[...] z randomizowanych badań kontrolnych wykazało, że przyjmowanie suplementów wapnia może zmniejszyć wahania nastroju miesiączkowego, podczas gdy inne wykazały, że przyjmowanie magnezu może złagodzić wzdęcia. Dodaj więc kilka garści jarmużu do koktajlu, zupy, sałatki lub duszonych warzyw. Podsumowanie Odpowiednio skomponowana dieta może pomóc w [...]
[...] depresja 15-19 wskazuje już na depresję od umiarkowanej do ciężkiej 20-27 to poważna depresja Połowa uczestników suplementowała 4 tabletki zawierające 500 mg chlorku magnezu dziennie przez okres 6 tygodni. W kolejnych tygodniach nie suplementowali niczego. Pozostali uczestnicy wykonali to samo w odwrotnej kolejności – najpierw przez [...]
[...] są do przeprowadzania przemian metabolicznych prowadzących do optymalizacji stanu odżywienia. Cennym dla wielu osób połączeniem może być magnez z witaminą B12. Funkcje magnezu Magnez to pierwiastek z grupy elektrolitów, który ma znaczenie dla setek reakcji w ludzkim organizmie. Uczestniczy w regulacji pracy układu nerwowego zarówno poprzez [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
Osoby początkujące, często wchodząc w świat treningu siłowego, chcą rozpocząć również stosowanie suplementów diety, upatrując się w tym okazji na to, aby stosunkowo szybko zwiększyć swoje obwody. Jednak zanim wprowadzą wsparcie stricte treningowe, najpierw muszą nabrać trochę doświadczenia, które pozwoli im na to, aby odpowiednio skorzystać z [...]
[...] aminokwasy, dzięki czemu jest białkiem pełnowartościowym i świetnie sprawdza się u osób eliminujących produkty odzwierzęce. Jest także doskonałym źródłem witamin z grupy B, magnezu, żelaza, wapnia i przeciwutleniaczy. Wyróżnia się wysokim poziomem manganu (przeciwutleniacz). Komosa ryżowa bogata jest również w błonnik (7 g błonnika/100 g). [...]
Ryż jest jedną z najpopularniejszych form węglowodanów jedzonych na świecie. W krajach azjatyckich ryż jest podstawą wielu potraw. W Stanach Zjednoczonych i Europie większość ludzi spożywa biały ryż, który nie jest uważany za szczególnie pożywny. Biały ryż ma niewielką ilość minerałów, witamin i błonnika, który ma za zadanie spowolnić wzrost [...]
Im mięsień większy, tym większą siłę powinien generować, jednak nie tylko rozmiar się liczy! Ważniejsze jest tutaj pojęcie sprawności mięśniowej, która jest ściśle powiązana z układem nerwowym. Trening siłowy daje nam możliwość na aktywowanie większej ilości jednostek motorycznych. Korzystaj z rozciągania dynamicznego Badania dowodzą, że [...]
Znasz to uczucie, gdy przychodzi czas, aby spakować torbę treningową i udać się na zaplanowane zajęcia sportowe, a Ty myślisz tylko o tym, co "pilnego" masz właśnie w tym momencie do zrobienia…? Podsumowanie Jeśli więc podejrzewasz, że możesz cierpieć na niedobór tych mikroskładników, zadbaj o właściwy skład i urozmaicenie swojej diety. Jeśli nie [...]
Pojęcie gęstości kości zazwyczaj przywoływane jest w stosunku do osób starszych, które wraz z wiekiem tracą na mineralizacji kostnej. Proces ten grozi w przyszłości osteopenią i osteoporozą. Utrata masy kostnej powiązana jest przede wszystkim ze zmniejszoną aktywnością tworzenia się nowych komórek kostnych, brakiem odpowiedniej aktywności, [...]
[...] smaku w porównaniu do innych produktów. Ma nieco mniej białka niż masło migdałowe i z orzechów ziemnych (4,5 g w porcji 25 g), ale za to jest źródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu i witaminy K. Ze względu na swój naturalnie słodki smak, masło z nerkowców jest często wybieranym dodatkiem do różnych deserów. Ciekawą opcją jest krem z nerkowca z [...]
[...] zgon. Co roku w tych okolicznościach odchodzą osoby, które wcale nie powinny jeszcze umierać. Odpowiednie stężenia elektrolitów (np. sodu, potasu, wapnia, chlorków, magnezu) są niezmiernie istotne dla wyniku sportowego, ale też dla podtrzymania funkcjonowania ustroju człowieka. Jak często występują zaburzenia elektrolitowe? Zaburzenia [...]
Mitów na temat odżywiania jest mnóstwo. Niektóre głoszą, że należy jadać chudy nabiał oraz chude mięso, a także owoce i warzywa, które nie zawierają tłuszczy. Dlatego warto przyjrzeć się diecie niskotłuszczowej. Jaki ma wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie? Czy jest zalecana przez dietetyków? Jakie są plusy i minusy takich diet? W poniższym [...]
Skonstruowany na nowo napój izotoniczny jest wynikiem zaawansowanych badań nad optymalnym nawodnieniem i wsparciem organizmu w wysiłku. Ważnymi elementami są tu woda kokosowa oraz kompleks aminokwasów, jednak warto jeszcze zwrócić uwagę na kilka ważnych składników, które mogą poprawić wydolność zarówno na ciężkich treningach, jak i w upalne dni, a [...]
Wykorzystanie suplementacji sportowej przez nastolatków jest tematem dość kontrowersyjnym, a wszelkie porady kończą się zazwyczaj na zbyciu tego typu osób szukających pomocy, tłumacząc, że w etapach początkowych nie jest konieczne wsparcie w postaci suplementów. Czy oby na pewno? Czy będąc osobą początkującą, jesteśmy z góry skazani na to, aby nie [...]
[...] tłuszcze, białko i błonnik, co czyni je idealnym wyborem dla osób z cukrzycą. Są też niezwykle bogate w magnez, a to minerał, którego wielu ludziom brakuje. Niski poziom magnezu może wpływać na wysokie ciśnienie krwi, więc to kolejny argument, by włączyć migdały do diety. Ponadto spożywanie jednej lub dwóch garści migdałów dziennie może [...]
[...] odwodnienie może przyczyniać się do bólu głowy! Pij codziennie min. 1,5-2 l wody. Warto również, by w Twoim menu znalazły się zielone warzywa liściaste oraz migdały (źródła magnezu i witamin z grupy B, kwasu foliowego) i umiarkowane ilości kawy. Oprócz zmiany diety pamiętaj o regularnej aktywności fizycznej, ustalaniu harmonogramu snu i [...]
Od wielu lat przestrzegam, iż mleko zawiera szereg hormonów, ale to wcale nie powinno być problemem. W mleku można znaleźć m.in.: prolaktynę, IGF-1, czynniki z rodziny PGE, kortykosteroidy, 5-alfa-steroidy, testosteron, progesteron, estrogeny. Teoretycznie wszystkie związki hormonalne dostarczane drogą pokarmową są utylizowane w wątrobie, co się w [...]
[...] z których przyrządzamy nasze posiłki. Oczywiście u każdego może występować deficyt innego składnika, jednak niezwykle często naukowcy wspominają o niedoborach witaminy D, magnezu, jodu, wapnia czy też potasu. SPRAWDŹ: Witaminy minerały w formie musujących tabletek Ze względu na występowanie comiesięcznych krwawień, wszystkie panie przed [...]