[...] SARM, ibuprofen i inne środki przeciwzapalne, paracetamol, hormon wzrostu, alkohol, niezdrowa dieta i restrykcje płynów. Najmniej realnym źródłem problemów z nerkami czy wątrobą jest białko serwatkowe. Inaczej jest, jeśli ktoś ma silnie zniszczone nerki - wtedy zalecana jest ograniczona podaż protein np. do poziomu 0,8 – 1,1 g na kilogram [...]
[...] udział masy ciała psuje kompozycję sylwetki oraz szkodzi zdrowiu, a otyłych osób jest coraz więcej. Ludzie wymyślają dziesiątki sposobów na redukcję, tak aby się nie zmęczyć. Do tego samego nurtu należy zaliczyć cudowne diety lub „tą jedną zmianę w diecie, która powoduje niewiarygodne rezultaty!” (np. wykluczenie z menu pszenicy lub cukru). [...]
[...] 70 minut. Badanie zostało opublikowane 13 stycznia 2016 r., wzięło w nim udział 20 uczestników. Badani wykonywali maksymalny test biegowy do wyczerpania, następnie odpoczywali leżąc na plecach przez 120 minut. Przed i po wysiłku pobierano próbki krwi oraz badano pracę serca. Po 70 minutach od zakończenia pracy poziom mleczanów wrócił do [...]
[...] się rozpowszechnianie twierdzeń, które nie mają zbyt wiele wspólnego z oficjalnym nurtem nauki. Guru odchudzania przekonują, iż da się dowolnie wpływać na metabolizm. W rzeczywistości to wcale nie takie proste. Czym jest metabolizm? Metabolizm odnosi się do sumy reakcji zachodzących w całym ciele w każdej komórce, które dostarczają organizmowi [...]
Wiele osób uważa, iż lepiej jest jeść wiele drobnych posiłków, niż 3 solidne, większe objętościowo. W kontekście odchudzania, zaburzeń glikemii czy stanu przedcukrzycowego wcale nie udowodniono przewagi wielu małych posiłków nad mniejszą ilością, ale większych. Trochę bardziej skomplikowana jest kwestia budowania masy, szczególnie u osób [...]
[...] cukru stołowego (sacharozy) oraz szkodliwość nadmiernej konsumpcji glukozy i fruktozy dostrzeżono w latach 60. i 70. XX wieku. Debata rozpoczęła się w latach 70. i dotyczyła roli cukru w chorobach sercowo-naczyniowych. W podobnym czasie, Ancel Keys „wykazał”, iż główną rolę w chorobie sercowo-naczyniowej odgrywają tłuszcze nasycone (Badanie [...]
Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]
[...] się kilogramów w jak najkrótszym czasie i wykreowania estetycznej sylwetki. Tym samym tworzą przeróżne diety, bazując na swoich doświadczeniach, powszechnych poglądach czy na koncepcjach zaczerpniętych z różnych źródeł. Co więcej, przetworzenie dużej ilości aminokwasów z białek powoduje powstanie szkodliwych dla człowieka związków m.in. [...]
Idąc do klubu fitness czy siłowni zastanawiamy się, czy skorzystać z pomocy trenera personalnego, czy też kwestie treningu i nauki prawidłowej techniki poszczególnych ćwiczeń pozostawić naszym wrodzonym umiejętnościom sportowym. W mojej opinii nawet czując się dość pewnie w związku z wyprawą do fitness klubu, a wcześniej nie mając kontaktu z [...]
Od lat 80’ XX wieku HDL uznaje się za ważny czynnik diagnostyczny dla chorób serca i układu krążenia. Czy słusznie? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie. Po pierwsze bezsensowne jest pisanie o HDL, gdyż to niejednorodna grupa lipoprotein o różnych właściwościach. Podsumowanie Same wskazania stężenia HDL we krwi nic nie znaczą, a w określonych [...]
[...] odpowiednią dla siebie. Wszystkie są na swój sposób bardzo wartościowe, zawierają sporo błonnika, białka i witamin oraz minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Od pewnego czasu używanie ich w kuchni urosło na potęgę, uważa się je za dobrą alternatywę dla tradycyjnych obiadów z udziałem ziemniaków czy makaronu.
[...] od lat ma bardzo złą reputację, często określa się ją nawet jako "białą śmierć". Co gorsza, opinia ta szerzy się nie tylko wśród osób niemających pojęcia o zdrowym żywieniu czy fizjologii, ale jest umacniana przez autorytety świata nauki, dietetyki i fitness. Dlaczego co gorsza? Ponieważ zła reputacja soli jest mitem, który warto obalić. W [...]
[...] stosuj do krótkiego smażenia. Stosuj codziennie około dwie łyżki oliwy z oliwek. Zielona herbata Filiżanka zielonej herbaty dostarcza sporej dawki silnych przeciwutleniaczy, takich jak galusan epigalokatechiny. Bioaktywne składniki zielonej herbaty mogą korzystnie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu, neutralizując reaktywne formy [...]
Powszechnie uważa się, że większość diet zawodzi. Jednak powodem tego wcale nie jest brak utraty wagi. W rzeczywistości większość diet jest pod tym względem skuteczna, jeśli korzystający z diety uprawia jakąkolwiek dyscyplinę sportu. Powodem, przez który większość diet zawodzi jest to, że korzystający z diety nie może utrzymać swojej wagi. [...]
[...] założonego planu (szczególnie, jeśli wykonujemy ciężkie przysiady, podrzuty, rwania, martwy ciąg, zarzut siłowy itd.). Wg badania Villanueva MG i wsp. krótki odpoczynek między kolejnymi seriami w treningu siłowym powoduje zwiększenie masy mięśniowej oraz siły, a efekt jest większy, w porównaniu do grupy stosującej czas odpoczynku [...]
Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
[...] spożywanie jest zalecane przez lekarzy, szczególnie w przypadku leczenia osteoporozy. Kwasy te znajdziemy między innymi w rybach, takich jak: łosoś, makrela, halibut, węgorz czy śledzie, ale też w orzechach włoskich, siemieniu lnianym czy nasionach chia. Roślinne źródła omega-3 są ponadto doskonałym źródłem jednocześnie witaminy E, która również [...]
Choroba sercowo-naczyniowa i leżąca u jej podstaw patologia, miażdżyca tętnic, jest główną przyczyną zgonów i niepełnosprawności na całym świecie. Przewiduje się, że do 2030 r. będzie umierać ponad 23 milionów ludzi rocznie z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy ustalili, iż stan zapalny ma związek z miażdżycą i innymi chorobami [...]
W roku 2017 dużo mówiono o tej chorobie oraz chorobach odkleszczowych w social mediach. Można było przeczytać wiele sprzecznych wypowiedzi lekarzy, a także samych chorych. Niestety, lekceważenie objawów oraz przekładanie wizyty u lekarza powoduje, że choroba rozwija się szybko i dotyka wielu narządów. Organizm chorego cierpi równolegle na [...]
Kolejnym systemem żywieniowym, jaki dziś przedstawię, jest dieta śródziemnomorska. Mówi się, iż osoby mieszkające w Hiszpanii czy Włoszech charakteryzują się zdecydowanie większym zdrowiem i lepszym samopoczuciem, niż np.: Amerykanie i właśnie dzięki temu zainteresowano się dogłębniej ich dietą. Dietą byłoby wprowadzenie wcześniej wspomnianego [...]