Laski, czy jak zaczyn się nie powiększa to znaczy, że nic z tego nie będzie? Bo pierwszy raz robię ciasto na zakwasie - zawsze robiłam na kawałku ciasta z poprzedniego razu :-> i zmieszałam zakwas z mąką i on ani drgnie w misce...
huda chodi o to by maka sie podkwasila a czy wspomagasz to drozdzami czy nie nic nie pogarsza. Mozn azakwasic chleb i dodac pozniej drozdzy do podrosniecia A warto hociaz dzien takie wyrobione ciasto przetrzymac w lodowce to zawsze bakterie troche go przerobia
[...] że to lepiej w moim przypadku. Ania, u mnie jest ten problem, że dom mam mocno słodyczowy i generalnie poza słodyczami i ciastami je sę niewiele;-) Przygotuję sobie jakieś ciasto fasolowe, chlebek owsiano bananowy, może jabłecznik Agaty, w wigilię zjem pierogi, a tak to bida. Mięs u mnie nie ma%-) A ryby jak są, to w panierce (zresztą nie [...]
Boszzzz jakie straszne rzeczy tu czytam a ja dzisiaj na 600 kcal tylko. Buuu. Dzięki ci Borze Szumiący za kalafiorka i ogóreczki małosolne co to je sobie sama zrobiłam, bo inaczej bym umarła z głodu jak mumia zeschnięta. Ale jutro pizza %-) Idę ciasto zagnieść %-)
Jo nie cheat tylko posiłeczek na ADMF %-) Szajka na żytniej to na zakwasie robiłam, na pszennej pełnoziarnistej też się da. No ale to nie to wszystko, ja chce taką ordynarną puszystą, białą. O z tego przepisu ciasto: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=7104 Zmieniony przez - Nanit w dniu 2013-07-05 20:21:02
Nanit mi się otworzyło cin cin, w sumie mam podobny przepis, wychodzi mega cienkie i pycha :-D z żytniej może być lipa ale jakby dał żytnia i gryczaną to mogło by już coś wyjść :-) Liqierek a jaki masz przepis na ciasto żytnie? i czy to na drożdżach czy zakwasie?
[...] go "przestawiam" :) też zauważył że lepiej się czuje na zdrowym jedzeniu i pelnej misce niż jak wcześniej jadł o 8 kanapkę i o 17 panicznie głodny się rzucal na 2 snickersy. Jemy to samo tylko czasem prosi żeby mu przemycić więcej makaronu czy tak jak dziś ciasto francuskie (piekłam polędwicę w płacie); no i oczywiście zjada większą porcję....
[...] o. 30 min, blenduję z jajem i dodaję odżywkę do smaku (tak ok. 10g np. waniliowej najlepiej ciasteczkowej, ale można pominąć), masę rozładam na papierze pergaminowym i na 10-15 min do piekarnika, żeby się zrobił jak kruche ciasto, na wierzch co chcesz - miksowane owoce, jogurt, możesz bez odżywki jako spód do zapiekanek z warzyw, mięsa i sera
jak mi się nie chce sprzątać %-) Bull, podtekstów się nie doszukuj, nic tam nie ma :-) Poran Ty przestań patrzeć na słodkości jak na owoc pożądany-zakazany. To tylko ciasto, tak samo jak cyc kurzy na talerzu to tylko cyc. Co Cię to wzrusza :-) są lepsze rzeczy do jedzenia (nie ujmując Twoim zdolnościom kulinarnych of course)
Kurde, to żarcie świąteczne ciężki wszystko więc aż mnie brzuch boli a tu wróciłem z pasterki i głodny jestem:< Trudna rzecz. Ale ciasto chyba sobie zjem%-)
W sumie jak chodzi o pizze to największy problem to imo ciasto. Sos ten na spód(tak się robi pizze k***a a nie bez sosu na dole a potem go wj**ać na gotowe) łatwo zrobić - przecier pomidorowy, trochę wody, cukru, sól, oregano, bazylia, można dać ostrą paprykę albo słodką, cytryny. Ale podstawa to bez papryki i cytryny, no i oliwa z oliwek [...]