Niedawno pojawiło się ciekawe badanie. Dziennikarze „The New York Times” na łamach artykułu: „Bananas vs. Sports Drinks? Bananas Win in Study” orzekli, iż dostarczanie bananów jest lepsze od dostarczania wody z cukrem w trakcie wysiłku. Sugerują, iż napoje dla sportowców poległy w boju. Czy tak jest faktycznie?

Wolne żarty, panowie dziennikarze...

Po pierwsze, jako biegacz, pływak, nie wyobrażam sobie jedzenia bananów w trakcie wysiłku (np. biegu na 5 czy 10 km), a nawet między kolejnymi startami (co jest typowe dla pływania). Za to bez trudu napiję się wody z BCAA, węglowodanami, kofeiną, elektrolitami itd.

Po drugie, napoje dla sportowców to nie są same węglowodany - może być tam szereg innych przydatnych substancji (chociażby kofeina).

Wracając do badania. 20 rowerzystów wykonało 4 próby czasowe na 75 km, w odstępie 2 tygodni. Spożywali 2 rodzaje bananów, napój z 6% cukru lub samą wodę. Pobór węglowodanów ustalono na 0,2 g / kg co 15 minut. Próbki krwi pobierano przed wysiłkiem i w określonym czasie po zakończeniu pracy. 118 g banan dostarcza 27 g węglowodanów, w tym mieszankę: glukozy (5.9 g), fruktozy (5.7 g) i sacharozy (2.8 g). Na początku w bananie jest niewiele maltozy (dwucukru), jego ilość może wzrosnąć do 2.5 – 3 g (w zależności od czasu przechowywania i sposobu „wspomagania” dojrzewania). Teoretycznie 12-16 g węglowodanów w zielonym bananie powinna stanowić skrobia. W badaniu używano dojrzałych bananów, więc pewnie ilość skrobi w tym przypadku wynosiła co najwyżej kilka %.

Badana zmienna:

Woda

Banan „Cavendish”

Banana „Mini-Yellow”

Napój z cukrem

Czas (minuty)

178±3.7

180±4.8

184±4.4

176±4.5

VO2 (L/min) – pochłanianie tlenu na minutę

2.45±0.93

2.53±0.89

2.41±0.85

2.62±1.06

VO2 (%VO2max)

70.5±2.1

73.8±2.3

69.5±2.3

75.0±2.3*

Moc (Watt)

195±9.3

208±8.2*

204±9.3

204±9.3

% Wattsmax (% mocy maksymalnej)

57.5±2.0

61.5±1.5*

60.1±2.0

60.1±2.0

Tętno (uderzeń na minutę)

143±2.8

142±2.6

139±3.1

140±3.4

subiektywne odczuwanie wysiłku

13.8±0.3

13.8±0.3

13.2±0.2

13.6±0.3

współczynnik wymiany gazowej  na 55 km

0.81±0.01

0.84±0.01

0.86±0.01*

0.86±0.01*

Zmiana objętości osocza (%)

-11.1±1.5

-12.2±1.2

-13.0±1.5

-8.1±1.0

Odczucia potreningowe

 

     

Pełność

-1.1±0.5

3.0±0.6*

3.2±0.5*

0.3±0.6*

    Opuchnięcie

-0.4±0.4

1.9±0.5*

2.9±0.7*

0.8±0.4*

    Poziom energii

-3.6±0.7

-1.9±0.7*

-2.4±0.5

-2.4±0.4

Skurcze mięśni

3.7±0.6

1.8±0.5*

2.0±0.4*

2.3±0.4*

Chciałbym zapytać, dlaczego banany wygrały konkurs, skoro najlepszy czas przyniósł napój z cukrem? 4 minuty różnicy między napojem z cukrem a bananem „Cavendish” to niemało, a 8 minut różnicy między bananem „mini-żółtym” to przepaść.Napój z cukrem przyniósł też mniejsze straty objętości osocza, co może mieć kolosalne znaczenie.

Niezależnie, czy podawano cukier z wodą czy węglowodany z bananów, odnotowano spadek stanu zapalnego (w pierwszych godzinach po zakończeniu treningu)

Podsumowanie: badanie było sponsorowane przez producenta bananów. Wg mnie, wyniki wcale nie przesądzają o tym, iż banany są lepsze od napoju mającego 6% węglowodanów. Nie wskazuje na to ani tłumienie stanu zapalnego, ani wynik jazdy na 75 km. OK, naukowcy udowodnili, iż jedzenie bananów tłumi ekspresję COX-2 (szlaku zapalnego), tylko… wzięli próbki i udowodnili to poza organizmem kolarzy. Jakie to ma odniesienie do rzeczywistości? Żadne. Jako takie, banany są całkiem niezłe po treningu, jeśli ktoś nie ma problemów z tłuszczem podskórnym czy zgromadzonym w głębszych warstwach tułowia.

 

Notka na marginesie, dla zaawansowanych i zainteresowanych:

Markerami stanu zapalnego mogą być cytokiny prozapalne:

  •  interleukina  1  (Il-1),
  •  interleukina  6 (Il-6),
  •  interleukina  8  (Il-8),

 czynnik martwicy nowotworów (TNF alfa)

Grafika: ilość leukocytów po treningu. Węglowodany silnie tłumią odpowiedź zapalną. Banany posiadają podobną skuteczność jak cukier.

Niezależnie czy podawano cukier z wodą czy węglowodany z bananów odnotowano spadek stanu zapalnego (w pierwszych godzinach po zakończeniu treningu) np. wyrażony IL-8 czy ilością limfocytów. Zaraz po jeździe na 75 km liczba limfocytów była wyższa nawet o ~60% w grupie pijącej wodę, w porównaniu do wody z 6% węglowodanów. Choć okazało się, że sama woda spowodowała wyższe stężenie IL-10 (cytokiny przeciwzapalnej). Tak samo stężenie naturalnie występującego antagonisty receptora IL-1 (IL-1Ra) było nawet 5.6 razy wyższe przy piciu samej wody, w porównaniu do jedzenia banana. IL-1Ra jest silnym związkiem przeciwzapalnym, mającym kolosalne znaczenie np. w patogenezie RZS (reumatoidalnego zapalenia stawów). Opracowano leki bazujące na wykorzystaniu właściwości IL-1RA (np. anakinra, Kineret).

Referencje:

Tomasz Dziewit, Eugeniusz J. Kucharz „Rola antagonistów interleukiny 1 w leczeniu chorób zapalnych – dotychczasowe doświadczenia i perspektywy” https://www.termedia.pl/Rola-antagonistow-interleukiny-1-w-leczeniu-chorob-zapalnych-8211-dotychczasowe-doswiadczenia-i-perspektywy-,18,12964,1,0.html

David C. Nieman, Nicholas D. Gillitt, Wei Sha „Metabolic recovery from heavy exertion following banana compared to sugar beverage or water only ingestion: A randomized, crossover trial” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5864065/

Komentarze (1)
tomaszS

Fajny artykuł otwierający oczy, aby w każdym badaniu zwracać uwagę, kto zleca badanie (udowodnić i zanegować można wszystko).

W artykule jednak najbardziej zastanawia mnie dlaczego osoby które mają tłuszczu podskórnego tych bananów nie mogą jeść (pisze to oczywiście z odrobiną ironii) :-)

0