Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
Na ograniczenie budowy muskulatury mogą mieć wpływ najprzeróżniejsze czynniki, w tym to, co robisz w krytycznym okresie kilku godzin po zakończeniu pracy siłowej. Są rzeczy, które kiedyś wydawały się zupełnie nieistotne, nikt o nich nie mówił, a tymczasem okazywały się niezmiernie istotne. Dorian Yates (6-krotny Mr. Olympia) wspomina, iż kiedyś [...]
[...] magnez. Problem polega na tym, iż ustrój może znieść chwilowe, spore odwodnienie, ale absolutnie nie toleruje np. spadku stężenia potasu (stale jest go mało), wapnia czy magnezu. Normalne stężenie potasu wynosi od 3,5 do 5 mmol/l/. Znaczące osłabienie mięśni występuje przy stężeniach potasu w surowicy poniżej 2,5 mmol/l, ale może wystąpić [...]
[...] krwi, prawidłowej pracy serca, regulacji glukozy we krwi, a nawet dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jakie jest zapotrzebowanie na magnez? Zużycie magnezu wynosi 350 mg dziennie, ale oczywiście jest to zależne od wielu innych czynników, jak: aktywność fizyczna, wiek, wzrost, stan zdrowia itp. Zanim jednak zaczniemy [...]
[...] tkanek i narządów w naszym ciele. Odpowiada między innymi za prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, nerwowo-mięśniowego i nerwowego. W innym badaniu przy spożyciu magnezu na poziomie 196 mg dziennie stwierdzono 37% mniejsze ryzyko wystąpienia otępienia i aż 74% mniejsze ryzyko otępienia naczyniowego. Kolejny doświadczenie przynosi [...]
Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Uważa się, że pochodzą z dżungli Malezji, Indonezji i Filipin. Obecnie uprawiane są w całej Azji Południowo-Wschodniej, na półkuli zachodniej w Ameryce Południowej i Środkowej – jest to głównie Ekwador, Kostaryka, Honduras. Banany są również uprawiane w niektórych częściach Ameryki [...]
Wybór suplementów jest ogromny i ciężko zdecydować, co rzeczywiście może być nam najbardziej potrzebne. Nie każdy ma ochotę zagłębiać się w tajniki różnych substancji i sprawdzać ich działanie na sobie. W dzisiejszym artykule przedstawiamy pięć podstawowych suplementów, które warto przyjmować. Dzięki nim poczujesz się lepiej, będziesz mieć więcej [...]
Zielone dodatki mogą być nie tylko ciekawą formą urozmaicenia dania, ale też cennym źródłem witamin i minerałów. Co warto dodawać na talerz? Jaka zielenina jest mile widziana? Co w sobie kryją? Poniżej zestawienie czterech najbardziej znanych zielonych dodatków do dań na zimno i na ciepło. Wniosek Zachęcam do korzystania z tych niepozornych [...]
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi. [...]
Ziemniaki - głośno o nich od dawna. Jedni twierdzą, że są produktem niedozwolonym na dietach redukcyjnych, bo od dawien dawna przyjęło się, że ziemniaki tuczą. Inni zaś widzą w nich potencjał nie tylko kulinarny. Jak jest naprawdę? Czy ziemniaki tuczą? Czy mogą być obecne w diecie osób odchudzających się? Jakie wartości mają ziemniaki? [...]
[...] typu 2. Jest to preferowana dieta u pacjentów z niewydolnością serca, ze względu na nacisk na obniżenie zawartości sodu w diecie i zachęcanie do przyjmowania potasu, magnezu i wapnia. Dieta DASH zmniejsza ryzyko zachorowalności na raka jelita grubego, głównie u osób białych. W wielu badaniach udowodniono również, że dieta DASH obniża [...]
Diety bezglutenowe ostatnio dość mocno zawojowały światem, chociażby z tego powodu, że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. [...]
Potas należy do podstawowych jonów wpływających np. na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z głównych składników (oprócz witaminy d i magnezu) odżywczych w zachodniej diecie, którego jest za mało zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. Podsumowanie Właściwa podaż potasu ma związek z występowaniem osteoporozy (obniża ryzyko spadku [...]
Białka serwatkowe są cennym elementem diety sportowca, wpływają na system immunologiczny, przyrost masy mięśniowej, regenerację, a nawet samopoczucie. Niestety krąży na ich temat dużo nieprawdziwych informacji. Czy białko szkodzi nerkom i wątrobie? Nerkom i wątrobie szkodzą diuretyki, sterydy anaboliczno-androgenne, preparaty SARM, ibuprofen i [...]
[...] w swojej codziennej diecie, = oraz wypijamy odpowiednią ilość wody najlepiej wysoko lub średnio zmineralizowanej, tak aby zadbać o odpowiednią podaż wapnia, potasu oraz magnezu. Należy pamiętać także o odpowiedniej regeneracji, dopiero wtedy efekty diety będą zadowalające. Na pewno niezaprzeczalnym plusem takiego odżywiania jest brak [...]
[...] witaminy E, B1 i B2, cynk, magnez, miedź, potas. Orzechy to doskonałe źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niacyny, witaminy B6, a także witaminy E, magnezu, cynku, selenu i miedzi. Jeśli do płatków owsianych dodamy owoc oraz źródło białka – nabiał/odżywka białkowa oraz orzechy – uzyskamy pełnowartościowy, smaczny i [...]
Wykorzystanie suplementacji magnezem niesie za sobą potencjalne korzyści dla układu nerwowego, ale i nie tylko. Jak wykazali naukowcy z Mexico City, wysokie stężenie magnezu we krwi chroni przed stwardnieniem tętnic, wysokim ciśnieniem krwi, a nawet działa prewencyjnie w przypadku cukrzycy. Badanie Naukowcy przebadali 1276 Meksykanów w wieku od 30 [...]
[...] (Citrus X paradisi) zawiera w 100 g owoców: 38 kcal, 89 g wody, 9,6 g cukru, 1 g kwasu cytrynowego, 0,6 g błonnika pokarmowego, 140 mg potasu, 36 mg witaminy C, 9 mg magnezu. Inne składniki obejmują limonen, furanokumaryny i flawonoidy. Badano odpowiedź na grejpfruta, chleb, smażone warzywa, u 12 zdrowych kobiet w wieku ~42 lata, przy [...]
[...] jednak nie jest aż taka skomplikowana. Właściwie, to niektóre połączenia są wręcz zalecane. Dobrym przykładem pary związków, które mogą ze sobą kooperować, jest połączenie magnezu i witaminy D3. Oddziaływania magnezu i witaminy D Jedną z kilkuset funkcji magnezu jest udział w aktywacji witaminy D po jej pojawieniu się w ustroju. Pierwiastek ten [...]
Przeważnie jest tak, że większość mężczyzn przeżywa swoje życie, nie widząc swoich mięśni brzucha. Co bardziej szczęśliwi, widzieli je po raz ostatni w podstawówce, gdy byli mali i szczupli. Zazwyczaj osoby trenujące nie mają problemów z tym, aby uzyskać w krótkim czasie szczupły wygląd sylwetki, jak i pochwalić się swoim mięśniami. Odpowiedni [...]