Robię pierwszy raz zakwas i jak na razie po dwóch dniach nie zwiększył swojej objętości - jest ciągle jak ciasto. Trzymam go w misce szklanej przykrytej ściereczką, nie mam zbyt ciepłego miejsca w domu, stoi przy kuchence. Mieszam go co 12h. Czy na razie to jest ok czy coś źle robię?
[...] gorącą wodą lub przy kuchence jak coś piekę/smażę :-) wtedy jest cieplej dla ciasta i mi zawsze ładnie rośnie...ciężko jest określić czas - na pewno kilka godzin - tak żeby ciasto urosło do brzegów albo nawet ponad :-) u mnie zwiększa objętość niecałe 2 razy :-) - ja mam trochę inną metodę pieczenia: 15min w 210-220st, 15min w ok.200st i reszta [...]
[...] z jakiegoś powodu bardzo mi się śpieszy to wtykam do piekarnika z zapalonym światłem (bez dodatkowego podgrzewania), a jak np muszę wyjść i wiem że nie zdążę wrócić zanim wyrośnie to wstawiam do lodówki nawet na noc i tam też rośnie. Kiedyś zdarzyło mi się ciasto drożdżowe wynieść do samochodu, bo stał na słonecznym miejscu. Rosło jak głupie %-)
nawet drożdżowego ciasta nie robi się w metalu - drożdże, te kupne czy zakwasowe nie lubią się z metalem. Ciasto nie będzie rosło jak należy. To się zresztą tyczy również grzybka tybetańskiego. Żadnych metalowych części w użyciu, jeśli zależy nam na dobrym wzroście :)
Palmer dla mnie normalnie wygląda...oddzieliło się płyn od reszty zeschło ciut i tyle.Nie powinno być problemu z chlebem.MagdaLenka ja piekłam ciasto na niedzielę i też bym dała cukier gdybym stewii nie miała.Bo ja zjadłam dwa kawałki a reszte blachy 30x30 pozostali.Nie mam wyrzutów sumienia:-)Wiadomo że nie jje się tego codziennie.
Myślicie, że ciasto na pizzę wyjdzie, jeśli dam np. mąki gryczanej lub ryżowej zamiast zwykłej bezglutenowej uniwersalnej lub chlebowej, tak jak w przepisie? Już kiedyś stwierdziłam, że na mąka bezglutenowa to jest nic nie warta...tylko ww...a gryczana na przykład ma coś tam poza tym...
[...] zajmuje 5 min.;-D Wymieszać ser twarogowy z jajkiem, mąką, cynamonem, odrobiną mleka i migdałami na jednolitą masę. Nie za gęstą, ale też niezbyt rzadką. Gotowe, surowe ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku ok. 15 min w temperaturze 180 stopni. W tym czasie można zrobić poranną toaletę ;) Po wyjęciu upieczonego placka polewamy [...]
[...] to można sobie tylko gdybać do chleba na zakwasie można używać każdej mąki pełnoziarnistej różnica polega na tym, że mąka żytnia 2000 nie lubi być zagniatana ( czyt. ciasto tylko mieszamy łyżką od spodu do połączenia składników ) i potrzebuje być odpowiednio zakwaszona mąka pszenna 1850-2000 zaś powinna być odpowiednio długo wyrabiana [...]
[...] pytanie, raczej do dziewczyn nie jedzących glutenu. Czy używałyście tapioki??? Bo z tego co ostatnio się dowiedziałam jest ona dobra do zagęszczania i "sklejania", bo jak wiadomo mąki bez glutenu bywają problemowe %-) Tapioka, to skrobia tak jak mąka ziemniaczana chyba. Czy tak to można rozumieć? Bo wiadomo, że kartoflanka "ściągnie" ciasto.
[...] z mąki gryczanej są ok ale pierogi się rozlatują. można zrobić krokiety do barszczu właśnie z takich naleśników czy z naleśników na mące ryżowej i luss ja jadę na gotowe - ryby, mięso, sałtka jarzynowa i pieczarkowa, barszcz a krkietem, grzybowa do picia ciasto fasolowe i biszkopt na mące orzechowej - Święta to nie kara to okres szamania
Hello Ladies Mam pytanko do ciasta fasolowego. Jakich przypraw (wanilia,cynamon etc) lub skladnikow moznaby dodac do masy, zeby nie pachniala tak okrutnie fasola \-) Ciasto wyszlo calkiem smaczne. Dopiero pierwszy raz robione na bazie banana, kakao i odzywki bialkowej. Bez cukru. Ale co mozna by jeszcze dodac, aby polepszyc smak :-)
Czoko, właśnie znalazłam twój przepis i połączyłam sobie to w mózgu z twoimi poprzednimi postami :) Też mam ochotę na ciasto fasolowe, a bałam się zapachu, ale w takim razie spróbuję pokombinować. Co do mleka bez laktozy, ja sama wykluczyłam nabiał, bo źle na mnie działa i powoduje wzdęcia. Ostatnio jednak spróbowałam właśnie mleka bez laktozy z [...]
Czoko, właśnie znalazłam twój przepis i połączyłam sobie to w mózgu z twoimi poprzednimi postami :) Też mam ochotę na ciasto fasolowe, a bałam się zapachu, ale w takim razie spróbuję pokombinować. Co do mleka bez laktozy, ja sama wykluczyłam nabiał, bo źle na mnie działa i powoduje wzdęcia. Ostatnio jednak spróbowałam właśnie mleka bez laktozy z [...]
/SFD/2017/2/26/5aeb5d6f546149568337ad6252859e77.jpg Dziś 3ci trening z rzędu, ale samopoczucie bardzo dobre, taki rozkład b/w/t mi jak najbardziej służy. Trening poszedł dość dobrze, spotkałem starego znajomego jak już miałem wychodzić i zagadaliśmy się ponad godzinę.. %-) /SFD/2017/2/26/5058e940e9c84b858a563acf9338c464.jpg Przed treningiem [...]