Jeżeli chodzi o ważenie produktów przed obróbką termiczną: -Jak już zostało wspomniane produkty takie jak np. mięso tracą część wody po obróbce, zaś ich kaloryczność oraz makroskładniki są podane dla surowego produktu - produkt bo obróbce traci około 20% objętości -To samo tyczy się chociażby makaronu czy ryżu tylko w tym przypadku działa to w [...]
[...] należy spożywać na kg masy ciała. Zwykle sporo problemów dostarcza białko i być może główną przyczyną tego jest fakt, że kojarzy nam się ono z kluczowym, budującym makroskładnikiem w diecie sportowca. Na początek warto zapamiętać, że każdy z makroskładników odgrywa w diecie istotną rolę i ważny jest także stosunek jednego do drugiego. [...]
[...] jako trening akcesoryjny podczas budowania masy. By budować masę konieczny jest po pierwsze dodatni bilans kaloryczny, wyliczenie naszego zapotrzebowania na kalorie oraz makroskładniki, a po drugie odpowiedni trening który daje bodziec naszym mięśniom do rozwoju. Pływanie niestety takiego bodźca nam nie da. Wystarczy spojrzeć na pływaków, czy [...]
[...] ciała. Ćwiczymy zgodnie z zasadą "stymulujemy zamiast niszczyć" a więc ogromna ilośc serii i ćwiczeń odpada. 2.Odpowiednia dieta. Powinna ona zawierać wszystkie niezbędne makroskładniki, witaminy i minerały. Pracując na budowie w znaczącym stopniu zwiększamy swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Możliwe więc, iż będziemy musieli spożywać o wiele [...]
[...] http://potreningu.pl/articles/5255/zapotrzebowanie-kaloryczne-dla-wnikliwych- Dodajemy lub odejmujemy około 400 kcal do/z zapotrzebowania i dzielimy otrzymany wynik na makroskładniki: 2 g białka/kg masy ciała, 1 g tłuszczów i reszta węglowodanów. Następnie ustalamy ilość posiłków, która będzie nam pasowała i łączymy ze sobą źródła [...]
[...] i rozłóżmy nasze makro na 4 posiłku i też będziemy w stanie kształtować naszą sylwetkę. Oczywiście dążymy do tego żeby jak największa część naszego zapotrzebowania na makroskładniki była pokrywana z diety, pożywienie to najlepsze źródło, ale jeśli mamy wymagającą pracę czy nie zawsze uda się zjeść odpowiednią ilość posiłków suplementy mogą [...]
[...] najlepsze suplementy. Obecna technologia ułatwia nam to w znacznym stopniu. Powstała masa różnego rodzaju kalkulatorów, które wyliczą za nas zapotrzebowanie kaloryczne i makroskładniki. Ciekawym rozwiązaniem są również dzienniki żywieniowe, których zasada działania polega na tym, że wprowadzamy produkty do arkusza, a system podlicza nam [...]
[...] też wziąć pod uwagę wysiłek jaki wprowadzamy w życie i jaki były do tej pory. Kiedy już określimy ile powinniśmy zjadać kalorii, trzeba też ustalić zapotrzebowanie na makroskładniki – białko, węglowodany i tłuszcze. I tutaj na początek, jeśli nigdy nie przyglądaliśmy się temu jak się odżywiamy, warto skorzystać z „książkowych” zaleceń i [...]
[...] swoje zapotrzebowanie kaloryczne to przytrzymaj tą kalorykę przez 1-2 tyg i zobaczysz czy waga spada/wzrasta czy stoi w miejscu i będziesz miała odniesienie. Jeśli chodzi o makroskładniki to białko 1.2g-1.6g na KG M.C, tłuszcz jakieś 20-35% zapotrzebowania resztę węglowodany. Trening też pasowało by rozpisać, ustalić jakaś periodyzacje i [...]
[...] i odchudzanie: http://www.sfd.pl/Od%C5%BCywianie_i_Odchudzanie-f10.html Otrzymamy w dni cenne porady odnośnie do tego, jak wyliczyć zapotrzebowanie kaloryczne, jak dobrać makroskładniki, ułożyć posiłki i kontrolować efekty redukcji. Jeżeli jednak z różnych względów nie chcemy układać diety sami, możemy udać się na serwis potreningu.pl, gdzie [...]
[...] zapotrzebowania kcal: http://potreningu.pl/articles/5255/zapotrzebowanie-kaloryczne-dla-wnikliwych- Od niego należy odjąć ok. 300 kcal, a otrzymany wynik podzielić na makroskładniki: 2g/kg masy ciała białka, 1 g tłuszczów i reszta kcal pochodząca z węglowodanów. Następnie dzielimy to na ilość makroskładników na posiłki. Te z kolei [...]
[...] jak wzrost, masa ciała oraz nasza aktywność wylicza nam zapotrzebowanie kaloryczne. Tego typu kalkulator dostępny jest w tych oto artykułach: 1. Zapotrzebowanie kaloryczne i makroskładniki: https://potreningu.pl/calculators/calories 2. BMI: https://potreningu.pl/calculators/bmi 3. BMR: [...]
[...] Jeżeli chodzi o tycie od alkoholu (lipogeneza de novo), to etanol sam w sobie nie jest źródłem tłuszczów (jedynie w ok 5-10%). Zostaje on preferencyjnie spalany a inne makroskładniki, głownie tłuszcze (bo synteza kwasów tłuszczowych z glukozy u człowieka występuje tylko w specyficznych warunkach) są odkładane w formie tkanki tłuszczowej. [...]
[...] ta częstotliwość treningu byłaby większa. Zacznijmy od diety. Zdajesz sobie sprawę, że pilnowanie samej ilości białka w diecie to nie jest dieta? Musisz pilnować wszystkie makroskładniki bo jak pozostałych nie będziesz kontrolował to trudno Ci będzie osiągać cele sylwetkowe bez dokładnej diety. Ciężary w podstawowych bojach masz niskie więc [...]
[...] przyjmowanych produktów (niezależnie czy jest to jedzenie czy odżywka białkowa). Aby zapewnić sobie odpowiednią ilość witamin, minerałów i aminokwasów warto przyjmować makroskładniki z różnych źródeł. W przypadku białka, spożywanie go jedynie w postaci piersi z kurczaka albo tylko z odżywki białkowej nie będzie miało swojego uzasadnienia. [...]
[...] Jeśli do tej pory jadłeś źle to powoli zmieniaj swoje nawyki żywieniowe, a z czasem je ulepszaj, policz zapotrzebowanie kaloryczne, a później konkretną dietę z podziałem na makroskładniki i posiłki. W dietę należy zagłębiać się stopniowo zbyt mocne dokręcenie śruby od samego początku może okazać się zbyt trudne. Co do samego treningu masz całą [...]
Dobra to sprobuje obliczyc jakie mam zapotrzebowanie na makroskladniki i naloze to na to co aktualnie jem lub dostosuje jedzenie wlasnie do tych potrzeb. Ogolnie mam swiadomosc,ze abym rosnal to musze zwiekszych kalorie lecz jest ten strach aby brzuch znowu nie wywalil.
[...] masło klarowane, awokado, jaja, sery (mozzarella, parmezan). Kiedy ustalisz już kaloryczność diety i rozkład makroskładników, usta ilość posiłków w diecie. Rozdziel na nie makroskładniki. Zacznij od białek. Staraj się, by każdy z posiłków zawierał nie mniej niż 20-25g białka. Następnie rozdysponuj węglowodany i na końcu tłuszcze. Zwłaszcza na [...]