[...] grzbiet na dwa dni np. w poniedziałek i czwartek. Wtedy możliwy jest następujący wariant: Poniedziałek: Podciąganie na drążku szerszym nachwytem 3-4 serie x 8 powtórzeń (wolne tempo, spięcie na górze, po skończeniu fazy koncentrycznej); tu masz wypracować określoną objętość, z danym ciężarem. Nie ma tu szaleństw z ciężarem. Ciężko ma być w [...]
[...] nie mamy wpływu), ale również zależy od sprawności układu nerwowego. Ten z kolei, możemy trenować w sposób efektywny tylko i wyłącznie skupiając się na danym boju. Nie zadawaj więc pytania: Maszyny czy wolne ciężary? Zadawaj pytanie: Jak mogę najlepiej wykorzystać to, co mam, niezależnie od tego, czy będą to wolne ciężary, czy maszyny treningowe?
Wbrew pozorom ani budowanie masy mięśniowej, ani redukcja tkanki tłuszczowej nie są wcale takie proste i oczywiste. Mając to na uwadze, postanowiłem przygotować przegląd najczęstszych problemów, jakie możesz napotkać w pierwszych latach treningu. Zresztą wcale nie jest powiedziane, iż występują one tylko w początkowym okresie ćwiczeń. Zwykle, [...]
[...] Ci na treningu, który będzie wysoce efektywny, przynosił najlepsze rezultaty i stymulował organizm na najwyższym poziomie, bazę treningu skonstruuj używając obciążenia wolne. Plan treningowy powinien zawierać takie ćwiczenia jak przysiady, martwy ciąg, wyciskanie sztangi na skosie dodatnim, pompki na poręczach, wyciskania stojąc czy [...]
Większość osób podczas treningu skupia swoją uwagę głównie na ilości powtórzeń w serii, samej ilości serii czy obciążeniu, jakie stosowane jest w danym ruchu. Jednak istnieje jeszcze tempo wykonywania powtórzeń, którym również możemy manipulować. Tempo wykonywania serii będzie wpływało bezpośrednio na to, jak długo ciężar będzie oddziaływał na [...]
[...] powstają mutageny i karcynogeny (heterocykliczne aminy i policykliczne węglowodory aromatyczne)” „Żelazo zawarte w czerwonym mięsie (hemowe) może w okrężnicy generować wolne rodniki uszkadzające DNA” „Substancje używane do obróbki mięsa (azotany lub azotyny i sól) przyczyniają się do tworzenia nitrozoamin uszkadzających DNA” Jeżeli to nie [...]
Pewne zasady pozostają uniwersalne i niezmienne od kilkudziesięciu lat, inne uległy znaczącym zmianom w ostatnich 20 latach. Niezależnie od lepszych lub gorszych artykułów publikowanych w Internecie lub w prasie, warto pamiętać, iż ludzie reagują kompletnie inaczej na te same bodźce. Tak więc może się zdarzyć, iż trening, po którym Twój partner [...]
Aktualizacja 13 grudnia 2023 Kreatyna należy do najbardziej popularnych suplementów diety, a jej wpływ na budowę masy mięśniowej, poprawę wydolności i zdrowia jest bezsprzeczny. Pod kątem budowy chemicznej należy ona do grupy aminokwasów, które w organizmie człowieka nie budują białek, lecz wykazują pewne właściwości, które wspomagają naszą [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
[...] bazowy. Dlaczego? Ponieważ są tak zaprojektowane, aby pozwalały na wykonanie ruchu w zakresie statystycznego człowieka (dla innych w sposób narzucony, sztuczny). To właśnie wolne ciężary pozwalają na to, by ćwiczyć zgodnie ze swoimi torami ruchu. Jest to co prawda trudniejsze, ale jak już opanujesz podstawy i nabierzesz świadomości swojego [...]
