[...] (np. kwas eikozapentaenowy EPA oraz DHA kwas dokozaheksaenowy) mają działanie przeciwzapalne. Podobnie kompletnie inaczej oddziałuje na człowieka cukier z Coca Coli a np. porcja węglowodanów pochodzących z ryżu czy kaszy gryczanej. Ba, różni się nawet oddziaływanie poszczególnych rodzajów ryżu, kaszy, makaronów (np. ryżu białego i brązowego). [...]
[...] w porównaniu do izolatu, hydrolizatu czy koncentratu białka serwatkowego. Te ostatnie białka lepiej nadadzą się, jako dodatek do posiłku w ciągu dnia lub jako dodatkowa porcja budulca po treningu oporowym. Kinetyka różnego rodzaju protein. Kolejno - lewy górny wykres - całkowita ilość aminokwasów. Prawy górny wykres - aminokwasy niezbędne [...]
[...] 40 g białka serwatkowego Spożycie umiarkowanej (20 g) i wysokiej (40 g) dawki izolatu białka serwatkowego stymulowało syntezę białek mięśniowych w większym stopniu niż porcja 10 g WPI. Jednak synteza białek osiągnęła górną granicę po spożyciu 20 g białka serwatkowego. Stąd u ważących około 80-kilogramów, wytrenowanych młodych mężczyzn, 40 g [...]
[...] i prawie 50 g proteiny ryżowej (RPI). Wydaje się, że o hipertrofii decyduje raczej ilość leucyny w porcji, optimum to od 1,7 do 3,5 g leucyny (zapewnia to odpowiednio duża porcja izolatu np. 36 g WPI, hydrolizatu lub koncentratu białka serwatkowego). Dla „świętego spokoju” można dostarczać 0,4-0,5 g proteiny na kilogram masy beztłuszczowej np. [...]
W sieci dystrybuowane są najróżniejszej maści poradniki związane z odchudzaniem. Zresztą problem dotyczy także tradycyjnych księgarni, gdzie półki uginają się od „najlepszych programów” i „diet cud”. Z jakością podobnych publikacji już jest gorzej, w poradnikach sprzedawanych w sieci zwykle obok informacji ukradzionych, np. ze sportowego forum [...]
Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]
[...] kwas eikozapentaenowy EPA oraz kwas dokozaheksaenowy DHA) mają działanie przeciwzapalne. Podobnie kompletnie inaczej oddziałuje na człowieka cukier z coca-coli a inaczej np. porcja węglowodanów pochodzących z ryżu czy kaszy gryczanej. Jak zepsuć zdrowy pokarm? Tak, człowiek jest w stanie wszystko zepsuć. Wystarczy, że niskokaloryczny, zdrowy [...]
Naukowcy pod wodzą Lachlan Mitchella sprawdzali, jaki rodzaj diety stosują kulturyści w sezonie i poza nim. W szczegółowych badaniach wzięło udział 7 zawodników mających 10.4 ± 3.4 doświadczenia treningowego. Uczestnicy zostali zapytani o trening, dietę i suplementację oraz źródła informacji o diecie i treningu. Ogólnie, poza sezonem [...]
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi. [...]
KFC, czyli Kentucky Fried Chicken, amerykańska sieć barów szybkiej obsługi, założona w 1930 roku przez Harlanda Sandersa, w Polsce od 1993 roku, a aktualnie jest ich już w kraju ponad 200. Ta restauracja jest jedną z najlepszych fastfoodów jeżeli chodzi o cheat meal. Ich główną dewizą są kurczaki, których smak jest niemożliwy do podrobienia. Lecz [...]
[...] dietę, bo zwyczajnie nie będziesz w stanie jej utrzymać. Wiele osób twierdzi, iż „nie da się żyć na diecie”, bo ich wyobrażenie „diety” to porcja warzyw, woda z cytryną, jedno jabłko, jako przekąska, kawałeczek chudego mięsa i garstka ryżu. Czasem wystarczy racjonalna zmiana diety. Nie musi być to schemat o [...]
[...] a proteiny będą miały tu mniejsze znaczenie. W badaniach na kolarzach udowodniono, iż jeśli podejmowali oni kolejny trening po 4 h regeneracji, największy zysk przynosiła porcja 75 g węglowodanów. Jednak 25 g proteiny serwatkowej przyniosło porównywalny efekt dla wyniku w próbie czasowej, co 75 g węglowodanów (glukozy + maltodekstryn). [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
Ludzie zachowują się, jakbyśmy nie byli w XXI tylko gdzieś w XIII wieku. Najlepsze diety, najlepsze treningi oraz najskuteczniejsze sposoby na schudnięcie już dawno zostały wymyślone. Ba, nawet dokładnie sprawdzone w badaniach naukowych. Tymczasem ludzie zachowują się tak, jakby chcieli od nowa wymyślać koło lub kolejny raz szukać „św Graala [...]
Wymagania żywieniowe sportowca znacznie odbiegają od tych, jakie poleca się przeciętnemu Kowalskiemu. Nie powinno to jednak nikogo dziwić, gdyż obciążenia treningowe są również zdecydowanie inne. A przecież do nich dokłada się także zwiększony stres, związany na przykład z wyjazdami i występami w zawodach. Batony sportowe Stanowią pewnego [...]
W suplementach dla sportowców można wyróżnić trzy główne dominujące grupy produktów. Ich popularność bierze się głównie z tego powodu, że zaspokajają trzy najbardziej palące problemy dla sportowców. Jabłczan cytruliny (citruline malate) W poprzednim punkcie omawiałem do tej pory samą cytrulinę, jednak częściej w przedtreningówkach można spotkać [...]
[...] się, że o hipertrofii decyduje nie tylko sama ilość kompleksu aminokwasów, ale także leucyny w porcji. Optimum to od 1.7 do 3.5 g leucyny (zapewnia to odpowiednio duża porcja izolatu np. 36 g WPI, hydrolizatu lub koncentratu białka serwatkowego). Istnieją nikłe przesłanki, by sądzić, iż dostarczanie jednorazowo po treningu powyżej 40 g [...]
Aktualizacja 03.01.2023 Odżywka białkowa jest obowiązkową pozycją w diecie sportowca. Jej zadaniem jest przede wszystkim dostarczyć wysokiej jakości protein, które posłużą na cele budulcowe, regeneracyjne i odżywcze.
Subway należy do najbardziej popularnych restauracji typu fast food. Restauracja ta jest dość nietypowa - serwuje ona kanapki, które samemu możemy skomponować, wybierając składniki lub wybrać gotowe pozycje z menu. Subway jest siecią barów szybkiej obsługi, pochodząca z Ameryki. W Polsce możemy go spotkać od 2004 i aktualnie jest około 200 lokali [...]
Zdrowa dieta kierowców zawodowych jest sporym wyzwaniem ze względu na specyfikę ich życia w trasie. Utrzymywanie zdrowej równowagi stanowi kluczowy element ich codzienności, choć zmagają się z ograniczoną dostępnością świeżych produktów, brakiem czasu na gotowanie i skromną przestrzenią do przygotowywania posiłków, nie wspominając o ograniczeniach [...]