyfikowałem ciasto i jako zagęszczacz, żeby mieć pewność, że się nie rozleci, wsypałem 10-15g zmielonego siemienia lnianego. Masę rozsmarowałem na papierze do pieczenia, podsypanym mąką. U mnie wystąpił ser żółty 13% tłuszczu;-) [...]
Ja pracuje na stanowisko z goframi ;) I tu moje pytanie .. jade na mase i czy zdrowo mi wcinać takie gofry ;)? czy raczej unikać ? Ciasto : Woda Olej Cukier Ciasto w proszku A na gofra już duzy wybór 'słodkości' ?
Witam w temacie. Jaką mąkę polecacie na ciasto do pizzy? Wiadomo że żytnia lepsza od pszennej ale chodzi o to czy żytnia "zwykła" też jest lepsza od pszennej ale pełnoziarnistej? W sklepach jest też żytnia razowa nie wiem czy wyjdzie ciasto:d Zmieniony przez - Bobsoon w dniu 2018-05-26 10:13:52
Dziś zrobiłem ciasto sernikowe mojej Natalii, jest na masie , wiec mogłem pozwolić na więcej składników :) uważam ze to doskonały cheat meal wyszedł. Tylko uprzedzam ze nie polecam codziennie tego typu potraw, osobiście jestem zwolennikiem ograniczania nabiału, na rzecz białek bardziej lekko strawnych. Ja nie próbowałem, ponieważ w sobotę [...]
[...] jajko, WPC i mąkę kokosową. Ja dodałem wpierw 70g i miałem przygotowane 2x10g na dosypkę, jednak dodałem 10g i na tym zakończyłem, gdyż więcej nie było potrzeba. Zagniatamy ciasto, aby utworzyło spójną masę. Wykładamy na stół/stolnicę, najlepiej podzielić na 2/3 części. Rolkujemy tak aby miało średnicę ok. 3cm (choć wielkość i kształt jak kto [...]
[...] ja postanowiłam spróbować swoich sił w konkursie. Słowo "szaleństwo" w kontekście jedzenie kojarzy mi się wyłącznie z deserami i innymi słodkościami. Z tego powodu zrobiłam ciasto "chałwowe". Jako że gotuję tylko dla siebie wersja połówkowa tegoż przysmaku - na całą dużą tortownicę wystarczy podwoić porcję. Torcik "chałwowy" jedna druga [...]
[...] 2. 70 gram mąki ryżowej 3. 30 gram białka (ja dałam cookies) 4. kilka kropel wody 5. 15 gram gorzkiej czekolady Masło, mąkę, białko umieścić w misce i wyrobić dokładnie ciasto rękoma. Czekoladę posiekać i dodać do ciasta. Po czym dodać dosłownie kilka kropel wody- aby można uformować ciastka- bez tego ciasto jest zbyt sypkie. Uformowac 4 [...]
[...] pojawią się bąbelki (będą sie pienić) 4. mąki wymieszać z solą w osobnej misce 5. do mieszanki drożdżowej dodać olej, jajko i mąki 6. wymieszać dokładnie najlepiej ręką 7. ciasto przenieść na blat posypany mąką i wyrabiać (jak będzie za bardzo klejące to dodać trochę mąki, ja musiałam dodać- wszystko zależy od rodzaju używanej mąki) 8. ciasto [...]
Też prawda, człowiek jak długo nie je niektórych rzeczy to nawet na nie nie patrzy, jak moi rodzice trzymają słodkości ( czekolady itp. ) to nawet na to nie spojrzę, babcia da ciasto no już chociaż spojrzę, a jak babcia da pasztet no to już nawet mam ochotę i możliwe że to będzie mój czit mil czyli 5 kromek z pasztetem własnej roboty %-)
[...] ale nie mogę powiedzieć że zachwyciło.. myślę, że bez dżemu bym nie zjadła :'-( ) /SFD/Images/2016/8/21/ee66a86af6e1424d975c03152eed55f5.jpg Może ktoś zna dobry przepis na ciasto czekoladowe ?? 2.Jajecznica z szyneczką, szczypiorkiem i pieczarkami + wafle ryżowe /SFD/Images/2016/8/21/272d9d51ac1d4a3b86c120a179906c5b.jpg 3.Ryż i kurczak ( klasyk [...]
[...] jest taki ze jem bo "musze" - nie przepadam za bardzo. I kolejne dwa pytania : 1. Jak radzicie sobie z wplataniem gotowych przepisow do diety? Mam na mysli, np przepis na ciasto zdrowe lub jakas inna potrawe, ktora wyjdzie tylko z przepisu? Wtedy zmieniacie makro innych posilkow, zeby dziennie zapotrzebowanie sie zgadzalo? Chcialabym np upiec [...]
:) pierwsze moje ciasto w życiu!! :D Przy okazji wypróbowany nowy mikserek ;) W smaku za***iste, ale jedno pytanie nie daje mi spokoju... robiłem to ciasto w naczyniu żaroodpornym, no i wiadomo... przystało, i nie dało sie ładnie wykroić. Domyślam się, że albo trzeba je czymś tłustym wysmarować albo jakimś papierem obłożyć ... Co radzicie? :) [...]
ciasto ma być rzadkie. Moim zdanie także za dużo tam naładowałeś. Sos także nakładam zimny. Odstawiałeś ciasto żeby urosło tak jak jest napisane? tego sosu też nie można dawać za dużo. Spróbuj raz jeszcze z mniejszą ilościa składników. Zmieniony przez - cod123 w dniu 2017-01-25 12:47:58