[...] podczas dość długich startów. Długich, ponieważ trwały one ponad 20 dni. Sportowców podzielono na dwie grupy, w której jedna otrzymywała podstawową suplementację i 400 mg magnezu do śniadania, a druga tylko podstawową suplementację. Magnez pozwala wyhamować rozpad mięśni u osób trenujących kolarstwo, ma to ogromne znaczenie w przypadku [...]
[...] batonów, odżywki białkowe i dostarczające wybranych aminokwasów (BCAA, EAA), witamina C, kreatyna. Z pewnością warto zadbać także o dowóz potasu (kilkaset mg dziennie) oraz magnezu (kilkaset mg dziennie), niezależnie do tego, co zaplanowaliśmy dostarczyć w postaci sporządzonego napoju izotonicznego. Referencje, badania, literatura: T L de Jager [...]
Materiał przygotowany na zlecenie i potrzeby Polskiego Radia Kierowców. O czym dowiesz się z tego artykułu? Innym składnikiem wspierającym relaksację jest teanina, aminokwas znajdujący się w zielonej herbacie. Teanina jest w budowie podobna do kofeiny, jednak promuje stan relaksu bez senności, zwiększając aktywność fal alfa w mózgu, które są [...]
[...] Wraz z pulsującym bólem głowy pojawiają się nudności, światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy i dźwięki. Pistacje, granat, ser twarogowy Pistacje i granat dostarczą magnezu, w serze twarogowym znajdziemy pewne ilości witaminy B2. Twarożek wymieszaj z owocami i orzechami. Deser gotowy. Tuńczyk, awokado, brązowy ryż Tuńczyk – podobnie jak [...]
[...] mięśniowych. Pełni kluczową rolę w regulacji ciśnienia krwi, metabolizmu insuliny, pobudliwości mięśnia sercowego, napięcia wazomotorycznego (naczynioruchowego). Niedobór magnezu jest związany z zaburzeniami sercowymi, neuromuskularnymi oraz nerwowymi, powoduje nadciśnienie, stan przedrzucawkowy, zaburzenia rytmu serca lub niewydolność serca. [...]
Wirusowe zapalenia wątroby często stanowią poważne utrudnienie życia. Utrudnienia w dużej mierze związane są ze wdrożeniem odpowiedniego żywienia i dbaniem o dobry stan odżywienia organizmu. Jednym z aspektów dietetycznych, o który trzeba zadbać w tym kontekście, jest uzyskanie i utrzymanie wysokiego poziomu witaminy D. Otóż zaburzenia w [...]
Korzystanie z jacuzzi, czyli ciepłej kąpieli w bulgoczącej od powietrza wpuszczanego z dysz wodzie, to nie tylko chwilowa przyjemność. Poza tym, że ułatwia relaksację mięśni, w tym mięśni głębokich wokół kręgosłupa, to może też mieć pewne działania pośrednie. Pojedyncze publikacje naukowe wskazują, że jacuzzi może w jakimś stopniu wpłynąć na [...]
Masło orzechowe jest jednym z najczęściej stosowanych dodatków w żywieniu sportowca i nie tylko. Używamy ich do ciast, deserów czy omletów. Stanowi ciekawe urozmaicenie diety. Natomiast na sklepowych półkach zobaczyć można, że masło orzechowe niejedno ma imię. Kruche ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą Składniki: 240 g bananów 145 [...]
W pierwszej części opracowania zmierzyłem się z zagadnieniem picia wody z cytryną, stosowania białka serwatkowego w czasie redukcji oraz kwestii stosowania mleka i produktów powodujących silny wyrzut insuliny. W kolejnej części tekstu omówię garść bezsensownych lub ryzykownych dla zdrowia sposobów zwalczania tkanki tłuszczowej. Nadmiernie ciepłe [...]
[...] pasteryzacji, dania te nie zawierają konserwantów. Potrawy te składają się z różnych kasz lub ryżu, które bazują na węglowodanach złożonych oraz dostarczają pewnej ilości magnezu i witamin z grupy B. Użyte do nich warzywa i sosy świetnie podkreślają smak i sprawiają, że ciężko się tymi daniami znudzić. Poza tym, że mogą stanowić część spiżarni [...]
