SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady przy garach, czyli luźne pogadanki o kuchni i nie tylko ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 277417

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 73 Napisanych postów 26831 Wiek 18 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 283202
Jak sama sobie zrobisz, to jedz.

A ja nie jestem za ciężka jak na swoją wagę?
http://www.sfd.pl/Ruda_DT_/_Debiuty_2015-t1044538.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Do omletow warto zrobic wlasne maslo orzechowe/migdalowe ;) Ale nie szalec z iloscia, badz owoce goji smakuja calkiem dobrze.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 22 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 496
PYTANIE DO OSÓB, KTORE SAME PIEKĄ CHLEB

wczoraj zaczęłam robić zakwas z mąki żytniej i wody - po 100 g/ml co 24h. Pierwszą porcję zrobiłam w litrowym słoiku, ale po dodaniu drugiej porcji mąki i wody tak urosło szybko, ze musialam w większe miski przełożyć. Najpierw zajmowało ledwo dno, a po kilku h juz prawie do samej gory miski urosło. Wymieszalam i oparło, ale boje się ze w nocy "wyjdzie" mi to z misek. Jak Wy sobie radzicie z zakwasem? Zamykacie w czymś zupełnie szczelnie, czy dajecie tak duży pojemnik ze nie ma jak wydostać się? Z gory dziękuje za pomoc
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 2943 Wiek 41 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 79905
Ja robiłam w duzej misce i przykryłam ściereczką.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 444 Wiek 38 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 43294
na razie rób w dużej misce (ewentualnie rozłóż sobie na dwie i dokarmiaj po połowie tego co masz w przepisie), później już możesz spokojnie w słoiku, bo po pierwsze zakwas jak jest straszy to się robi stabilniejszy (mój już ma 2 lata także jest bardzo grzeczny), po drugie nie będziesz go robiła w takich ilościach - trzeba go sobie zaledwie kilka łyżek odłożyć. I przykrywaj, ale ściereczką, bo z jednej strony powierzchnia nie może wysychać, a z drugiej zakwas musi oddychać.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 240 Wiek 33 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 2697
ojej nie polecam robic samemu masla migdalowego, bo z redukcji nici, silnie uzaleznia, ciagnie mnie do lodowki zeby je wyjadac lyzeczka, musze sie mocno powstrzymywac nieeeeeamowicie dobre! ciesze sie juz jak nim wysmaruje omleta!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 791 Wiek 51 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 6631
Mój zakwas to w całości wynosi 150 gr, odkładam na prawdę nie duża ilość zakwasu do niewielkiej miseczki, mój zakwas jakoś specjalnie nie rośnie, ale chlebek i owszem rośnie bardzo fajnie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 906 Napisanych postów 7311 Wiek 35 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 111899
A jak to jest z kiełkami?
Np. soczewicy, ciecierzycy - jak to liczyć?
Czy w ogóle nie liczyć?

"Pamiętaj, iż twoja własna determinacja, by osiągnąć sukces, liczy się bardziej, niż cokolwiek innego na świecie." (Abraham Lincoln)
.
.
http://www.sfd.pl/[BLOG]__SFORCIA__Czas_na_równowagę_i_powrót_do_formy!!_-t1150356-s1.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 39 Napisanych postów 3267 Wiek 48 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 134398
Co do zakwasu to można go też robić trochę gęstszy, to znaczy dodawać mniej wody. Fermentuje sobie wtedy równie dobrze, a przejawia mniejsze skłonności do ucieczki. Oczywiście potem do samego ciasta chlebowego trzeba tej wody dać więcej, żeby konsystencja była odpowiednia.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 444 Wiek 38 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 43294
ja akurat wolę taki o większej hydracji (ok. 150) - moim zdaniem lepiej się przechowuje i szybciej go można doprowadzić do stanu "używalności" (tzn. ja po wyciągnięciu go z lodówki nie dokarmiam dodatkowo, tylko czekam aż się trochę ociepli i od razu robię z niego zaczyn, a dopiero później dokarmiam i po odstaniu chowam do lodówki).
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Trening Brzuch, nogi

Następny temat

WIOSENNE PORZADKI - zabawa / start str24/ podsumowanie str35i36

WHEY premium