Trener personalny ze sporą nadwagą, który mówi ci, że musisz schudnąć, jest trochę jak lekarz, który radzi rzucić palenie, udając się na przerwę na papierosa. Tak też pomyśleli podopieczni Kemuela White, osobistego trenera z Ohio, który stracił klientów i musiał zmienić pracę ze względu na swoją wagę. Dlaczego przytył? Przyrost masy ciała wynikał [...]
Kiedyś nie zdawano sobie sprawy, jak wielką rolę w rozwoju licznych chorób odgrywa stan zapalny, w tym przewlekły, o niskim natężeniu powiązany nadmiarem tkanki tłuszczowej. Szczególnie chodzi o tłuszcz zgromadzony w głębszych warstwach tułowia (wisceralny), a nie tylko pod skórą. Podsumowanie Należy dążyć do wyeliminowania z diety produktów [...]
Wszyscy wiemy, iż żywność fast food nie sprzyja żywotności ustroju. Dlaczego? Przede wszystkim zawiera za dużo soli, cukru i kiepskiej jakości węglowodanów (np. frytki, bułki), prawie same niezdrowe tłuszcze (w tym nasycone i trans), bardzo mało lub wcale tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych. Podsumowanie Odkrycia te sugerują, że [...]
Czy weganie muszą uważać na to, jakie jedzą pieczywo? Okazuje się, że tak. Mówi się, że dobry chleb powinien mieć w składzie tylko mąkę, wodę, sól oraz zakwas bądź drożdże. Dobrze, jeśli zawiera dodatki w formie nasion, ziaren, otrąb i pełnoziarnistych zbóż. Niestety okazuje się, że kupując pieczywo, zwłaszcza w markecie, trzeba uważnie czytać [...]
Czy bycie weganinem lub wegetarianinem oznacza, że trzeba jeść same sałatki i rezygnować z licznych przysmaków? Oczywiście, że nie. Burgery, choć kojarzą się nam z soczystym kawałkiem mięsa, mogą być także wegańskie. Jedną z propozycji jest Vege Burger od ALLNUTRITION. Dostępne są dwa rodzaje — orkiszowy i jaglany. Na pierwszy test wybrałam [...]
NAPRAWDE DOBRE BULKI SKLADNIKI (na dwie bulki): - 30g maki kokosowej - 40g maki gryczanej - 1 jajo - 50g mleka (ja uzylem 2%) - lyzeczka proszku do pieczenia - odrobina soli - opcjonalnie okolo 10g babki plesznik (ja dodalem, ale nie jest to w ogole konieczne) WYKONANIE: make kokosowa oraz proszek do pieczenia przesiewamy przed sitko, a nastepnie [...]
1. Czy bułki orkiszowe na drożdżach są zdrowe? Można takie jeść? Oczywiście domowej roboty :-) Niestety ale zakwasu nie toleruje... 2. Jak policzyć kalorie i makro jednej bułki? Masę na bułki robię z mąki, wody, drożdży i soli, więc wystarczy jak ilość użytej mąki podzielę przez ilość bułek, które chcę upiec? :-)
Kocham jeść Bułki z czekoladą. Aktualnie jestem na masie do dwóch bułek z czekoladą dodaje szklankę mleka. Ile razy w tygodniu mogę jeść taki posiłek i czy go wyeliminować?
Wystarczy zaproponować proteinę w cenie trochę niższej niż inni a sukces rynkowy gwarantowany. Problem tylko w tym, że na pomysł ten dawno wpadli wszyscy, zatem dziś chodzi o to "jak to się robi". W ostatnim SdW zobaczyłem fajny artykulik z ironicznej serii ""Suplement cud". Nazwa odżywki nie padła, jednak opis producenta i znanych ogólnie faktów [...]
1. Bułki 750g mąki razowej typ 2000 75g drożdży 10g cukru 70g zmielonego siemienia lnianego (omega 3) ciepła woda (min 500ml) 60g słonecznika, 20g siemienia lnianego Wszystko wymieszać, wodę dodawać stopniowo na wyczucie. Ciasto musi luźno przechodzić przez palce ale być zwarte. Odstawić w ciepłe miejsce na 40 min. Powinno podrosnąć. Uformować [...]
Bułki pszenne pełnoziarniste (4 sztuki) 250g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1800, ale myśle że każdy inny typ się nada) 150ml gorącej wody 5,5g drożdży suchych / 20 g zwykłych 2g soli. Dodatki: - u mnie siemie lniane, ale doskonale nadają się wszelakie pestki czy słonecznika, czy dyni, bazylia lub inne zioła. Wersja z suchymi drożdzami: [...]
Witam wszytkich serdecznie. Marka Optivita Nutrition dzialajaca w Usa, ale do tej pory rozprowadzana glownie w Ameryce Pd. ruszy na Polski Rynek. Jak narazie sa to jednoskladnikowe produkty w opakowaniach 250g-1kg oraz capsulki, tabletki, gelcapsy. Czego mozecie sie spodziewac po produktach OPTIVITY ? - Jakosc surowca to jest podstawa -Dodatkowa [...]
Witajcie, Ćwiczę na siłowni od około 2 lat. Wiem już sporo na temat odpowiedniego odżywiania - można powiedzieć, że jestem na etapie dostosowywania ćwiczeń, żywności do swojej osoby. Jestem ektomorfikiem. Zawsze przed i po treningu jadam kaszę, makaron pełnoziarnisty bądź ryż brązowy (biały po treningu) z mięsem bądź rybą. Pieczywo jakie stosuję [...]
Witam. Mam zamiar zastąpić pieczywo razowe, pieczywem graham i mam zatem pytanko, czy jest różnica między chlebem z niego a bułką? Co lepiej kupować, bo chciałbym to jeść na 2 śniadanko.
Bułki twarogowe z rodzynkami by rysia88 /ObrazkiSFD/ZdjeciaSFD3_large/41b916e2562a49d49ebd7c69dc2b67f3.jpg Składniki: - 250 g twarogu - 1 jajko - 50 g odżywki białkowej - 1/2 łyżeczki sody - 50 g kefiru - 60 g płatków owsianych zmielonych na mąkę Przygotowanie: 1. Zblendować na gładko i zostawić na 5 minut żeby ciasto się napuszyło. Jak [...]