Niewystarczająca aktywność fizyczna od dawna jest uznawana za czynnik ryzyka poważnych chorób przewlekłych i śmiertelności. Może zaowocować otyłością, a ta jest powiązana z wieloma rodzajami raka, cukrzycą, zawałem serca, zespołem metabolicznym, przewlekłym stanem zapalnym, udarem mózgu, niewydolnością serca itd. Kiedy trenować? Jeśli priorytetem [...]
[...] diety o różnego rodzaju kasze. Kasza jęczmienna pęczak Mniej popularna odmiana kaszy jęczmiennej. Cechuje się obecnością całych ziaren w porównaniu z łamaną czy wiejską, gdzie ziarno jest cięte. Dzięki temu nie nabiera dużej ilości wody podczas gotowania. Cena ok. 1,7 zł za 400 g. Czasami dostępna w markecie Biedronka. Powszechna w [...]
[...] nie posiadają znacznej ilości tłuszczu i węglowodanów. Co więcej, spotykamy również mięsa pochodzenia wołowego czy wieprzowego. Jednak sportowcy celują raczej w mięsa chude, gdzie zawartość tłuszczu nie przekracza 10-15%. Innymi, również wartościowymi źródłami białek, są jaja, podroby, nabiał i ryby. Wszystkie te źródła pokarmowe obfitują w [...]
[...] białko ryżowe, białko posiada także znakomite walory odżywcze. Koszt to około 60 zł za 500g. Biotech Rice Protein Na rynku dodatkowo spotkać możemy się z białkami sojowymi, gdzie przykładem jest białko Sojavit firmy Olimp, tutaj cena jest jeszcze niższa, gdyż za opakowanie 700g zapłacimy zaledwie 28zł. Na uwagę zasługuje również białko jajeczne [...]
Sporty walki stanowią potężne obciążenie dla zawodników. Wydatek energetyczny w trakcie treningu i zawodów jest ogromny. W jednym z badań przeprowadzono symulację walki muay thai. Jest to odmiana pełnokontaktowego kickboxingu z niskimi kopnięciami na udo, uderzeniami kolanami i łokciami. Kofeina Obecnie są dostępne nawet żele i galaretki [...]
[...] 2,7 kg masy mięśni (w grupie 0,8 g białka na kg m.c.) oraz tylko 1,4 kg mięśni w grupie dostarczającej 1,6 g białka na kg m.c w ciągu 1 tygodnia. I to wszystko w warunkach, gdzie osoby z grupy 0,8 g białka miały zapewnioną dużą nadwyżkę węglowodanów, a w grupie 1,6 g białka na kg m.c. zastosowano restrykcję ilości węglowodanów. Czy białko „z [...]
Korzystanie z suplementacji witaminami jest obecnie niemal koniecznością. Nie tylko sportowcy wspomagają się dodatkowymi witaminami i minerałami, ale i osoby nietrenujące coraz częściej sięgają po produkty tego typu. Spowodowane jest to tym, że obecnie żywność jest przeciętnej jakości, więc dostarczenie wszystkich mikroskładników jest niezwykle [...]
[...] z przeznaczeniem. Co więcej, wykorzystanie suplementów diety posiada walory prozdrowotne. Większość suplementów dostępnych na rynku posiada długą historię użytkowania, gdzie w toku stosowania suplementacji nie wykazano działania niepożądanego, które by powiązane było z działaniem zagrażającym zdrowiu. Znaczna część preparatów pozyskiwana [...]
Przeszukując zasoby Internetu pod hasłem "kolagen" znaleźć możemy wiele ciekawostek na jego temat. Popularność suplementu sprawiła, że wyszukać możemy całą masę artykułów, w których nie zawsze zawarte są fakty. Pojawiają się również pewne sprzeczności, mity i opinie bazujące na subiektywnych odczuciach. Co z wegetariańskim kolagenem? Wszystko [...]
Osoby trenujące na siłowni często popełniają błędy, stają się też ofiarami nieporozumień, które oddalają je od założonych celów. Tym razem artykuł postanowiłem poświęcić płci pięknej. Poniżej znajdziecie listę 10 błędów, jakie popełniają trenujące kobiety oraz na co należy zwrócić uwagę, aby ich unikać. Bazowanie na sokach Ostatni element naszej [...]
