[...] i odstawiamy do lodówki na około 1h. Mielimy mięso, dodajemy drobno posiekaną cebulkę, paprykę oraz pieczarki. Rolujemy na podłużne paski i smażymy na oleju. Kcal i makroskładniki posiłku: /SFD/2018/2/1/39d01b08ff2b494691dbeb6c4743dd1c.jpg Zdjęcia posiłku: /SFD/2018/2/1/ed27e98b8fa9416a860e178a919a22b4.jpg [...]
[...] były jak najlepsze. 2. Dieta. W celu ułożenia dobrej diety, pod nasz organizm warto wybrać się do działu odżywianie i odchudzanie: http://www.sfd.pl/Od%C5%BCywianie_i_Odchudzanie-f10.html. Za pomocą porad wyliczysz tam zapotrzebowanie kcal, dobierzesz makroskładniki i ułożysz posiłki do diety. /SFD/2018/1/9/ad9e4cae8e604ebfa08da8507d9196da.jpg
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PRO
[...] Z tego powodu najlepiej spożywać je po treningu jako zamiennik bądź dodatek posiłku potreningowego oraz ewentualnie w ciągu dnia również jako smaczny dodatek uzupełniający makroskładniki. Odżywka białkowa to jeden z najpopularniejszych suplementów wszechczasów wśród osób trenujących zarówno na siłowni jak i inne rodzaje sportów. Wyróżniamy [...]
[...] z białka z tłuszczy i zostaje Ci ile sobie kalorii na węgle mozesz zostawić dzielisz na 4 i masz ile gram wegli przypada 2 ogólna 3 z wyliczeń Ci to wyjdzie 4 ważne by zachować odpowiednie proporcje kalorii 5 tak moze być 6 tak bedzie, na keto nie zbudujesz masy 7 tak 8 nie ale zależy też od organizmu jak reaguje na dane makroskładniki
Ważenie produktów to podstawa jeżeli chodzi o rozsądną dietę. Dlaczego? Prowadzi to do jak najlepszych efektów bo licząc "na oko", nigdy nie mamy pewności ile tak naprawdę kalorii i makroskładników spożyliśmy, co w bilansie dziennym może doprowadzić do efektów odwrotnych niż zamierzone. Jak ważyć? Pomimo iż wydaje się to banalnie proste, wiele [...]
[...] miary, albo w przepisie podana ilość w gramach a na opakowaniu jedynie mililitry. Ze wszystkim można sobie poradzić, ale będzie tu więcej pracy dla tych co liczą kalorie i makroskładniki w diecie. 1:1 można przyjąć jedynie dla wody. 1000 ml = 1000 g każdy inny produkt będzie miał inne wartości ze względu na swoją gęstość. Żeby jednak nie bawić [...]
[...] początku warto jeszcze raz obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne, wzór znajdziesz poniżej: http://www.sfd.pl/-t276436.html Następnie odpowiednio podzielić kalorie na makroskładniki: Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. [...]
Cześć! Przede wszystkim jak chcesz schudnąć to trzeba zacząć od uporządkowania diety. Na sam początek bardzo ważna jest kaloryczność, czyli ilość energii, którą dostarczasz w ciągu dnia. Zerknij na poniższy kalkulator: Napisałeś, że masz pracę siedzącą. Warto zadbać byś miał więcej aktywności w ciągu dni, bo jeżeli treningi które napisałeś są [...]
Redukcja sprawi, iż doprowadzisz do ubytku reszty masy mięśniowej którą masz, a jest jej niewiele. Nie ulega wątpliwości że w Twoim przypadku należy się skupić na przemyślanym i intensywnym treningu siłowym oparty na ćwiczeniach angażujących do pracy wiele stawów. Trenowanie i zalewaniem się tłuszczem nie jest sztuką, w dodatku nie zawsze chodzi [...]
