[...] osób, które chcą trenować więcej niż inni. Nie zawsze jest to uzasadnione. Jeśli celem jest wzrost masy mięśniowej, to kluczem do osiągnięcia sukcesu wydaje się raczej odpoczynek, a nie trening. Paradoksalnie może się okazać, że trenując więcej, niż powinieneś, hamujesz przyrost masy, siły i mocy mięśniowej. Można to względnie łatwo ustalić, [...]
Większość ludzi wyolbrzymia mało istotne czynniki, a ignoruje lub nie dostrzega znacznie ważniejszych problemów. Oto najczęściej ignorowane kwestie, które mogą mieć kolosalne znaczenie dla procesu redukcji tkanki tłuszczowej, a tym samym zachowania zdrowej sylwetki, jak i samego zdrowia. Ustalono to w badaniu, którego wyniki opublikowano na [...]
[...] Pod względem bolesności mięśni odczuwanej po 24 i 48 h - schładzanie ciała było skuteczniejsze w porównaniu do naprzemiennego rozgrzewania i schładzania ciała. Z kolei odpoczynek pasywny okazał się mało skuteczny w zmniejszaniu bolesności mięśni 24 i 48 h po zakończeniu treningu. Pod względem odczuwanego zmęczenia po 24 i 48 h od zakończenia [...]
[...] m.in. raka wątroby. Jednak wszystko jest dla ludzi, a lekarstwo od trucizny różni tylko dawka. Wykorzystanie niewielkich ilości alkoholu może działać relaksacyjne, wspomagające odpoczynek po ciężkim dniu czy też tygodniu pracy. Pamiętajmy jednak, że ilości niewielkie to jeden drink czy lampka wina, które mogą nieść pewne działanie prozdrowotne.
[...] który wykryto również w małych ilościach w marchwi i czerwonej papryce. Warto pamiętać, iż organizm dobrze radzi sobie ze stresem oksydacyjnym, a nadmierna „osłona” przyczynia się do spadku adaptacji np. do wysiłku wytrzymałościowego. Wykazano również wpływ nadmiernego podawania antyoksydantów na trening siłowy, jednak nie na wzrost mięśni, [...]
Nie przestaje mnie zdumiewać kreatywność osób wypisujących w Internecie tezy, które nie mają większego pokrycia w rzeczywistości. I tak właśnie dzieje się w kontekście słodzików, konserwantów, syropu glukozowo-fruktozowego i innych składników oznaczonych, jako „E”. A jak jest naprawdę? Joanna Tobacman w 2001 r. przedstawiła pracę dotyczącą wpływu [...]
[...] U większości ludzi beztroskie podejście do kwestii odżywiania owocuje przyrostem niechcianych centymetrów w pasie, pogorszeniem estetyki sylwetki, ryzykiem sercowo-naczyniowym, cukrzycy typu 2, zespołu metabolicznego i raka. Nie opłaca się tego robić. Istnieje też wariant: „piję alkohol i on mi nie przeszkadza”, jednak u większości ludzi [...]
Nie jest prawdą, iż każdy człowiek może występować na kulturystycznych scenach i odnosić sukcesy. Z moich obserwacji wynika, iż niewielu mężczyzn posiada odpowiednią ramę kostną, odpowiednio umiejscowione przyczepy mięśni, proporcje włókien faworyzujące hipertrofię (szybkokurczliwe > wolnokurczliwe). Podsumowując Rzadko zdarza się, by proces [...]
[...] stanowi tylko opis zagadnienia, nie jest rekomendacją i nie należy na własną rękę dokonywać ingerencji mogących mieć wpływ na zdrowie, a nawet życie. Czego dowiesz się czytając ten artykuł? Zaburzenia erekcji mogą wywołać preparaty mające wpływ na stężenie prolaktyny lub oddziałujące poprzez inne mechanizmy, czyli np. antagoniści [...]
[...] piękna kobieta). Hioscyjamina zabija człowieka w dawce 25-50 mg. Nadal spotyka się zatrucia atropiną wskutek spożycia wilczej jagody. Teoretycznie dawki powyżej 10 mg (czystej atropiny) mogą być już groźne dla życia, z kolei nawet 5 mg może przynosić ciężkie skutki uboczne. Ba, w literaturze odnotowano przypadki zatrucia mrożonymi wilczymi [...]
