750g mąki razowej typ 2000
75g drożdży
10g cukru
70g zmielonego siemienia lnianego (omega 3)
ciepła woda (min 500ml)
60g słonecznika,
20g siemienia lnianego
Wszystko wymieszać, wodę dodawać stopniowo na wyczucie. Ciasto musi luźno przechodzić przez palce ale być zwarte. Odstawić w ciepłe miejsce na 40 min. Powinno podrosnąć. Uformować bułki na blasze, najlepiej wyłożonej folią albo papierem. Ciasto klei się strasznie do rąk dlatego najlepiej formować łyżką namoczoną w wodzie. Formować raczej płaskie gdyż jeszcze trochę podrosną. Sposób formowania przedstawiam na filmiku. Odstawić jeszcze na 20-30min. Piec w 200 stopniach przez około godzinę (wszystko zależy od rodzaju piekarnika, żeby były dobre w środku muszą być przyrumienione z zewnątrz, uważać należy by jednak ich nie spalić. Po upieczeniu nie wyjmować od razu z piekarnika ale go uchylić. Po wyjęciu odłożyć bułki na około 8 godzin.
Wyszło 1,2kg bułek (20). Przeliczam na 120g gotowego produktu (2 bułki)
332 kcal
B: 10g
T: 8g
W: 52g
2. Mięcho (ja użyłem karkówkę, może to być szynka wieprzowa, mogą to być piersi z kurczaka, może to być pierś z indyka, jak wolisz)
2kg karkówki
przyprawy (majeranek, piprz)
Piec w folii 2,5 godziny w 200st. Zostawić w piekarniku na 30 min po pieczeniu.
Konkluzja:
W około 4 godziny wykonałem 20 razowych bułek i 2kg mięsa. Jest to 10 posiłków po 2 bułki i 200g mięsa. Poświęcając w weekend 4h robisz 10 pełnowarościowych posiłków czyli po 2 dziennie np. do szkoły. Więc nie pierdziel, że nie wiesz co jeść w szkole.

1 posiłek: 2 bułki i 200g karkówki.
730 kcal
B: 34g
T: 42g
W: 52g
Używając np. piersi z indyka masz więcej białka a mniej tłuszczu, proste.






Zmieniony przez - grrubas w dniu 2011-03-27 15:06:27