Smażenie bez wątpienia nie jest najzdrowszą metodą obróbki termicznej żywności. Podczas smażenia, potrawy „nasiąkają” tłuszczem zwiększając swoją kaloryczność. Dodatkowo pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do utlenienia kwasów tłuszczowych, zwłaszcza gdy smażymy na nietrwałych tłuszczach roślinnych. Tłuszcze trans są szkodliwe dla naszego [...]
Chociaż łyżka łyżce nierówna - średnio ma pojemność 15 ml, ale zdarzają się większe bądź mniejsze, to jeżeli już jesteśmy zmuszeni odmierzyć produkt za jej pomocą, lepiej dokonać tego nabierając płaską łyżkę a nie “czubatą” - z kopczykiem, gdyż ten również może mieć różny rozmiar. Dodatkowo należy mieć na uwadze, iż w zależności od stanu [...]
Dzięki za rady. Ale na wstępie chciałbym wiedzieć czy rozkład makroskładników jest ok? B/T/W = 2g/1,8g/reszta (wg moich obliczeń ok. 5,1g na kilogram ciała) Kaloryczność zgodnie z kalkulatorami na tym forum ustaliłem na 3000 kcal - potrzebna do utrzymanie wagi. Zaraz zabiorę się za ułożenie całej diety, no ale muszę wiedzieć czy ten rozkład jest [...]
Z tego, co wiem, ogólna kaloryczność jest ważniejsza, niż sama w sobie ilość tłuszczu w diecie, tzn. żeby była właściwa dostawa energii, nie za mała. Nie znam bezpiecznego niskiego pułapu - myślę, że rozsądnie jest jeść chociaż 1g na kg masy ciała tłuszczu ze zdrowych, mało przetworzonych źródeł (uwzględniając omega3 z ryb i roślin, a także [...]
Chociaż łyżka łyżce nierówna - średnio ma pojemność 15 ml, ale zdarzają się większe bądź mniejsze, to jeżeli już jesteśmy zmuszeni odmierzyć produkt za jej pomocą, lepiej dokonać tego nabierając płaską łyżkę a nie “czubatą” - z kopczykiem, gdyż ten również może mieć różny rozmiar. Dodatkowo należy mieć na uwadze, iż w zależności od stanu [...]
Panowie, Podbiłem kaloryczność diety do 3600 kcal, po dwóch tygodniach nie zanotowałem żadnej różnicy na obwodach, a na wadze spadek. Myślę, że wzrosła mi aktywność poza treningiem, bo wpada jakiś rower rekreacyjnie, czy koszenie trawy :) Obecnie mam: Białko 180gr Tłuszcze 110 gr Węglowodany 477 gr Do ile kcal podbić? Kolejne 200? Do ktorego [...]
Cześć! W takim wypadku najlepiej zacząć spokojnie. Przede wszystkim małymi krokami. Zacznij przede wszystkim od zmniejszenia cardio, ponieważ ta ilość aktywności może napędzać Twój głód. Zacząłbym od zmniejszania tej aktywności o 1-2km jednorazowo. Wyglądałoby to tak, że w pierwszym tygodniu zrobiłabyś 2 biegi na 17km i jeden na 15km, w drugim [...]
[...] mięśnie potrzebują odpowiedniego bodźca do rozrostu. Trening co prawda nie różni się znacząco podczas redukcji czy masy należy jednak uwzględnić go w naszych wyliczeniach kaloryczności. Ważna jest też suplementacja, budując siłę i masę mięśniową z pomocą przychodzi nam masa suplementów takich jak: - gainery - świetne w przypadku osób które [...]
Pot to wydzielina gruczołów potowych i składa się w ok. 98% z wody. Reszta to sól, tłuszcz, mocznik, kwas moczowy, amoniak, kwas mlekowy, węglowodany i związki mineralne jednak są to znikome ilości. Stopień wydzielania potu zależy od wielu czynników m.in. od spożywanych pokarmów, warunków klimatycznych, współistniejących schorzeń, wykonywanej [...]
/SFD/2016/11/24/65e8ab88a1a346cbaca05d9098bbd800.jpg BCAA z ang. branched-chain amino acid) to aminokwasy o rozgałęzionym łańcuchu bocznym alifatycznym. Bardzo często stanowią cenne uzupełnienie diety i suplementacji osób aktywnych fizycznie, trenujących wyczynowo i amatorsko. Czynniki, które warunkują konieczność suplementacji to m.in. od: [...]
Dieta jest niezbędna i nie przeskoczy się tego w żaden sposób. Nie pomogą żadne odżywki ani sterydy. przy treningu na masę najlepiej sprawdzają się ćwiczenia złożone z wolnymi ciężarami a trening jednej grupy mięśniowej nie częściej niż raz w tygodniu. To tak w skrócie. joker1100 to,ze jesz co godzinę do syta to nie wszystko. Ważne jest też co [...]
ja lece 4iu w nocy okolo 3 godz przed wstaniem i tylko przez pierwsze pare dni mialem takie dziwne uczucie jak by obolalych kostek i palcow, ogolnie czolem sie taki obolaly caly ale to z pierwsze 5 dni, teraz niemam odretwien, a i na poczatku strasznie spiacy bylem po treningu, tez lece mix deka t3 i clen lodzianin jak dolaczyles t3 to podbijales [...]
Chociaż łyżka łyżce nierówna - średnio ma pojemność 15 ml, ale zdarzają się większe bądź mniejsze, to jeżeli już jesteśmy zmuszeni odmierzyć produkt za jej pomocą, lepiej dokonać tego nabierając płaską łyżkę a nie “czubatą” - z kopczykiem, gdyż ten również może mieć różny rozmiar. Dodatkowo należy mieć na uwadze, iż w zależności od stanu [...]
[...] obwód klatki piersiowej, talii, pasa, bioder, uda, ramienia) i powtarzanie ich co 1 lub 2 tygodnie w celu weryfikacji skutków diety. Tak jak wyżej było już wspomniane, poza kalorycznością istotne są proporcje białka, węglowodanów i tłuszczy. Nawet niewielka manipulacja makroskładnikami może się przyczynić do zmiany reakcji organizmu na dietę. [...]
[...] być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: [...]
dobra napisze bo nie moge się patrzec na te herezje ryż w trakce gotowania "pije" wodę, która jak powszechie wiadomo ma 0 kcal (szkoda bo przez to mamy klęskę głodu ), zwiększa się masa ryżu ale jego wartości i kalorycznośc jest taka sama jak 100g przed ugotowanie, tyle i basta
W tych czasach bardzo ciężko znaleźć rekomendowanego dietetyka, czy serwis, który z powodzeniem ułożyć może dla nas plan treningowy i dietetyczny. Serwis potreningu.pl od długiego już czasu proponuje użytkownikom dietę oraz trening dobrane indywidualnie. Wielkim plusem serwisu jest możliwość zwrotu pieniędzy, co daje gwarancję, że przede [...]
Smakowo Syntha miażdży pozostałe trzy, które podałaś Czy taka zła? Ja piłam przez jakiś czas na redukcji i mimo to ładnie się odchudziłam Wszystko zależy od tego, jak się ustali rozkład BTW i kaloryczność
zawartość aminokwasów lepsza niż w twarogu, jednak ogólnie białko z nabiału traktowałbym jako dodatek, nie codzienny element diety. W sensie chodzi Ci o to, że lepiej wcianać mięsko? Jeżeli o to chodzi to jasna sprawa. Ale czasami ma się już go dość, a ser mozzarella może być ciekawą alternatywą. Czyli uważanie, że pod względem "jakości białka" [...]