[...] laktozy jedz w pełni ugotowane jedzenie i pij wodę butelkowaną podczas podróży do niektórych krajów. Podsumowanie Sporadyczne epizody porannej biegunki zwykle nie są powodem do zmartwień, ale mogą stać się problemem, jeśli będą zdarzać się częściej wówczas warto przyjrzeć się sobie, swojej diecie oraz stylowi życia, i poszukać przyczyny.
[...] przyjrzeć się kilku, często powielanym na siłowniach poradom. Mówi się, że: „Od razu po treningu powinieneś zacząć dostarczać pożywienie, by stymulować anabolizm” W rzeczywistości pokarm nie przyswaja się po treningu, krew znajduje się w mięśniach, nie w trzewiach. Jest to naturalna adaptacja do wysiłku. Poza tym omlet, mięso z ryżem, [...]
[...] pojawiły się syntetyczne słodziki (np. aspartam, acesulfam). Winne nie jest wcale mięso, pszenica, cukier, ziemniaki, masło, napoje słodzone, McDonald’s, KFC, Burger King, czy szeroko rozumiana „chemia”. Wnioski końcowe: Jeśli masz problem z rosnącym zatłuszczeniem - odpowiedzią nie jest kopiowanie diet wyczynowców. Przekarmianie niesie [...]
[...] Może to spowodować odwodnienie organizmu i zaburzenia równowagi elektrolitowej. Nieprawidłowo stosowana w dłuższej perspektywie dieta ta może prowadzić do szeregu innych dolegliwości, m.in. problemów z nerkami czy niedoborów składników odżywczych. To dość istotne, by przeprowadzać ją mądrze, w razie konieczności nawet pod kontrolą lekarza.
[...] które wymagają przewodnika, mimo iż wszystkie kwestie są dawno opisane i powinny być zrozumiałe. Ludzie wolą zapytać kogoś, a nie poświęcać czas na zgłębianie podręcznika czy filmu instruktażowego. Jeśli celem jest redukcja, w diecie powinno być dużo warzyw, a mało produktów o wysokiej gęstości energetycznej (tłuszcze, tłuszcze połączone z [...]
[...] dokonują ciągle złych wyborów żywieniowych, kierują się uprzedzeniami, mitami i propagandą. Swój udział w pogłębianiu zamieszania mają książki, ale nie dietetyków, lekarzy czy profesorów. Zamiast tego na półkach widnieją publikacje „guru”, „znachorów”, „naturoterapeutów” i „uzdrowicieli”. Słońce jest naturalne, a w nadmiarze zabija Naturalne [...]
[...] płytek krwi => ryzyko zakrzepowo-zatorowe zmniejsza syntezę tlenku azotu (NO) zwiększa syntezę tromboksanu, z kolei tromboksan wywołuje skurcz np. uszkodzonych naczyń krwionośnych oraz agregację płytek krwi powoduje odkładanie się LDL w obrębie naczyń wieńcowych, najprawdopodobniej ma wpływ na proces miażdżycowy zaburza procesy [...]
Coraz więcej osób obserwuje u siebie problemy natury gastrycznej. Złe trawienie, wzdęcia, biegunki, bóle brzucha czy nawet wymioty, to tylko niektóre objawy chorób i dolegliwości gastroenterologicznych coraz częściej zgłaszanych przez pacjentów, zarówno w gabinecie dietetyka, jak i lekarza. Na szczęście rosnąca świadomość ludzi na temat zdrowego [...]
Picie alkoholu w pewnych kręgach kulturowych jest jednym z elementów codziennego dnia (lampka wina do obiadu), czy też rytuałów zakończenia tygodnia pracy, gdzie w piątek spotykamy się ze znajomymi, aby nieco odstresować się po tygodniu obowiązków. 1 miesiąc po odstawieniu alkoholu Po tym okresie rosną możliwości filtracyjne wątroby, która [...]
[...] lub spadek kilogramów może wprowadzać w błąd. I o tym jest właśnie ten artykuł. Rozważmy kilka, celowo uproszczonych przypadków. Życie jest bardziej skomplikowane, dodatkowe czynniki mają wpływ na wyniki, ale chodzi jedynie o zrozumienie ogólnych zasad, które kierują przemianami. Dlaczego waga to nie wszystko? Stosuję dietę redukcyjną, początkowo [...]