SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady przy garach, czyli luźne pogadanki o kuchni i nie tylko ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 276781

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1056 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 7101
sforcia
Mali ja wczoraj robiłam pierwszy raz takie coś

Miałam 400 ml mleka + 15g mąki kartoflanki + 10g wheya + 2 żółtka.

Mleko zagotowałam wrzuciłam do tego zmiksowane wcześniej z małą ilością mleka whey+mąkę+żótłka. (tak jak tradycyjnie mieszasz budyń + trochę mleka)
Nie miałam laski wanilii akurat to kilka kropel aromatu waniliowego do pieczenia wrzuciłam.
Musisz to cały czas mieszać, bo się przypali inaczej.
I na koniec łyżka masła, ale można właściwie wcześniej.

Ilość wheya jest wg upodobań, ja akurat tylko tyle miałam. Myślę, że jak dasz więcej to będzie miało lepszy waniliowy smak. Dla mnie słodkie też było wystarczająco
Ale wiadomo co kto lubi

Smacznego

A w kwestii dodawania budyniu do wypieków, to jest ta sama zasada dajesz kartoflankę+wanilię w jakiejś postaci.
Ja tak robiłam ostatnio sernik. Zamiast budyniu wrzuciłam wheya, kartoflankę i aromat waniliowy (lepsza jest laska wanilii lub ekstrakt).




Sforcia, jesteś genialna

"No pain, no gain"

"People ask me how to eat well. It is simple. You look like what you eat. If you look like a garbage can, you are probably eating garbage. Eat lean and mean whole foods if you want to look lean and mean" Arnold Schwarzenegger
.................
Mój Dziennik:
http://www.sfd.pl/DT_Vredotaa_-t958238.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1056 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 7101
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/128077/rewolucja-na-talerzu
Polecam tą książeczkę, fajne przepisy tutaj są.

"No pain, no gain"

"People ask me how to eat well. It is simple. You look like what you eat. If you look like a garbage can, you are probably eating garbage. Eat lean and mean whole foods if you want to look lean and mean" Arnold Schwarzenegger
.................
Mój Dziennik:
http://www.sfd.pl/DT_Vredotaa_-t958238.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 906 Napisanych postów 7311 Wiek 35 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 111899
Vredotaa


Sforcia, jesteś genialna


Miło mi


Teraz ja mam pytanie (chyba kiedyś w spamie o to pytałam)
Czy któraś z Was używała kiedyś daktyli do "posłodzenia" ciasta ??
Tzn suszone daktyle (bez dodatkowego cukru na sobie) chyba się mieli i dodaje. Tyle wiem z teorii, ale czy w praktyce to rzeczywiście daje słodki smak np. w cieście?
Z drugiej strony, te daktyle są bardzo klejące i nie wiem czy jest się w stanie to zmielić jakoś

"Pamiętaj, iż twoja własna determinacja, by osiągnąć sukces, liczy się bardziej, niż cokolwiek innego na świecie." (Abraham Lincoln)
.
.
http://www.sfd.pl/[BLOG]__SFORCIA__Czas_na_równowagę_i_powrót_do_formy!!_-t1150356-s1.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1023 Wiek 41 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 26862
Daktyle (jeśli chodzi o te suszone) są zwykle konserwowane różnym syfem. Ja jeszcze nie znalazłam takich, żeby nie miały w składzie konserwantów. Ale robiłam kiedyś ciasto, którego głównym składnikiem były daktyle i nie trzeba było dodawać cukru w ogóle - i tak było bardzo słodkie. A to był "normalny" przepis - w sensie, że nie lejdisowy, czy cuś.
Dziewczyny, pamięta któraś która to musztarda nie ma cukru? Wiem, że gdzieś pisałyście o niej, a nie mogę znaleźć.

