Aspartam, to aminokwas kwasu asparaginowego i fenyloalaniny. Co jak dobrze ujął ktoś w jakimś temacie jest traktowany przez organizm jak kawałek mięsa,
nie coś słodkiego.
Tak przy okazji jakiś czas temu z ojcem chciałem się szkockiej napić, a jedyna cola jaką mieliśmy, to
cola zero. Ojciec, który nie pił jej kupę czasu, a pił ciągle z cukrem powiedział, że jest mega słodka, dużo słodsza od zwykłej. Mi osobiście strasznie nie smakuje zwykła, ale wracając do tematu.
Prosty test, czy podnosi cukier aspartam. Trzeba sprawdzić na osobie. Wiele osób pije na redukcjach tego tonę, nasi PL kulturyści całe zgrzewki. Wszyscy robią formę pijąc. Też piję po 2l dziennie już od dłuższego czasu, bodajże rok może więcej. W niczym mi nie przeszkadza, a na pewno pomaga. Chyba najlepszy argument, używają go diabetycy, którzy muszą uważać na poziom cukru we krwi.
Pierwsze z brzegu badanie, które mówi o rzekomym podnoszeniu cukru, co nie jest prawdą.
Effects of artificial sweeteners on insulin release and cationic fluxes in rat pancreatic islets.
Malaisse WJ, Vanonderbergen A, Louchami K, Jijakli H, Malaisse-Lagae F.
Laboratory of Experimental Medicine, Brussels Free University, Belgium.
Abstract
Beta-L-glucose pentaacetate, but not alpha-D-galactose pentaacetate, was recently reported to taste bitter and to stimulate insulin release. This finding led, in the present study, to the investigation of the effects of both bitter and non-bitter artificial sweeteners on insulin release and cationic fluxes in isolated rat pancreatic islets. Sodium saccharin (1.0-10.0 mM), sodium cyclamate (5.0-10.0 mM), stevioside (1.0 mM) and acesulfame-K (1.0-15.0 mM), all of which display a bitter taste, augmented insulin release from islets incubated in the presence of 7.0 mM D-glucose. In contrast, aspartame (1.0-10.0 mM), which is devoid of bitter taste, failed to affect insulin secretion . A positive secretory response to acesulfame-K was still observed when the extracellular K+ concentration was adjusted to the same value as that in control media. No major changes in 86Rb and 45Ca outflow from pre-labelled perifused islets could be attributed to the saccharin, cyclamic or acesulfame anions. It is proposed that the insulinotropic action of some artificial sweeteners and, possibly, that of selected hexose pentaacetate esters may require G-protein-coupled receptors similar to those operative in the recognition of bitter compounds by taste buds.
Sweet taste: effect on cephalic phase insulin release in men.
Teff KL, Devine J, Engelman K.
Monell Chemical Senses Center, Philadelphia, PA 19104, USA.
Abstract
To determine whether sweet-tasting solutions are effective elicitors of cephalic phase insulin release (CPIR) in humans, two studies were conducted using nutritive and nonnutritive sweeteners as stimuli. Normal weight men sipped and spit four different solutions: water, aspartame, saccharin, and sucrose. A fifth condition involved a modified sham-feed with apple pie. The five stimuli were administered in counterbalanced order, each on a separate day. In study 1, subjects tasted the stimuli for 1 min (n = 15) and in study 2 (n = 16), they tasted the stimuli for 3 min. Arterialized venous blood was drawn to establish a baseline and then at 1 min poststimulus, followed by every 2 min for 15 min and then every 5 min for 15 min. In both study 1 and study 2, no significant increases in plasma insulin were observed after subjects tasted the sweetened solutions. In contrast, significant increases in plasma insulin occurred after the modified sham-feed with both the 1 min and 3 min exposure. These results suggest that nutritive and nonnutritive sweeteners in solution are not adequate stimuli for the elicitation of CPIR .
Także pić i niczym się nie przejmować. Bardzo dobrze, że wymyślili takie rzeczy, bo na redukcji to zbawienie. Aspartam jest kilkaset razy chyba słodszy od cukru.