Niedawno pojawiło się ciekawe badanie. Dziennikarze „The New York Times” na łamach artykułu: „Bananas vs. Sports Drinks? Bananas Win in Study” orzekli, iż dostarczanie bananów jest lepsze od dostarczania wody z cukrem w trakcie wysiłku. Sugerują, iż napoje dla sportowców poległy w boju. Czy tak jest faktycznie? Podsumowanie: badanie było [...]
Ludzie trafiają do klubu z różnych pobudek. Początkowo wiele osób uważa trening siłowy za nudny, a podejście do ćwiczeń niejednokrotnie zmienia się z wiekiem. W początkowych miesiącach ćwiczeń największym zagrożeniem jest początkowa łatwość w osiąganiu rezultatów. To znaczy, że możesz stosować dość kiepską dietę i niezbyt efektywny trening, a [...]
Z wielu względów służba wojskowa wcale nie jest dobrym wyborem, szczególnie uwzględniając zmiany na rynku pracy, jakie zaszły w ostatnich kilku latach. Piszę to z praktyki, nikomu nie bronię mieć własnego zdania. No tak, bo kusi pensja, bo żołnierze mieli kiedyś wcześniejszą emeryturę. Większość ludzi nie zniesie wykonywania rozkazów i meldowania [...]
[...] występujące w ziarniakach kukurydzy. Jak są przyswajane białka u człowieka? żołądek => dwunastnica => jelito cienkie białko => polipeptydy => oligopeptydy / wolne aminokwasy => wolne aminokwasy; dwu- i trójpeptydy Jak jest trawione białko? w żołądku na białko oddziałuje pepsyna, w dwunastnicy na polipeptydy oddziałują: [...]
W ostatnim czasie napotykam na sporo ludzi, którzy od nowa rozwiązują już dawno opracowane zagadnienia. Zawsze powtarzam, że nie należy wyważać otwartych drzwi, tylko skorzystać z wiedzy zgromadzonej w ostatnich 40 latach. Tak naprawdę wystarczyłaby wiedza, jaką dysponowaliśmy w latach 90. XX wieku. Każdy jest inny, poza tym możesz manipulować [...]
[...] osoby, HR), w ciągu godziny „cardio” pozbędziesz się 24 - 30 g tłuszczów (216 do 270 kcal ze źródeł tłuszczowych), z tych wszystkich kalorii tylko 31% zapewniają wolne kwasy tłuszczowe, czyli w najlepszym wariancie wydatkujemy tylko ~ 83,7 kcal na godzinę pracy z tłuszczu podskórnego przy zadanej intensywności, 45% energii zapewniają [...]
Jeśli zaczynasz przygodę z treningiem, musisz określić swój cel - od tego kroku zależy całe dalsze postępowanie. Jeśli możesz złapać duże fałdy tłuszczu w przedniej części tułowia, na środku brzucha, w rejonie bioder („boczki”) czy w określonych punktach na ramionach (np. w rejonie tricepsa), to korzystny jest trening siłowy, ale celem nie powinna [...]
[...] Ogółem (z badań VAN LOON i wsp.) wiemy, iż przy intensywności pracy rzędu 66% tętna maksymalnego (66% HR): 35% energii zapewnia glikogen mięśniowy, 31% energii zapewniają wolne kwasy tłuszczowe (ang. free fatty acids), 24% lipoproteiny w osoczu oraz tłuszcze wewnątrzmięśniowe (IMTG), 10% glukoza we krwi (osocze). Przy intensywności wysiłku 74% [...]
[...] ciastka, batoniki, ciasteczka, lody lub popełniają inne, rażące błędy (wysokoprzetworzona żywność, za mało warzyw, za mało zdrowych tłuszczów, za dużo węglowodanów w dni wolne od treningu itd.). Ten świat nie jest sprawiedliwy i nigdy nie będzie. Niektóre osoby mogą jeść codziennie w McDonald’s i nie utyją. Dlaczego? Gdyż ich dobowe [...]