z zapotrzebowania odejmuje okolo 250-300 kalorii, czyli 2700kcal wyliczonone makroskladniki : BIAŁKO 2-2,5g na kg bialka = 88kg x 2.2 = 190g x 4 = 760 kcal TŁUSZCZ 25% = 2700 * 25% = 675 kcal = 75g WĘGLE = 2700 - 760 - 675 = 1265 kcal = 316g wiec za duzo tluszczow daje, a za malo wegli ?? Zmieniony przez - biegacz9 w dniu 2016-09-26 09:32:45 [...]
[...] swoje zapotrzebowanie kcal: http://potreningu.pl/articles/5255/zapotrzebowanie-kaloryczne-dla-wnikliwych-. Następnie dodać do niego około 400 kcal. Całość podzielić na makroskładniki: 1,6-2 g/kg masy ciała białka, 1,1-3 g tłuszczów i reszta kcal z węglowodanów. Następnie dobieram ilość posiłków, która nam pasuje i układamy posiłki [...]
Chcę przytyć, rozłożyłam makroskładniki według tego, jak jest wyżej napisane. Jak na razie przyjęłam kaloryczność 2100. B: 2*51=102g 2*51*4=408kcal T: 1*51=51g 51*9=459kcal W: 2100-408-459=1233kcal 1233:4=308,25g
[...] gotowanej piersi podpiełaś wartość surowej piersi. tyle temat już klepany a Ty nadal masz problemy z liczeniem A ilość białka się zmienia? Myślałam, że po ugotowaniu mięsa makroskładniki (białko) i kalorie się nie zmieniają, a jedynie zmienia się waga. Wpisałam w Fitatu ilość białka znajdującego się w 940g surowego indyka, natomiast wagę mięsa [...]
Jak zrobić poprawnie redukcję. Część! Widzę, że plan miałeś dosyć konkretny. To dobry znak, bo jesteś zmotywowany, i to duży plus. Jednak po całym opisie widzę, że zacząłeś od zbyt wielu zmian na raz. Co to znaczy? To znaczy, że wykorzystałeś wszystkie swoje możliwości na samym początku i teraz nie za bardzo jest co zrobić dalej. Zadam kilka [...]
[...] około 400 kcal. Następnie podzielić otrzymaną wartość na składniki odżywcze: 2 g białka/kg masy ciała, 1 g tłuszczów i reszta kcal pochodząca z węglowodanów. Mając wyliczone makroskładniki, układamy dietę, bazując na najlepszych źródłach pożywienia: - białka: http://www.sfd.pl/BIA%C5%81KO,_jakie_wybra%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135440.html - [...]
[...] pod nasz organizm jest kluczem do osiągnięcia sukcesu. Bez względu na to, czy celem jest kształtowanie sylwetki, czy może wyniki sportowe. Liczą się nie tylko kalorie i makroskładniki w postaci źródeł białka, tłuszczów i węglowodanów, ale również jakość pożywienia. Zdecydowanie bazować warto na jak najmniej przetworzonych produktach. Unikać [...]
[...] kaloryczne. Możesz skorzystać z tego wzoru: http://www.sfd.pl/-t276436.html Kolejną z rzeczy ważną na redukcji jest deficyt kaloryczny i rozbicie kalorii na odpowiednie makroskładniki: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Pomaga [...]
[...] indywidualnie, osobiście mam rozrzut od 2g do ponad 3g w zależności od okresu treningowego w jakim się znajduje. Ale nie można bazować tylko na białku istotne są wszystkie makroskładniki i ich proporcje w diecie. Białko z odżywki również wliczasz do bilansu to oczywiste. Zmieniony przez - rion10 w dniu 2023-07-18 12:42:01 Zmieniony przez - [...]
