[...] taki pomysł? W 2016 roku czwórka dzieci trafiła do szpitala z powodu niedoborów i niedożywienia. Elvira uważa, że diety wegańska i wegetariańska powodują spore braki żelaza, magnezu, witaminy D, witaminy b12 i kwasów omega-3. Nie byłoby z tym problemu, gdyby dorośli nie mieszali w to dzieci. Na początku 2016 roku pojawił się na nature.com [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Podsumowanie Metaanaliza Biancy Marques i in. sugeruje, że doustna suplementacja Mg może poprawić funkcję śródbłonka. Należy stosować magnez co najmniej 6 miesięcy i ma on największe znaczenie u osób z nadwagą, w wieku powyżej 50 lat lub nie do końca zdrowych. Czyli tak naprawdę w te widełki można chwycić dużą [...]
[...] które zawsze powinnaś mieć pod ręką. Suszona i konserwowa fasola, soczewica i inne rośliny strączkowe Rośliny strączkowe to bogactwo wartości odżywczych (m.in. błonnika, magnezu, witamin z grupy B i żelaza) i świetne źródło roślinnego białka. Zarówno suszone, jak i konserwowe strączki mają długi okres przydatności do spożycia, co czyni je [...]
Potrzeby żywieniowe różnią się w zależności od wieku. Niemowlęta i dzieci potrzebują nieco więcej niektórych składników niż dorośli, ponieważ ich ciała rosną. To samo dotyczy osób starszych. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem? Witamina E Witamina E wspomaga zdrowie serca, dlatego w diecie powinny się znaleźć orzechy, [...]
[...] peptydu kolagenowego, a następnie wysokosprawną chromatografię cieczową, wyniosła 1100 mg w jednym napoju CPO. Porcja napoju dostarczała mniej niż 9 mg potasu i 0,3 mg magnezu. Napój placebo zawierał taką samą ilość witaminy C, substancji zakwaszającej i słodzika, ale nie zawierał CPO. Jedna butelka była podawana codziennie przed snem przez [...]
[...] do deserów, sałatek czy zup. Surowe kakao Składnik, który cieszy się coraz większą popularnością na rynku. Poza świetnymi walorami smakowymi jest jednym z topowych źródeł magnezu, posiada również duże ilości potasu, chromu, wapnia, manganu i żelaza. Magnez zawarty w surowym kakao jest bardzo ważnym składnikiem chroniącym serce, w dodatku [...]
O tym, że suplement diety nie jest lekiem, wiadomo nie od dzisiaj. Jednak są na rynku związki, których działanie jest tak silne, że wykazuje wsparcie lecznicze dla naszego ciała. Suplementy te można więc używać doraźnie "lecząc" objawy chorobowe, jak i wspomagać walkę z działaniem urazu, nieprawidłowości naszego ciała czy choroby. Układ [...]
Betaina posiada wiele ciekawych właściwości, mimo to nie wydaje się być zbyt znana wśród bywalców klubów fitness. Większość nie analizuje składu produktów, a od wielu lat betaina bywa częstym składnikiem preparatów przedtreningowych. Homocysteina: ma wpływ na występowanie np. niedokrwiennego udaru mózgu wywołuje stres oksydacyjny np. wpływając na [...]
Orzechy to pyszne, chrupiące i zdrowe przekąski, można je spożywać, będąc na każdej diecie, nawet na ketogenicznej czy wegańskiej. Pomimo wyższej zawartości tłuszczu mają wiele istotnych korzyści dla zdrowia i prawidłowej masy ciała. Orzechy są częstym dodatkiem do wielu dań i to nie tylko tych na słodko. Wykorzystywane są także do produkcji [...]
[...] pomocna dla osób zmagających się z bólami głowy. Należy ona do witamin z grupy B, które znane są z licznych funkcji metabolicznych i enzymatycznych. Podobnie jak w przypadku magnezu, tak również w przypadku witaminy B2 największe znaczenie z punktu widzenia prewencji bólów głowy, w tym migren, ma unikanie niedoborów, aniżeli stosowanie [...]
Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki. Podsumowanie Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem [...]
Od niepamiętnych czasów orzechy towarzyszyły człowiekowi w jego kulinarnych poczynaniach. Były i nadal są spożywane zarówno pod postacią nieprzetworzoną np. jako zdrowa przekąska, jak i również zagościły w naszych kuchniach, stając się składową dań, sałatek, domowych wypieków. Źródłem ich niezwykłej popularności poza niewątpliwymi walorami [...]
[...] w sól Sól także jest niezbędnym składnikiem diety i wchodzi w grupę tzw. elektrolitów. Niedobory soli w naszym ciele będą powodować podobne objawy jak w przypadku np. braków magnezu. Oczywiście wszystko w granicach normy. Badanie na osobach chorujących na RZS wykazało, że dieta z umiarkowaną podażą sodu skutecznie ogranicza objawy choroby. [...]
[...] się w niej witaminy E. Przyglądamy się ilości kwasów tłuszczowych omega 3, witaminie D3, K2 oraz C. W drugiej kolejności zwracamy uwagę na ilość wapnia, potasu, sodu i magnezu i to wszystko. Co jednak z witaminą E? Zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę wynosi od 8 do 10 miligramów na dobę. W diecie powinniśmy uwzględnić migdały, [...]
[...] czy soczewica. Maksymalne stężenie herbicydu w jęczmieniu było kilkudziesięciokrotnie wyższe niż w ziemniakach. Ponadto bataty mogą być niezłym źródłem potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku czy chlorków. Zwykłe ziemniaki mogą być niestety także źródłem ołowiu. Tłuszcze nasycone Niektórzy autorzy amerykańscy przeskakują od skrajności w [...]
[...] błon komórkowych), funkcjonowania kanałów wapniowych (działanie antyarytmiczne), W badaniach okazało się, że u 8 osób z cukrzycą insulinoniezależną (typu II) podawanie magnezu miało duże znaczenie dla zdrowia. Wyniki Podawanie dużych dawek magnezu (2 g na dobę) zwiększyło jego stężenie we krwi i w krwinkach czerwonych. Wyraźnie, o 8%, [...]
[...] utrzymuje się na wysokim poziomie, czy też działa ochronnie. Oto kilka nawyków żywieniowych, które mogą utrudnić Ci radzenie sobie ze stresem. W Twojej diecie jest za mało magnezu Magnez odpowiada za ponad trzysta reakcji chemicznych zachodzących w Twoim organizmie, które wpływają na funkcjonowanie mózgu, nerwów, serca i mięśni. Jego niedobór [...]
Jeszcze kilkanaście lat temu siłownie świeciły pustkami, nie było większości mediów społecznościowych. Miało to jedną, niezaprzeczalną zaletę, nikt nie powielał „internetowych wyzwań” lub innego rodzaju kiepskich pomysłów. Obecnie ludzie wydają się nie wykazywać krytycznego myślenia, traktują słowa internetowych influencerów i innych „youtuberów” [...]
Myśląc o białku jako wartości odżywczej, większość z nas w pierwszej kolejności wymieni mięso. Wiadome jest, że jest ono potrzebne do życia, prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz mięsa znajdziemy je także w rybach, jajach, nabiale i niektórych produktach roślinnych. I całe szczęście, ponieważ wśród naszego społeczeństwa jest [...]