przybliż jak ona wygląda zapotrzebowanie kaloryczne i na makroskładniki / podział b/t/w / stopień jej realizacji pozwoli to ustalić, czy w ogóle potrzebujesz odżywki a jeśli tak to jakiej
To rób jak Karmowski, nie rozumiem po co w takim razie przychodzisz tutaj po pomoc. Dieta jest wyjałowiona odżywczo, liczą się tylko kalorię i makroskładniki? totalna bzdura. Czyżbyś próbował zakwestionować to, że nasz organizm potrzebuje w odpowiedniej ilości witamin, minerałów, niezbędnych kwasów tłuszczowych i błonnika do prawidłowego [...]
[...] od wagi, metabolizmu, sposobu w jakim trenujesz, i tak dalej i tak dalej. Kcal ustaw sobie tak jak planowałeś (po tygodniu, dwóch sprawdź jak wpływa taka podaż na Ciebie), a makroskładniki musisz sobie dobrać pod siebie. Z białkiem bym nie przesadzał, na masie 2g (z dobrych źródeł a nie lodów czy chleba!) na kg suchej masy spokojnie wystarczą, [...]
Okazyjne odstępstwa od diety nie mają wpływu na jej ogół. Warto jednak pamiętać, że skoro nie zjadłeś dziś, to zawsze możesz zjeść jutro, czy za 5 dni. Kcal i makroskładniki warto liczyć w skali np. tygodnia, a nie dnia, czy posiłku.
[...] dużo jak juz pisałem, co do jedzenia to zależy, jeśli na prawde zalezy ci na utracie tkanki tluszczowej to powinienes po pierwsze -obliczyc zap. kcal. na dobe i dobrac makroskładniki i w zależnosci od diety spozywac posilki w róznych porach dnia, a przed treningiem(oczywiscie podczas redukcji) powinieneś jeść nie za dużo (jest to ze tak [...]
[...] określić cel - po zdjęciach które wstawiłeś to zalecałbym redukcję, zresztą jak sam wspomniałeś, to przeszkadza Ci ten brzuch, zatem ujmujesz z zapotrzebowania 200-300kcal, dzielisz kalorie na makroskładniki i wdrażasz dietę, przed porób sobie pomiary obwodów, żeby obserwować czy dieta przynosi efekty no i działasz - tutaj nie ma cudów :-)
możesz dodawać spokojnie- ogólnie postępuj tak samo jak normalnie przy robieniu masy- jedynie możesz dość rozważnie zwiększyć kalorie a także poszczególne makroskładniki bo w okresie tym organizm potrzebuje ich może nawet więcej niz normalnie- po to właśnie aby wracać do starej formy.
Makroskładniki to: 170/230/80. Codziennie spożywam ok. 3-4l płynów dziennie (głównie woda lub herbata ) Sól ograniczam do minimum. Zmieniony przez - Daxll w dniu 2015-01-06 00:42:52
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Tutaj masz jak wyliczyć: http://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne%2C_sk%C5%82._prod._%C5%BCywno%C5%9Bciowych%2C_%25_bf-t276436.html lub prościej: https://www.sfd.pl/art/Kalkulatory/Kalkulator_kalorii_BMR-a3734.html Makroskładniki: 2-2,5g białka na kg masy ciała 1-1,5g tłuszczu na kg masy ciała reszta kalorii z węglowodanów. Przy masie dodajesz [...]
Wiem, że tuńczyk codziennie odpada, zjadam go 2-3 razy w tygodniu max. Zamiast piersi z kurczaka, będę wcinał np. pierś z indyka. Z kolei ser twarogowy różnie, liczę makroskładniki :) Dzięki za pomoc
Nie urozmaicona dieta nie jest dobra. I to zarówno pod względem dobieranych produktów jak i makroskładników. Pamiętaj, ze warto urozmaicać węglowodany i tłuszcze z jakościowym naciskiem na te makroskładniki któych spożycie aktualnie ograniczasz (patrz też diety wysokowęglowodanowe i niskowęglowodanowe w postach podwieszonych).
...ale sporawa jest ogolnie prosta i "obrazowo" przekazana powyżej. ja na twoim miejscu zrobiłbym tak; w pierwszej kolejności policzyłbym wszystkie kalorie i makroskladniki z obecnego odżywiania łącznie z odzywką, uporządkować i starać sie to wsztystko dostarczyc z żywności, jeśli sie nie da- a przez jakiś czas musisz testować to wtedy [...]
co do składników odżywczych z obiadu a z fast foodów - to wg. nie chodzi tu o same makroskładniki, ale o raczej o sposób w jaki są przyrządzane (głównie tłuszcze trans itp), bo przecież kurczak czy z kfc w tortili czy u nas w domu to zawsze będzie kurczak! Myślę, że fast foody mają taką renome o odkładaniu się w tłuszcz ze względu na to iż często [...]
[...] względem makroskładników w wybranych produktach, nie biorąc pod uwagę sposobu przygotowania, użytych sosów i konserwantów itp - co niekorzystnie wpływa na nasz organizm, to makroskładniki będą te same. A chyba o to chodziło @jarekd1234. Aby wykazać czym się różni przykładowy "ser ze sklepu", a "ser z fastfooda", więc [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Nie słuchaj Warszawskiego Koksa, oni tam gadają bzdury, makroskładniki to nie wszystko, organizm potrzebuje minerałów i witamin oraz wielu innych substancji, których nie dostarczysz w ciastkach czy innych fast foodach. Daj 200 kcal na początek i obserwuj, a co do treningu na siłowni, nie liczy się czas tylko jakość treningu. Ktoś może zrobić w 15 [...]
na pierwszy posilek do tych platkow daj dobrago bialka np jaja kurze, nie dawalbym tluszczy zeby nie spowalnialy mi wchlaniania po nocy ale jak kto woli indywidualna sprawa. Na drugi dalbym ryz lub makaron i rybe . Przed i po treningu moim zdaniem jest git a przed snem polecam czysty twarog bez niczego. Podaj jeszcze zapotrzebowanie w [...]
stary, podstawawowa sprawa - powiedz jak twoj organizm reaguje na aktualnie spozywane mikro i makroskladniki.. co jesz dokladnie (stosunek b/t/w, bilans) i czy - 1) nie rosniesz, nie chudniesz ; czy moze - 2) chudniesz ; czy moze 3) rosniesz ale powoli ...potem pomyslimy czego ci trzeba