[...] naszych kości naukowcy wymieniają: Witaminę D Potas Fosfor Cynk Magnez A jak pokazują tabele kaloryczne, produkty przemysłu mleczarskiego zawierają więcej wapnia, białka, magnezu, cynku i fosforu, niż jakikolwiek inny pokarm, przy zachowaniu przelicznika - „na kalorie”. Dlaczego białko ma wpływ na stan kości? Po pierwsze większe spożycie [...]
[...] więc do zdrowego stylu życia i można je spożywać podczas odchudzania się. Garść truskawek (70 g) to zaledwie 23 kcal. To doskonałe źródło witaminy C, błonnika, potasu i magnezu. Truskawki - wartości odżywcze (100 g) Energia: 32 kcal. Białko: 0,7 g Tłuszcz: 0,3 g Węglowodany: 8 g Cukry: 4,9 g Błonnik: 2 g Witamina C: 59 mg Potas: 153 mg [...]
Kasza gryczana to popularny dodatek do dań, szczególnie obiadowych, ale nie tylko. Ma specyficzny smak, dlatego jedni ją kochają, a inni nienawidzą. Z pewnością jednak kojarzy się ze zdrowym odżywianiem i odpowiedź na tytułowe pytanie jest bez wątpienia twierdząca. Przyjrzyjmy się natomiast powodom, dla których warto uwzględnić kaszę gryczaną w [...]
[...] regenerację. Magnez Jego uzupełnienie i utrzymanie na odpowiednim poziomie jest elementem kluczowym funkcjonowania układu nerwowego. Bez odpowiedniej ilości magnezu mięśnie nie będą w stanie kurczyć się w sposób prawidłowy, a relaksacja mięśniowa poza salą treningową będzie mocno utrudniona. Odpowiednie napięcie mięśniowe, dzięki [...]
Dieta ketogeniczna to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i dużej ilości tłuszczu, która została opracowana, aby pomóc dzieciom i dorosłym cierpiącym na napady padaczkowe. Obecnie pomaga ludziom osiągnąć szereg celów zdrowotnych, w tym utratę masy ciała. W diecie tej około 5 do 10 procent dziennego spożycia kalorii pochodzi z [...]
[...] bywają niedoceniane. Są smaczne, łatwo dostępne i stanowią wartościowy dodatek do różnych potraw w naszej diecie. Dostarczają białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Są szczególnie wartościowe w diecie mężczyzn, ale kobiety dbające o swoje zdrowie i samopoczucie także powinny je [...]
[...] gotowości do podejmowania aktywności sportowej, stąd sportowcy chętnie sięgają po suplementy, które przyczynią się do wspomagania organizmu w tym okresie. Po suplementacji ZMA oczekiwać możemy: poprawy regeneracji głębszego snu szybszego zasypiania, gdy braki magnezu są znaczne działania tonizującego i uspokajającego redukcji nadmiernego stresu
[...] Stilla Dolce, Vitae d´Oro, Sun Gold; obecnie powoli zastępowane są przez K-classic). Podobna sytuacja dotyczy wielu rodzajów protein serwatkowych, kreatyny, beta alaniny, magnezu, potasu, leków - krajowe marki często nie odbiegają jakością od drogich marek z USA. Sposób nr 3: „unikaj fast foodów” W przeliczeniu na 100 g produktu taka żywność [...]
Jeśli zapyta się przeciętnego bywalca klubu o suplementy diety, to najczęściej wymieniane są: kreatyna, „spalacze”, kofeina, środki przedtreningowe (w proszku; pojedyncze gotowe porcje do picia tzw. shoty) czy rozmaite energy-drinki. Ponadto betaina ma działanie neuroprotekcyjne, chroni funkcję mięśnia sercowego i zapobiega stłuszczeniu trzustki. [...]
Gdy zaczynamy swoją drogę w kształtowaniu sylwetki, zmieniamy często całe swoje życie, bo przecież zmiana nawyków żywieniowych to bardzo wielki krok. Do naszej diety trafiają wtedy bardzo cenne i wartościowe, ale wcześniej nieznane nam, produkty spożywcze. Podobnie bywa z szałwią hiszpańską. Często kupuje się ją, niewiele wiedząc na jej temat. [...]