[...] się, jakie produkty będą potrzebne do przygotowania pełnowartościowych posiłków i zdrowych przekąsek. Zbilansowany posiłek powinien zawierać: warzywa (świeże lub mrożone) białko (nie zapomnij o opcjach roślinnych) węglowodany (najlepiej pełnoziarniste, takie jak owies, brązowy ryż czy komosa ryżowa) tłuszcz (oliwa z oliwek z pierwszego [...]
[...] receptury na kulki jest dobre spoiwo, którym mogą być daktyle. Do posiekanych suszonych daktyli dodaj nasiona chia, zmielone orzechy i oczywiście ulubiony smak odżywki białkowej. Uformuj kulki i odstaw na 3 godziny do lodówki. Białkowy sos Czy próbowaliście kiedyś wymieszać porcję odżywki białkowej z małą (ok. 50 ml) ilością wody? Jeśli nie [...]
Rich Gaspari to emerytowana gwiazda kulturystyki, która wciąż nieustannie dzieli się z fanami swoją sportową wiedzą. W latach 80. i 90. był znanym kulturystą kategorii Men's Open. Wyróżniał się symetrią, doskonałą kondycją oraz… prążkami na pośladkach! Ma swój niezaprzeczalny udział w rozwoju kulturystyki. Na scenie mierzył się z najlepszymi, [...]
[...] dużą ilość białka. I wtedy spożycie białka może okazać się już niewystarczające. Na szczęście przemysł suplementacyjny dostarcza nam niezwykłe bogactwo odżywek wysokobiałkowych tak, że nawet „ketoweganie” znajdą przemyślane kompozycje białek pozwalające zapomnieć o brakach tego makroskładnika. Po odżywki wysokobiałkowe powinniśmy [...]
[...] diety jest lepszy do kontroli nadciśnienia? Tego nie wiadomo, jednak w jednym z badań większą redukcję ciśnienia krwi odnotowano na diecie wysokotłuszczowej – LC (28% białko; 14% energii stanowiły węglowodany, mniej niż 50 g dziennie; 58% energii dostarczały tłuszcze), w porównaniu do diety diety HC (17% białko; 53% energii stanowiły [...]
Czy odżywki wysokobiałkowe są dla nastolatka? To pytanie najczęściej zadają zatroskani rodzice, rzadziej można je usłyszeć z ust zainteresowanego nastolatka. Dzieje się tak z reguły z tego powodu, że rodzice często nie posiadają wystarczającej wiedzy na temat tego, czym są odżywki wysokobiałkowe oraz ich bezpieczeństwa, a także dlatego, że [...]
[...] ilości protein w diecie z insulinoopornością i cukrzycą typu II. Wręcz przeciwnie, odpowiednia podaż protein jest korzystna dla diabetyków i istnieją silne przesłanki, iż białko serwatkowe może pomóc w walce z cukrzycą. W jednym z badań uczestnicy (pacjenci z cukrzycą) stosujący białko serwatkowe odczuwali większą sytość w ciągu dnia, mieli [...]
Na temat białka i jego ilości w diecie osoby trenującej powstało już mnóstwo opracowań, poradników i artykułów, jednak o ile internetowi poszukiwacze wiedzy radzą sobie dość dobrze ze znajomością zapotrzebowania, jak i możliwych ilości przyswajania protein, o tyle wśród osób uczęszczających na siłownie nadal przedziera się mit odnośnie 30g białka [...]
Największym zagrożeniem dla współczesnego człowieka wcale nie jest epidemia koronawirusa SARS-CoV-2, bo ona nie zabiła jeszcze tylu ludzi co np. epidemia grypy hiszpanki. Tam szacuje się, iż zmarło 30-50 x więcej osób, niż podczas obecnej pandemii. Niektórzy sugerują, iż ofiar mogło być nawet ~100 milionów. Oczywiście hiszpanka trwała dłużej, więc [...]
