A ja nie jestem za ciężka jak na swoją wagę?
http://www.sfd.pl/Ruda_DT_/_Debiuty_2015-t1044538.html
...
Napisał(a)
Jak sama sobie zrobisz, to jedz.
...
Napisał(a)
Do omletow warto zrobic wlasne maslo orzechowe/migdalowe ;) Ale nie szalec z iloscia, badz owoce goji smakuja calkiem dobrze.
...
Napisał(a)
PYTANIE DO OSÓB, KTORE SAME PIEKĄ CHLEB
wczoraj zaczęłam robić zakwas z mąki żytniej i wody - po 100 g/ml co 24h. Pierwszą porcję zrobiłam w litrowym słoiku, ale po dodaniu drugiej porcji mąki i wody tak urosło szybko, ze musialam w większe miski przełożyć. Najpierw zajmowało ledwo dno, a po kilku h juz prawie do samej gory miski urosło. Wymieszalam i oparło, ale boje się ze w nocy "wyjdzie" mi to z misek. Jak Wy sobie radzicie z zakwasem? Zamykacie w czymś zupełnie szczelnie, czy dajecie tak duży pojemnik ze nie ma jak wydostać się? Z gory dziękuje za pomoc
wczoraj zaczęłam robić zakwas z mąki żytniej i wody - po 100 g/ml co 24h. Pierwszą porcję zrobiłam w litrowym słoiku, ale po dodaniu drugiej porcji mąki i wody tak urosło szybko, ze musialam w większe miski przełożyć. Najpierw zajmowało ledwo dno, a po kilku h juz prawie do samej gory miski urosło. Wymieszalam i oparło, ale boje się ze w nocy "wyjdzie" mi to z misek. Jak Wy sobie radzicie z zakwasem? Zamykacie w czymś zupełnie szczelnie, czy dajecie tak duży pojemnik ze nie ma jak wydostać się? Z gory dziękuje za pomoc
...
Napisał(a)
Ja robiłam w duzej misce i przykryłam ściereczką.
...
Napisał(a)
na razie rób w dużej misce (ewentualnie rozłóż sobie na dwie i dokarmiaj po połowie tego co masz w przepisie), później już możesz spokojnie w słoiku, bo po pierwsze zakwas jak jest straszy to się robi stabilniejszy (mój już ma 2 lata także jest bardzo grzeczny), po drugie nie będziesz go robiła w takich ilościach - trzeba go sobie zaledwie kilka łyżek odłożyć. I przykrywaj, ale ściereczką, bo z jednej strony powierzchnia nie może wysychać, a z drugiej zakwas musi oddychać.
Life Begins At The End Of Your Comfort Zone
http://www.sfd.pl/Dziennik_Aureel-t998778.html
http://www.sfd.pl/Kij_i_Marchewka/_Aureel-t1051925.html
...
Napisał(a)
ojej nie polecam robic samemu masla migdalowego, bo z redukcji nici, silnie uzaleznia, ciagnie mnie do lodowki zeby je wyjadac lyzeczka, musze sie mocno powstrzymywac nieeeeeamowicie dobre! ciesze sie juz jak nim wysmaruje omleta!
...
Napisał(a)
Mój zakwas to w całości wynosi 150 gr, odkładam na prawdę nie duża ilość zakwasu do niewielkiej miseczki, mój zakwas jakoś specjalnie nie rośnie, ale chlebek i owszem rośnie bardzo fajnie
...
Napisał(a)
A jak to jest z kiełkami?
Np. soczewicy, ciecierzycy - jak to liczyć?
Czy w ogóle nie liczyć?
Np. soczewicy, ciecierzycy - jak to liczyć?
Czy w ogóle nie liczyć?
"Pamiętaj, iż twoja własna determinacja, by osiągnąć sukces, liczy się bardziej, niż cokolwiek innego na świecie." (Abraham Lincoln)
.
.
http://www.sfd.pl/[BLOG]__SFORCIA__Czas_na_równowagę_i_powrót_do_formy!!_-t1150356-s1.html
...
Napisał(a)
Co do zakwasu to można go też robić trochę gęstszy, to znaczy dodawać mniej wody. Fermentuje sobie wtedy równie dobrze, a przejawia mniejsze skłonności do ucieczki. Oczywiście potem do samego ciasta chlebowego trzeba tej wody dać więcej, żeby konsystencja była odpowiednia.
...
Napisał(a)
ja akurat wolę taki o większej hydracji (ok. 150) - moim zdaniem lepiej się przechowuje i szybciej go można doprowadzić do stanu "używalności" (tzn. ja po wyciągnięciu go z lodówki nie dokarmiam dodatkowo, tylko czekam aż się trochę ociepli i od razu robię z niego zaczyn, a dopiero później dokarmiam i po odstaniu chowam do lodówki).
Life Begins At The End Of Your Comfort Zone
http://www.sfd.pl/Dziennik_Aureel-t998778.html
http://www.sfd.pl/Kij_i_Marchewka/_Aureel-t1051925.html
Poprzedni temat
Trening Brzuch, nogi
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- 119
- 120
- 121
- 122
- 123
- 124
- 125
- 126
- 127
- 128
- 129
- 130
- 131
- 132
- 133
- 134
- 135
- 136
- 137
- 138
- 139
- 140
- 141
- 142
- 143
- 144
- 145
- 146
- 147
- 148
- 149
- 150
- 151
- 152
- 153
- 154
- 155
- 156
- 157
- 158
- 159
- 160
- 161
- 162
- 163
- 164
- 165
- 166
- 167
- 168
- 169
- 170
- 171
- 172
- 173
- 174
- 175
- 176
- 177
- 178
- 179
- 180
- 181
- 182
- 183
- 184
- 185
- 186
- 187
- 188
- 189
- 190
- 191
- 192
- 193
- 194
- 195
- 196
- 197
- 198
- 199
- 200
- 201
- 202
- 203
- 204
- 205
- 206
- 207
- 208
- 209
- 210
- 211
- 212
- 213
- 214
- 215
- 216
- 217
- 218
- 219
- 220
- 221
- 222
- 223
- 224
- 225
- 226
- 227
- 228
- 229
- 230
- 231
- 232
- 233
- 234
- 235
- 236
- 237
- 238
- 239
- 240
- 241
- 242
- 243
- 244
- 245
- 246
- 247
- 248
- 249
- 250
- 251
- 252
- 253
- 254
- 255
- 256
- 257
- 258
- 259
- 260
- 261
- 262
- 263
- 264
- 265
- 266
- 267
- 268
- 269
- 270
- 271
- 272
- 273
- 274
- 275
- 276
- 277
- 278
- 279
- 280
- 281
- 282
- 283
- 284
- 285
- 286
- 287
- 288
- 289
- 290
- 291
- 292
- 293
- 294
- 295
- 296
- 297
- 298
- 299
- ...
- 300
Polecane artykuły