[...] osoby. Ułożyłem coś takiego. I tu znów problem, bo wychodzi 2603kcal - czyli w okolicach tego co potrzebuję aby utrzymać wagę. Nie wiem co uciąć żeby było mniej kalorii a makroskładniki pozostały w podobnych proporcjach. Mogę liczyć na podpowiedź ? nie da się wrzucić diety - zrobie to w domu. Zmieniony przez - l0kash w dniu 2014-02-11 17:54:46
[...] wzoru: https://potreningu.pl/articles/5255/zapotrzebowanie-kaloryczne-dla-wnikliwych-. W zależności od celu odjąć lub dodać do uzyskanego wyniku około 300 kcal. Z kolei makroskładniki ustalić zgodnie z zaleceniami: 1,6-2 g/kg masy ciała białka, 1 g tłuszczów i reszta kcal z węglowodanów. Ciężko jest rozszyfrować czy w rzeczywistości jest [...]
[...] Klucz do sukcesu opisałem w pierwszym akapicie. Poczytaj tematy podwieszone dla początkujących. Gdy wyliczysz swoje podstawowe zapotrzebowania oraz ilość wymaganych makroskładniki ułóż z nich dietę i wklej ją tutaj a na pewno ktoś pomoże lub poczytaj 10 wskazówek żywieniowych i ich się trzymaj ponieważ sądzę iż może być Ci trudno zmienić [...]
[...] się" i tak w 100g ugotowanego produktu mamy około 12g węglowodanów. -Produkty takie jak np. mięso działają odwrotnie - tracą część wody po obróbce, zaś ich kaloryczność oraz makroskładniki są podane dla surowego produktu - produkt bo obróbce traci około 20% objętości -Kolejną kwestią są jaja, dużo lepszym wyborem są jaja swojskie, w których [...]
[...] zapotrzebowania kalorycznego. Można tego dokonać tutaj: http://potreningu.pl/articles/5255/zapotrzebowanie-kaloryczne-dla-wnikliwych-. Następnie podzielić kcal na makroskładniki: 1,6-2 g białka/kg masy ciała, minimum 1 g tłuszczów i reszta kalorii, które zapewne wyjdą około 2000 przeznaczone na węglowodany. Aby dokładnie zdiagnozować [...]
[...] ale przede wszystkim na zdrowie na kolejne lata. Z tego też względu zdecydowanie warto zwrócić uwagę na to, co, ile i kiedy spożywamy. Istotne jest to, aby kalorie i makroskładniki dobrane były pod nasz organizm i cel. Pamiętać należy również o tym, żeby bazować na produktach jak najlepszych pod względem jakości i najmniej przetworzonych. [...]
[...] spanko, 10-11 godzin to za dużo. Gainera wypijaj zaraz po treningu a posiłek pełnowartościowy do godziny po treningu. Następne porcje zależą od pokrycia zapotrzebowania na makroskładniki z posiłków. Jeśli więc tyjesz w dość łatwy sposób nie możesz przesadzać z tym gainerem (możesz się tylko ograniczyć do spożywania go po treningu). Pozdrawiam [...]
Mógłby ktoś jeszcze ocenić moją dietę? :-) Wyliczyłam sobie podział na makroskładniki i nie wiem, czy dobrze wyliczyłam, bo dosyć sporo węgli mi wyszło, których nie jem aż tyle jak widać z jadłospisu. BIAŁKO: 1,8g x 50kg = 90g TŁUSZCZE: 1,5g x 50kg = 75g WĘGLOWODANY: 316g (przyjęłam kaloryczność 2300) Dobrą kaloryczność sobie ustaliłam i [...]
Jeżeli chcesz, to licz właśnie w opisany przez Ciebie sposób. Warto pamiętać jednak o tym, że każdy chleb ma takie same makroskładniki. Chyba, że ma jakiś wyjątkowy skład. Np. jest z samych ziaren, czy ma dodatki białka pochodzenia roślinnego, np. z ciecierzycy, soi, czy grochu. W innej sytuacji w tabeli masz podane wartości i nie widzę [...]
Tak jak pisałem. Dowolne. Sprawdziłam na ilewazy.pl różne chleby i faktycznie wartości kaloryczne, jak i makroskładniki są podobne (obojętnie z jakich mąk te chleby są zrobione). Bo właśnie trochę roboty mi to zajęło zanim wszystko obliczyłam, zważyłam i jakoś nie bardzo chce mi się to robić za każdym razem. Teraz już wiem, jak będę to robiła - po [...]