jest to bardzo proste, ciasto 2 łyżki skrobi kukurydzianej 4 białka jaj 2 żółtka jaj 4 łyżki mleka chudego mieszamy najpierw skrobie,żółtka,mleko...następnie ubijamy białka,łączymy wszystko i gotowe a sos to jogurt naturalny 0% i 20 g odżywki białkowej sfd :-PP Zmieniony przez - Anochijew w dniu 2015-03-29 08:30:17
No i mój pierwszy chlebek upieczony... Wyrósł ładnie, po 70 min. pieczenia był niestety jeszcze surowy, więc wstawiłam jeszcze, razem piekł się prawie 1,5 godziny %-) Po wyjęciu przekroiłam na pół żeby zajrzeć do środka, no cóż niestety od spodu był mokry, zakalca nie miał, ale taka gagła wyszła, nie wiem czemu... Zakwasu 50 g, mąki żytniej [...]
[...] z Nas kucharki };-) Ja do wyrośnięcia wstawiłam właśnie do piekarnika nagrzanego do 50 stopni i wyłączonego... Mi wyrósł prawie do brzegów keksówki... Tylko nie wiem czy ciasto powinno być aż tak bardzo gęste, ale twardy nie był raczej taki w sam raz więc OK tylko bardzo mokry. Dalej nie mogę wstawić zdjęcia :'-( MagdaK mój wyrastał 1,5 godz [...]
O, znalazłam wątek kucharski :) jeśli w jakiś sposób mogę Wam pomóc przy wypieku chleba to możecie pytać piekę chleby od kilku lat, mogę się podzielić dojrzałym zakwasem a dla chętnych zostawię przepis na mój ulubiony chleb z maki żytniej 2000, na zakwasie, nie jest trudny, wymaga tylko ciepła i czasu Chleb radzieckiego żołnierza Składniki: 375 [...]
Dzięki etrala za rady. Jeszcze jedno pytanie, dzisiaj chcę upiec ten chleb, a nie wiem jak ustawić grzanie piekarnika? tylko z dołu ma grzać czy z góry też? i termoobieg koniecznie? i jeszcze czy wystarczy jak zmieszam ciasto łyżką, czy trzeba mikserem? Zmieniony przez - Karniak w dniu 2011-12-14 20:39:42
[...] wstępnie na 220 stopni. Ponieważ bałam się, że zakwas za mało ruszy, dodałam suszonych drożdży. Chlebek wyszedł dość zbity, ale pyszny i bez zakalca. Ponieważ to, co rusza ciasto w zakwasie, to również drożdże, tylko, że dzikie, mam nadzieję, że nie naruszam zasad prawidłowego żywienia, tylko chronię kolejne chlebowe porcje, przed [...]
co do pieczenia chleba- czy mozna wstawic wyrosniete ciasto do cieplego juz piekarnika? do tej pory wkladalam do zimnego, bo tak bylo napisane w przepisie.. ale jutro mama piecze karkowke i szkoda mi czekac specjalnie, az sie piekarnik schlodzi, zeby od nowa go nagrzac.
co do pieczenia chleba- czy mozna wstawic wyrosniete ciasto do cieplego juz piekarnika? do tej pory wkladalam do zimnego, bo tak bylo napisane w przepisie.. ale jutro mama piecze karkowke i szkoda mi czekac specjalnie, az sie piekarnik schlodzi, zeby od nowa go nagrzac. jeśli pieczesz chleb z przepisu, który jest na blogu Liski, to chyba nie. [...]
Moje pierwsze podejście do chleba okazało sie totalna klapa:-( Ale nie poddam się tak łatwo, zakwas został mi i czeka w lodówce. Jutro zrobie drugie podejście, chyba za mało wyrobilam ciasto i za krótko trzymałam do wyrośnięcia (w sumie to mi wcale nie wyrosło po 3 godzinach), musze chyba w cieplejsze miejsce postawić.
Mam pytanie o słynne ciasto fasolowe. Chciałabym je zrobić, ale nie mogę znależź przepisu z dokładną ilością składników. Na puszkę fasoli ma być 2 łyżki kakao i 2 jajka. A co do dosłodzenia, to wszędzie widzę co kto lubi. Ale bardzo bym chciała żeby wyszło smaczne i może któraś z Was próbowała i wie jak to dosłodzić? mam odżywkę lean dessert i [...]
bałam się, że może fasola się źle skomponuje z wanilią albo coś.. nie znam się na pieczeniu, to wolę chuchać na zimne niż później wywalać ciasto do kosza %-)
mam takie trochę głupiutkie pytanie.. jak gotujecie fasolę na ciasta fasolowe, to solicie wodę czy nie? :-> i czy z takiej fasoli puszkowanej, z zalewy solonej też da radę zrobić słodkie ciasto
Cześć dziewczyny:) Pewnie było, ale nie mogę znaleźć, czy po dodaniu ziaren np. dyni do chleba żytniego, też Wam ciasto nie wyrasta ?:) Bo na czystym nie miałam problemu i zastanawiam się czy to wina ziaren, czy moja:]
Teraz mi się przypomniało, że u mnie mama robi jeszcze pysznego orzechowca - niby ciasto zwyczajne na pierwszy rzut oka, ale ilość orzechów jaka w nim jest i masła daje nieziemski smak i zapach - a ile fatu w tym :-D (kluski z makiem to zawsze dla mnie tylko były, bo nikt więcej nie chciał jeść :P skończyło się dwa lata temu jak przestałam jeść te [...]