Nie jestem w stanie uzupelnic tej tabeli, gdyz tak jak juz powiedzialem, nie mam ustalonej diety, okreslonego codziennego schematu zywienia lecz jem tak, zeby sie zgadzaly makroskladniki. Pod najwiekszym znakiem zapytania stoi aktualnie mój cel treningowy - masa, redukcja, czy moze zerowy bilans kaloryczny - a jesli zerowy, to w jakiemu [...]
Od wyliczenia zapotrzebowania kalorycznego i na podstawie tego ulozyc diete z odpowiednim podzialem na makroskladniki,jesli chodzi i kalorie to narazie bym zostawil na 0 czyli ani ujemne ani dodatnie bo dodasz aktywnosc fizyczna
[...] kalorycznego. Następnie odejmij od niego 200-300kcal, by wprowadzić ujemny bilans kcal, niezbędny do utraty zbednej tkanki tłuszczowej. Po tym rozbij to na poszczególnie makroskładniki, proponuję 2-2,5g białka na kg masy ciała, 1g tłuszczy i reszta z węglowodanów. Po tym wystarczy rozbić to na kilka pełnowartościowych posiłków, opartych na [...]
[...] Do uzyskanego wyniku dodać należy około 400 kcal, aby bilans był dodatni. Następnym etapem jest podział na makroskładniki. Zalecane ilości to 2 g/kg masy ciała białka, 1-1,5 g tłuszczów i reszta kalorii pochodząca z węglowodanów. Aby wiedzieć, z jakich źródeł dobierać składniki [...]
[...] swoje aktualne zapotrzebowanie to zgodnie z celem treningowym, jaki sobie obrałeś, ustalasz sobie nadwyżkę lub deficyt kaloryczny. Następnie dzielisz sobie poszczególne makroskładniki i układasz jadłospis. Możesz korzystać też z dziennika posiłków, w którym wrzucasz to co zjadłeś i wówczas masz czarno na białym ile czego zjadłeś i [...]
Dobrze dobrana dieta jest podstawą uzyskania dobrych wyników siłowych, budowy mięśni, czy redukcji tkanki tłuszczowej. Jednak znaczenie ma również w innych dyscyplinach sportu. Nie tylko w kulturystyce. Aby dieta miała ręce i nogi, niezbędne jest wyliczenie zapotrzebowania kalorycznego. Nie podałeś nic na ten temat. 2500 kcal dla osoby o Twojej [...]
[...] siłowy. Nie da się jeść ile popadnie bo to nadal może być za mało, albo doprowadzić do otłuszczenia sylwetki. Musimy policzyć realnie zapotrzebowanie kaloryczne, podzielić makroskładniki, ułożyć menu i wdrożyć w życie. Kształtowanie sylwetki nie jest łatwe i wymaga zaangażowania i pracy. Zmieniony przez - rion10 w dniu 2024-02-27 15:48:56
Tzn posłuchałem panów ^^ mam małe pytanie czy mógłby ktoś napisać mi makroskładniki ? jakie powinienem mieć ? chciałbym aby był to low carb wiem wiem ale wolę dmuchać na zimne z powodu mojej kiedyś otyłości.
[...] budować: http://www.sfd.pl/Body_fat__znaczenie_w_budowaniu_masy_mi%C4%99%C5%9Bniowej-t1132868.html Mają już wyliczone zapotrzebowanie i określony cel, rozdzielamy kcal na makroskładniki. Podstawowe zalecenia to 2 g/kg masy ciała białka, 1 g tłuszczów i reszta kcal pochodząca z węglowodanów. W celu rozłożenia makroskładników na posiłki warto [...]
[...] kwestii diety. Pamiętajmy, że nie wystarczy odżywiać się zdrowo, choć to niewątpliwie dobry wstęp do trzymania diety. Trzeba policzyć zapotrzebowanie kaloryczne, podzielić makroskładniki, ułożyć menu i go przestrzegać to właśnie w diecie tkwi przeważająca część problemów z progresem u początkujących. Zmieniony przez - rion10 w dniu 2022-06-13 [...]