Cześć! Liczenie kalorii to podstawowy czynnik, który wpłynie na Twoją sylwetkę. Ile powinieneś jeść możesz obliczyć za pomocą rozmaitych wzorów. Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników:
Cześć! Jak chcesz zacząć redukcję to najlepiej oblicz swoje zapotrzebowanie korzystając z poniższego wzoru: http://www.sfd.pl/-t276436.html - Wzór na zapotrzebowanie kaloryczne.
Pierwsze kroki na redukcji. Część! Fajnie, że chcesz zadbać o siebie i swoją figurę. Mając 183cm wsrostu i ważąc 83kg nie jesteś osoba, która powinna chudnąć, ale nie widziałem Cię więc nie jestem w stanie ocenić. Natomiast jeżeli chcesz schudnąć to jak najbardziej usystematyzowane żywienie, czytaj dieta oraz regularny trening zdecydowanie Ci w [...]
[...] potencjalnie wygodniejsze wejście w deficyt kaloryczny, zależnie od indywidualnych predyspozycji. Nie ma jakichś magicznych właściwości poza tym. Jeżeli dla Ciebie nie jest to wcale wygodniejsze i podchodzisz do tego, że trzeba to pociągnąć, a nie normalny styl żywienia, może i rzeczywiście lepiej to porzucić i jeść bardziej równomierne posiłki.
[...] etc, aczkolwiek jeżeli nie zależy Ci na tym to możesz skonstruować plan w inny sposób. Nade wszystko wypełnij pełną ankietę działu z podwieszonych. Odnośnie żywienia, kieruj się do działu odżywianie. ( Adekwatny podział makroskładników/rozsądny dobór składników odżywczych/obserwacja organizmu i umiejętnie zrządzania kaloriami, a [...]
[...] 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: [...]
[...] o zdrowe odżywianie. Nawet w sytuacji, gdy nie chcesz liczyć kalorii, czy też makroskładników w swojej diecie, to dobrym rozwiązaniem będzie nauka podstaw prawidłowego żywienia i staranie się bazowania na tych zalecanych źródłach składników odżywczych, tak aby dieta była odpowiednio urozmaicona i zdrowa. Polecam poczytać więcej informacji [...]
Cześć! Jesteś młody, także wymiarami nie musisz się przejmować, bo jeszcze nie skończyłeś rosnąć i jeszcze wiele zmian w wyglądzie przed Tobą. Jedną z rzeczy, która pomoże Ci w utrzymaniu niskiego poziomu tkanki tłuszczowej jest to w jaki sposób będziesz jadł. Aby wiedzieć ile powinieneś jeść zachęcam byś zerknął na kalkulator poniżej. Jedną z [...]
[...] więc trudno Ci tu jakoś skrótowo odpowiedzieć, zajrzyj do tematów podwieszonych w dziale odżywianie i znajdziesz wszystkie informacje dotyczące komponowania diety i prawidłowego żywienia. Warto jak byś trenował z kimś doświadczonym żeby trening był dla Ciebie przede wszystkim bezpieczny. Zmieniony przez - rion10 w dniu 2023-07-28 13:38:55
[...] tłuszcze, węglowodany i niewielką ilość witamin oraz składników mineralnych. Występuje on w buteleczkach o pojemności 125 lub 200 ml. Preparaty tego typu przeznaczone są do żywienia osób chorych, które mają problemy ze spożyciem pożywienia w normalnej postaci, z różnego powodu. Np.: - przed/po operacji, - w czasie przewlekłej choroby, - w czasie [...]
[...] gwarantuje natychmiastowy sukces, to efekt długiej pracy. Zgodnie z informacjami jakie podałeś w poście poniżej jesteś osobą początkująca w treningu siłowym oraz w świecie żywienia. https://www.sfd.pl/Wymiary_u_nastolatka%2C_proporcje_w_wymiarach._-t1206684.html#post-19450746 Rozpoczynając trening na siłowni powinieneś skupić się na jakości [...]
[...] 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: [...]
Cześć! Przede wszystkim fajnie by było jakbyś obliczył ile kalorii potrzebujesz w zależności od swojej aktywności. Tutaj znajdziesz wzór który pomoże Ci to obliczyć -> http://www.sfd.pl/-t276436.html . Następnie podział na makro jest również ważny. Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. Źródłami białka są: [...]
[...] czy Przygotowania do zawodów - gdzie też dużo osób prowadzi dzienniki treningowe) i liczyć na pomoc naszej kadry moderatorskiej. Jak masz jakieś wątpliwości odnośnie swojego żywienia, treningu, chciałbyś omówić suplementację - zapraszamy do działów głównych na forum, jak www.sfd.pl/suplementy i oczywiście obowiązkowo codzienna lektura www.sfd.pl [...]
[...] 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: [...]
[...] musisz po treningu zjeść odpowiednio zbilansowany posiłek, ale mam nadzieję, że tego nie trzeba Ci tłumaczyć - jeżeli są z nim problemy, lub podstawową wiedzą z zakresu żywienia, pozostaje lektura działu: https://www.sfd.pl/Od%C5%BCywianie_i_Odchudzanie-f10.html do tego codzienne sprawdzanie strony głównej sfd.pl i artykułów z sekcji: - [...]
[...] 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: [...]
[...] 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: [...]
[...] 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: [...]
Tak, jak napisane zostało wyżej. Suplementacja jest zbędna w Twoim przypadku, skup się na sposobie żywienia, bo to jest teraz najważniejsze, aczkolwiek nie wiemy jak wyglądasz, także nie można sprecyzować sugestii co do Twojego dylematu.