Mega zajedwabiste ciasto do pizzy 2 szkl mąki 3/4 szkl ciepłej wody / może być pół na pół wody z mlekiem, ale polecam wodę łyżeczka soli łyżeczka cukru 20g drożdży łyżka oliwy Do szklanki wrzucamy skruszone drożdże świeże łyżeczkę cukru zalewamy 1/3 szkl naszą cieczą%-) mieszamy wsypujemy ok 2 łyżek mąki, mieszamy i zostawiamy w ciepłym [...]
Mega zajedwabiste ciasto do pizzy 2 szkl mąki 3/4 szkl ciepłej wody / może być pół na pół wody z mlekiem, ale polecam wodę łyżeczka soli łyżeczka cukru 20g drożdży łyżka oliwy Do szklanki wrzucamy skruszone drożdże świeże łyżeczkę cukru zalewamy 1/3 szkl naszą cieczą%-) mieszamy wsypujemy ok 2 łyżek mąki, mieszamy i zostawiamy w ciepłym [...]
[...] się świetnie do szkoły, na karuzele, do pracy(chyba, że ktoś pracuje na kuchni, to po co z drzewem do lasu%-) ) Można kombinować na 2000 sposobów ze składnikami. Ja zrobiłem ciasto do pizzy, posmarowałem sosiwem ze blendowanej puszki pomidorów pelatti z oregano, bazylia, solą, pieprzem ziołowym. A do tego grillowane plasterki salami z ziołami, [...]
koszałek, możliwe, że ciasto jest za ciężkie przy tej ilości dodatków. Sypnij ciut więcej sody i maślanki, a jak widzisz, że za rzadkie, to mąki. Możesz spróbować też ubić oddzielnie białko i dodać jako pianę, to dodatkowo spulchni ciasto, albo zwiększyć ilość białek do dwóch. Tu wszystko jest kwestią kombinacji pod własny gust.
wczoraj powiedzialam, ze upieke pizze i tak tez zrobilam troche zlamilam, bo zrobilam za rzadkie ciasto i patrzylam nie na przepis, a na to ile mam ww w misce do zjedzenia %-) przez co ciasto wyszlo mi grubasne :D taka wiecie pizza domowa, jak to si ekiedys w polskich domach robilo %-) poza tym dobre bylo, szlam spac najedzona jak bąk %-) [...]
[...] pokruszonymi waflami. Na to wyłożyć schłodzoną galaretkę owocową i wstawić na parę godzin do lodówki. ** jesli chodzi o pieczenie to jak zawsze zastrzegam, że ja obserwuję ciasto w trakcie - mam dziwny piekarnik i nigdy nie piekę tak jak jest w oryginalnym przepisie podane. Gotowe :-) Makro: Dla jednego kawałka (1/8 ciasta) : 145,0 kcal B:11,0 [...]
[...] zrobiłem :D Siady: 110kg a gniotło strasznie, nie mogłem się w ogóle ustawić do tych siadów .... beznadzieja %-) Suwnica: lajt Uginanie nó: lajt Modlitewnik: lajt Micha: 1)ciasto 2)ciasto 3)indyk+ziemniaki+sałaty 4)indyk+ziemniaki+sałaty 5)6 jaj ----------------------- 197gB/100gT/185gWW Brak sił od rana, jeszcze na śniadanie zjadłem trochę [...]
[...] mleka - 200-250ml wody (jak będzie lekko gazowana to będą pulchniejsze) - 4 jaja - Szczypta soli W sumie ilosc maki modyfikuje zawsze w zaleznosci na ile posilkow robie "ciasto", czyli patrze na zapotrzebowanie Ww. Podobnie w miesem w farszu. Farsz: - 500g mielonego mięsa wołowego/drobiu (nigdy nie kupuje gotowego mielonego, bo nie mam [...]
ja bez termoobiegu robię w większej temperaturze - nie powiem jakiej bo nie wiem co oznaczają te kropki dokładnie ale ponad 200, moje ciasto zawsze jest ciężkie i klejące i wyszło mi wczoraj idealne, jak nie wyrośnietę to trzymałaś ciasto w foremkach kilka h żeby wyrosło przed włożeniem do piekarnika? jak miałam nowy zakwas też dużo nie urosło za [...]
CiociaSamoZło - z moich doświadczeń wynika, że drożdże (pomijam tu fakt czy w ogóle spożywać drożdże) źle współpracuja z mąką żytnią razową (ciasto nie wyrasta). dontknow - jeśli chodzi o ten przepis z kwestii smaku, to ja bym zaryzykowała, po dodaniu odżywki ciasto będzie pewnie nieco bardziej gęste, ale powinno się udać.
[...] z wodą, dolewamy oliwę oraz miód. Dosypujemy również sól i wszystko dokładnie mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę żytnią wymieszaną z mąką orkiszową. Wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto pozostawiamy na ok. 2 godziny (do czasu aż podwoi swoja objętość) w szklanej misce wysmarowanej oliwą. Miskę przykrywamy czystą ściereczką. Z [...]
[...] się, że wszystko pójdzie do kosza. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Jedyne co mi nie wyszło to jego "konsystencja". Po godzinie jak wsadzałam patyk, to nadal przyklejało się ciasto, więc ostatecznie piekłam 1,5h i jeszcze pół godziny siedział w piekarniku po wyłączeniu. Patyk trudno było wbić, bo z wierzchu zrobiła się twarda jak skała skorupa. [...]
[...] zwykłej mąki pszennej - 150ml ciepłej wody - 1/2x łyżki cukru - 1/2x łyżki soli - 2x łyżki oliwy / oleju - niecała paczka drożdży instant (jakieś 5g) Przepis jak na ciasto do pizzy. Wyrabiamy dokładnie, aż powstanie elastyczne i gładkie ciasto. Oprószamy mąką i odstawiamy na 40min w ciepłe miejsce. Po tym czasie odrywamy małe kuleczki [...]
[...] :) Ps. Gekar jak już będę 'duży' i po studiach to przejmę mistrza :D 1. Na makaronie pełnoziarnistym, nigdy nie byłem fanem tuńczyka ale w tej postaci mistrz. 2. Razowe ciasto 100%, z DaGrasso widziałem ulotki były jakieś zielone. A że lubie zielone, to zrobiłem pizze ze szpinakiem, kurą, boczniakami, cebulą... nie polecam myślałem że [...]
Przepis na ciasto budyniowe proszę %-) Połączyłem te 2 przepisy: Ciasto ryżowe Węglowodanowe Tsunami W sumie to wyszedł mi całkiem nowy przepis, ale nie chce plagiatu robić %-) bo podobne.
[...] górskich, 30g migdalow , 30g rodzynków, 20g kakao i odrobinę proszku do pieczenia) Składniki dodajemy wszystkie razem do miski: następnie blenderujemy je na nasze ciasto o klarownej konsystencji bez żadnych całych orzechów, przynajmniej ja tak preferuje ;-). Gdy ciasto mamy gotowe, wkładamy naszę ciastka na papier kuchenny na blachę i [...]
[...] żona) - raz ziemniaki z surówkami i kotletem, innym razem zupa, innym kasza, ryż. Praktycznie bez tłuszczu i sosu, zawsze dużo warzyw. 18:30 - owoc, niestety często jakieś ciasto (żona dobrze piecze). 21:00 - twarożek ze szczypiorem, 2 jajka gotowane lub 2 kanapki z serem i wędliną + herbata bez cukru, tuńczyk w sosie własnym, sałatka warzywna [...]