Tłuszczem opornym według oficjalnej terminologii nazywa się zasoby, które ciężko poddają się redukcji i mogą być ulokowane np. w głębszych warstwach tułowia (tłuszcz wisceralny). Potocznie niektórzy nazywają tak ciężkie do odchudzenia obszary ciała, które mogą nie poddawać się redukcji z wielu powodów. Z cytowanego badania można też wysnuć [...]
[...] ale dostarczone proteiny zasilają mitochondria („piece” energetyczne komórek), stymulują ich przebudowę, służą do poprawy metabolizmu substratów energetycznych. Po co białko i aminokwasy? Aminokwasy wspomagają także przebudowę uszkodzonych włókien oraz mitochondriów, przyczyniając się do adaptacji nie tylko siłowych, ale też [...]
W poprzedniej części tekstu odniosłem się do podstawowych kwestii dotyczących treningu siłowego i aerobowego podczas redukcji tkanki tłuszczowej. Istnieją też ogólne wytyczne, przydatne niezależnie od celu, jaki obrała dana osoba. Przyjrzyjmy się błędom, które mogą mieć wpływ w pierwszych kilkunastu miesiącach ćwiczeń. U niektórych osób są one [...]
[...] przed milionami osób. W przesłanym filmie na YouTube Bon Jovi prezentuje typowe przekąski, którymi są głównie owoce i warzywa. Lubi też jogurt i hummus. Jeśli chodzi o białko, gwiazda rocka preferuje kurczaka, jajka i ryby. Nie przepada za ogórkami i surową marchewką. „Witajcie w mojej lodówce. Owoce, dużo winogron, dużo jagód, świeże [...]
[...] niektórych badaniach nie stwierdzono działania kofeiny – po prostu używano o wiele za małej ilości ergogenika. Tak samo należy dawkować odpowiednio kreatynę, l-cytrulinę czy białko. Referencje: B. Salema, J. Ruivo1, X. de la Torre2, M. Sekera1, L. Horta1 “Oxandrolone excretion: effect of caffeine dosing” [...]
Jeśli Twoim celem jest utrata masy ciała, nic nie działa lepiej niż dieta dostarczająca dużych ilości białka. Przynajmniej tak zawsze myśleliśmy. Inni przekonują, iż najskuteczniejsza jest dieta wysokotłuszczowa, o umiarkowanej ilości białka, jednak szereg dowodów wskazuje na to, że można stosować klasyczną dietę z wysoką zawartością protein i [...]
[...] skutkowało większą stymulacją synteza białek miofibrylarnych (mięśniowych) niż jedzenie samych białek jaj. Spożywanie pokarmów bogatych w składniki odżywcze (np. tłuszcze) i białko w różny sposób stymuluje anabolizm mięśni w porównaniu z pokarmami bogatymi w białko. Komentarz autora Tak, leucyna pojawiała się we krwi szybciej, gdy jedzono samo [...]
To, co wiemy na temat treningu HIIT, to to, że jest to szybka i efektywna forma treningu spalającego tkankę tłuszczową. Już dawno temu zmieniono poglądy, że najlepszą metodą są długotrwałe sesje cardio o średniej intensywności. Teraz częściej wybieramy to, co możemy zrobić dużo szybciej, ale z takim samym lub nawet lepszym efektem. Podsumowanie [...]
[...] Białka wykazują działanie anaboliczne, chociażby ze względu na swój wpływ na wydzielanie insuliny, co jest niezwykle korzystne dla regeneracji powysiłkowej. Czy odżywka białkowa szkodzi? Niestety wiele osób ze starszego pokolenia uważa, że odżywki są skondensowanym złem. Wspomniani ludzie działają na zasadzie: „nie wiem, nie znam, więc się [...]
[...] zaawansowania! Kreatyna dla seniora? Po co kreatyna osobom starszym? Białko w starszym wieku. Zagrożenia i korzyści stosowania białka Czy osoby starsze powinny pić szejki białkowe? Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: Rita Rastogi Kalyani i in. Age-related and disease-related muscle loss: the effect of diabetes, obesity, and other [...]
Przetworzona żywność nie bez powodu ma złą reputację. Na każdym kroku sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli [...]