[...] odpowiedni poziom warunkuje wiele procesów fizjologicznych w naszym organizmie. O czym należy pamiętać? Niski poziom testosteronu czy IGF-1 w wyniku niedostatecznej podaży magnezu w diecie, to tylko niektóre z konsekwencji jego niedoborów. Musimy pamiętać, że magnez ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania układu nerwowego i serca. Niski poziom [...]
[...] siarczany, fluorki, chlorki. Destylacja pozbawia wodę wielu składników, których w wodzie mineralnej czy kranowej (pochodzącej z ujęć) i tak jest mało. Stężenie magnezu w surowicy jest utrzymywane w wąskim zakresie przez nerki i jelito cienkie, ponieważ w warunkach, w których magnezu jest za mało, wspomniane narządy mogą zwiększać [...]
Z wiekiem zmieniają się potrzeby Twojego organizmu - zaczynasz tracić masę kostną i mięśniową, spada tempo metabolizmu, utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się trudniejsze, a ryzyko rozwoju chorób przewlekłych rośnie. Co prawda starzenie się organizmu jest nieuniknione i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, [...]
[...] aby pokazać, co jest prawdą, a co fałszem. Oto kilka przykładów. Jeśli chodzi o skurcze, to zależą np. od podaży potasu (większość ludzi ma niedobory) czy niedoborów magnezu, niemniej w wielu przypadkach nie da się ustalić, czym są spowodowane. Woda zawiera znikome ilości związków mineralnych, więc 1 szklanka płynu nic nie zmienia w [...]
[...] w homeostazie zdrowotnej, metabolicznej, wspomagając jednocześnie kondycję mięśni, kości, stawów i sferę urody. Oprócz działania, które zostało opisane we wstępie, rola magnezu może być jeszcze szersza. Warto zaznaczyć, że odpowiednia ilość magnezu w diecie, to nie tylko zapobieganie chorobom prozapalnym, powiązanym z niskim poziomem [...]
Istnieją tysiące sposobów na odchudzanie, jednak wysoką skuteczność posiadają tylko nieliczne z nich. Oto zbiór najciekawszych przykładów alternatywnego podejścia do zagadnienia. Ludzie wierzą i będą stosować podobne metody, gdyż nikogo nie kusi niewygodna prawda ani ciężka praca. Lepsze jest kultywowanie złudzeń, stwarzanie pozorów oraz szukanie [...]
[...] i magnezem. To może być rozwiązanie sensowne, ale warto wiedzieć, że istnieją inne sposoby na to, by dostarczyć wymaganą dawkę wspomnianych pierwiastków. Woda jako źródło magnezu i wapnia Oczywiście najlepszym sposobem na to, by dostarczyć wymaganej dawki wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, jest modyfikacja codziennej diety, tak by [...]
[...] są to błędy techniczne, jednak często niewłaściwe obuwie wymusza nieprawidłowy przysiad. Po drugie: magnezja Często jest nazywana talkiem. Jednak talk to hydroksykrzemian magnezu (Mg3(OH)2Si4O10), a magnezja (np. w płynie) to węglan magnezu (hydromagnezyt) o wzorze 4MgCO3 · Mg(OH)2 · 4H2O. Bliskim krewnym magnezji jest magnezu węglan [...]
Kwercetyna należy do flawonoidów. Obecna jest w produktach spożywczych roślinnych, takich jak cebula, szparagi i jagody. Dzięki jej szerokiemu spektrum biologicznego działania zyskuje coraz większe zainteresowanie w nauce ze względu na jej zastosowania w obszarze chorób kardiometabolicznych. W najnowszym przeglądzie z września 2023 roku skupiono [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
Istota problemu Kalcyfikacja tkanek miękkich, zwana krócej zwapnieniem, to problem medyczny, polegający na gromadzeniu się hydroksyfosforanu wapnia (hydroksyapatytu) w innych tkankach ludzkiego organizmu, niż tkanka kostna, dla której wapnienie jest zjawiskiem pożądanym i fizjologicznym, albowiem hydroksyapatyt tworzy mineralne rusztowanie tej [...]
[...] dla poziomu cukru we krwi. Ludzie, którzy rutynowo jedzą orzechy, mają zwykle niższe markery stanu zapalnego, a także zmniejszone ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2. Orzechy to także bogactwo magnezu i wielu innych wartości odżywczych. Wybierz swoje ulubione i chrup każdego dnia. Oczywiście nie zjadaj całej paczki! Garstka spokojnie wystarczy!
Jako „migrena” charakteryzowany jest powtarzający się, silny pulsujący ból lub silne uczucie pulsowania umiejscowione zwykle po jednej stronie głowy, któremu towarzyszą nudności i wymioty oraz nadwrażliwość na światło i dźwięk. Koenzym Q10 W badaniu klinicznym, wykonanym z udziałem 42 pacjentów otrzymujących 300 mg koenzymu Q10 dziennie lub taką [...]
[...] i ciśnienie tętnicze. Połączenie z cynkiem wspierać może zarówno kości, jak i odporność, a także funkcjonowanie układu nerwowego. Dawki 75 mg wapnia, 50 mg potasu, 30 mg magnezu i 2 mg cynku pozwalają na elastyczne dopasowanie dawkowania do swoich potrzeb. Źródła: Sunyecz, John A. “The use of calcium and vitamin D in the management of [...]
Aktualizacja 31.05.2021 Wybór odpowiedniej kreatyny na cykl jest kluczowym elementem jego powodzenia. Pomimo tego, że poszczególne formy działają podobnie (podstawą przecież ciągle jest kreatyna), jednak często dodatek substancji aktywnej, pozwala na uzyskanie większych korzyści, które przełożyć się mogą na efekt końcowy suplementacji. Kreatyna [...]
Wbrew obiegowym, błędnym opiniom istnieją tysiące badań na temat biodostępności magnezu. Nie jest to wcale jakaś „nieznana dziedzina”. Podsumowanie Z badań wynika, iż lepsze właściwości cechują cytrynian, gdyż ma największą rozpuszczalność w wodzie, dzięki czemu wykazuje większą biodostępność i wyższe wchłanianie po podaniu doustnym. Gorsze są [...]
[...] w większości drogerii i aptek Jakie korzyści płyną z jej zastosowania i czy stosowanie soli Epsom ma skutki uboczne? Podsumowanie Sól Epsom, znana również jako siarczan magnezu, to remedium na wiele różnych problemów zdrowotnych takich jak redukcja stresu, zaparcia, łagodzenie bólu, stanów zapalnych i konsekwencji wynikających z niedoboru [...]
Korzystanie z suplementacji witaminami jest obecnie niemal koniecznością. Nie tylko sportowcy wspomagają się dodatkowymi witaminami i minerałami, ale i osoby nietrenujące coraz częściej sięgają po produkty tego typu. Spowodowane jest to tym, że obecnie żywność jest przeciętnej jakości, więc dostarczenie wszystkich mikroskładników jest niezwykle [...]