[...] w porównaniu z rutynowo prowadzonymi treningami. Dlatego częstotliwość sesji treningowych z wyższą proporcją ćwiczeń wykorzystujących beztlenowe pozyskiwanie energii (tam, gdzie powstaje dużo mleczanów), powinna być starannie przemyślana, aby zapobiec syndromowi przetrenowania. U przetrenowanych sportowców po teście wysiłkowym z intensywnością [...]
Organizm nie jest strukturą statyczną, ciągłej wymianie podlegają np. kości, mięśnie, krwinki czerwone, komórki układu nerwowego. Gdyby ktoś był zaskoczony tymi informacjami, to informuję, iż książki starsze niż 10 lat, w dużej mierze się zdezaktualizowały. Co można robić, aby przeciwdziałać tyciu? Więcej spaceruj, mniej korzystaj z komunikacji [...]
[...] kg masy ciała (przeważnie białko dostarcza co najmniej 15-20% energii w diecie sportowca). Węglowodany? Są dwa rodzaje diet, nisko i wysokowęglowodanowe. Odpowiednio, tam, gdzie jest mało węglowodanów (<10%), resztę stanowią tłuszcze (50-60%) i odwrotnie, tam jest dużo węglowodanów (>45%), zwykle dostarcza się 20-30% energii z tłuszczów. [...]
Gdy „wejdziesz na Instagrama” i poszukasz osób mogących pochwalić się muskularną, ale szczupłą sylwetką o niskiej zawartości tkanki tłuszczowej i spytasz ich, jaką dietę stosują, spora ilość z nich odpowie: dietę niskowęglowodanową. Rozważ celowe dni/posiłki ze zwiększoną ilością węglowodanów Być może wystarczy Ci jeden większy posiłek z dużą [...]
[...] zachodniej, rezygnując z diety śródziemnomorskiej. Od razu widać tego negatywne skutki. Istnieją natomiast regiony, w których wciąż stosuje się dietę śródziemnomorską i gdzie mieszkańcy cieszą się długim życiem. Jednym z takich miejsc jest wyspa Ikaria. Dieta jest tam wyjątkowo uboga w cukier i białą mąkę, nie zawiera zbyt wiele czerwonego [...]
Będąc na diecie, często jesteśmy w sytuacji, gdzie otaczają nas fast-foody. Wyjścia ze znajomymi na miasto, wakacje, wczasy. Co wtedy wybrać, żeby nie wyjść mocno poza bilans kaloryczny, jedząc niezdrowe dania? Jakie produkty wybrać z menu popularnej restauracji McDonald's?
Podczas treningu siłowego zarówno mężczyźni, jak i kobiety popełniają sporo błędów. Dzisiaj trening kobiety zaczyna przypominać bardziej występy artystyczne z elementami akrobatyki niż efektywny trening mający na celu wymodelowanie sylwetki. Zazwyczaj mamy tutaj do czynienia z elementami skocznymi, treningiem równowagi czy ćwiczeniami, które są [...]
W poprzednim artykule zajęliśmy się konstrukcją stacka przedtreningowego. Tym razem przedstawiamy naszą propozycję na połączenie substancji, które mają na celu wesprzeć organizm w okresie powysiłkowym. Post workout, czyli stack potreningowy to kompozycja substancji aktywnych, które są wymagane dla naszego organizmu w okresie powysiłkowym. Oznacza [...]
Dieta bez substancji słodzących bywa ciężka. Na szczęście mamy sporo dostępnych słodzików, które z powodzeniem możemy wykorzystać w swojej kuchni, aby umilić sobie codzienną dietę, ale także zadbać o nasze zdrowie. Ostatnio jednym z najbardziej popularnych słodzików jest ksylitol. Jakie ma właściwości? Gdzie z powodzeniem możemy go wykorzystać? [...]
Niezwykle często spotykamy się z pojęciami takimi jak: cukrzyca, cukrzyca typu 2, insulinooporność. Wszystkie te trzy pojęcia łączy wiele wspólnego, jednak pierwszymi skojarzeniami związanymi z nimi są dwa słowa: glukoza i insulina. Spróbujmy rozwikłać nieco te zagadnienia i pokazać, jak łączą się ze zdrowiem. Co powinno wzbudzić Twoją czujność? [...]