Tu się upgraduję -> http://www.sfd.pl/Srocze_krok_po_kroku-t988368-s18.html
"It's not going to be easy. It's going to be worth it."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1341 Wiek 47 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35628
Sforcia robiłam marchewkowe z daktylami i było fajnie słodkie, nie mielilam ich tylko pokroilam

A musztarda bez cukru to dijon
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 906 Napisanych postów 7311 Wiek 35 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 111899
Dzięki Dziewczyny
Chcę je wykorzystać do świątecznych wypieków.
Bo dostałam całe pudło prosto z Dubaju
I myślę, że jakościową są dobre.

"Pamiętaj, iż twoja własna determinacja, by osiągnąć sukces, liczy się bardziej, niż cokolwiek innego na świecie." (Abraham Lincoln)
.
.
http://www.sfd.pl/[BLOG]__SFORCIA__Czas_na_równowagę_i_powrót_do_formy!!_-t1150356-s1.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1023 Wiek 41 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 26862
Dzięki Etrala .
Ja nie wiem jak ja święta przeżyję. Dopiero zaczynam, a tu akurat taki okres roku . Będę musiała poszperać po przepisach.

Tu się upgraduję -> http://www.sfd.pl/Srocze_krok_po_kroku-t988368-s18.html
"It's not going to be easy. It's going to be worth it."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 906 Napisanych postów 7311 Wiek 35 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 111899
Aha i jeszcze jedno pytanie, raczej do dziewczyn nie jedzących glutenu.
Czy używałyście tapioki???
Bo z tego co ostatnio się dowiedziałam jest ona dobra do zagęszczania i "sklejania", bo jak wiadomo mąki bez glutenu bywają problemowe

Tapioka, to skrobia tak jak mąka ziemniaczana chyba. Czy tak to można rozumieć?
Bo wiadomo, że kartoflanka "ściągnie" ciasto.

"Pamiętaj, iż twoja własna determinacja, by osiągnąć sukces, liczy się bardziej, niż cokolwiek innego na świecie." (Abraham Lincoln)
.
.
http://www.sfd.pl/[BLOG]__SFORCIA__Czas_na_równowagę_i_powrót_do_formy!!_-t1150356-s1.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 15338 Wiek 37 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 191806
Sroka sprawdzaj etykiety mimo wszystko. Czasami rosyjskie i francuskie musztardy też nie mają cukru ale to zależy od producenta. Albo jakieś "naturalne receptury" też bywają bez cukru.
Sforcia mąka z ciecierzycy dobrze zagęszcza ciasta i nadaje się do ciast

"pod tym niechcianym tłuszczem niekoniecznie ukrywa się nasz ideał urody" Obliques
Don’t be a follower. Be a leader even if for a while you are only leading your shadow.
DT -> https://www.sfd.pl/DT_Arphiel-t1191724.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1023 Wiek 41 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 26862
Sprawdzam, sprawdzam Arphiel, dzięki . Teraz przynajmniej znam typ, bo ostatnio myślałam, że zostanę do świąt przed półką z musztardami . A czegoś w tym stylu mi trochę brakuje. Ketchup nie, mój ukochany ajvar nie, sarepska nie... Jak będę następnym razem na zakupach to sprawdzę te dijon.

A mi się właśnie robi pierwszy w życiu omlet bez kakao - do tej pory w kółko robiłam z owsianymi i kakao. A dziś poza płatkami owsianymi nawaliłam pokrojonej cebuli, tymianku, pieprzu, soli, na wierzch będzie zielona cebulka i kefir na zapitkę - strasznie emocjonująca ta zmiana kuchni . A ja zawsze z gotowaniem jakimkolwiek byłam na bakier. Mój facet na mnie podejrzliwie patrzy .

Tu się upgraduję -> http://www.sfd.pl/Srocze_krok_po_kroku-t988368-s18.html
"It's not going to be easy. It's going to be worth it."

Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Trening Brzuch, nogi

Następny temat

WIOSENNE PORZADKI - zabawa / start str24/ podsumowanie str35i36

WHEY premium