[...] często spożywasz produkty zawierające szczawian, wówczas warto rozważyć ich ugotowanie, np. na parze. Figi Figi są zaskakująco dobrym źródłem wapnia, ale również żelaza, magnezu i potasu. Zawierają zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik pokarmowy, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Ponadto rozpuszczalny błonnik w figach [...]
Okres budowania masy mięśniowej wbrew pozorom nie jest prosty. Jest to bardzo złożony i trudny okres, który powinien zostać dobrze przemyślany. Niestety, zarówno redukcja, jak i masa nie przychodzi szybko. Budując masę mięśniową, po pierwsze powinniśmy zadbać o odpowiedni bodziec dla wzrostu mięśni w postaci treningu. Kolejną kwestią jest dobra [...]
[...] W skład czekolady wchodzą również wiórki kokosowe, które stanowią 8,5% składu oraz drogocenne migdały w tej samej ilości. Migdały stanowią wspaniałe źródło magnezu, wapnia oraz potasu. Zawierają wysoką zawartość antyoksydantów w tym witaminy E, które walczą z wolnymi rodnikami m.in. odpowiedzialnymi za starzenie się komórek. [...]
[...] — od grillowania, pieczenia, po smażenie. Może być pokrojone w plastry jak tradycyjne kotlety albo przekrojone wzdłuż i nadziane dowolnymi dodatkami. Stanowi dobre źródło magnezu, potasu, żelaza, wapnia i witamin, takich jak witamina A, B6 i C. Bakłażan ma mało kalorii (zaledwie 25 kcal w 100 g), ale za to sporo błonnika. Grzyby Grzyby to nie [...]
[...] zatem zaczynać suplementację melatoniną od 1/3 tabletki. Większość z nas, tak pokazują przynajmniej statystyczne badania naukowe, może cierpieć na wręcz chroniczne niedobory magnezu. Magnez wielokierunkowo może oddziaływać na poprawę jakości naszego snu, a wśród głównych mechanizmów warto wymienić tutaj potencjalny wpływ na: zdolność do [...]
Masło jest jednym z częściej kupowanych produktów. W ostatnim czasie zyskało nieco na sławie, gdyż ludzie odeszli od mitów, że masło przyczynia się do wielu chorób układu krążenia czy mitu, że jego spożywanie podnosi diametralnie cholesterol. Wielu z nas jest na tyle świadomych, że zdaje sobie sprawę z tego, że wszystko w nadmiarze szkodzi i że [...]
[...] kłos kukurydzy. Składają się z łuski zawierającej błonnik, żelazo, wapń i witaminy z grupy B, bielma bogatego w skrobię oraz zarodka będącego źródłem fosforu, żelaza, cynku, magnezu i witamin z grupy B oraz E. Od czasu ich pierwotnego udomowienia oba ziarna były uprawiane w wielu różnych odmianach i podgatunkach. Najczęściej uprawianą odmianą [...]
Kreatyna to naturalny związek występujący w organizmie ludzkim, odgrywający kluczową rolę w procesach energetycznych mięśni. Szczególnie ceniona jest przez sportowców i osoby aktywne fizycznie, ponieważ jej suplementacja może przynieść szereg wymiernych korzyści. Czym jest kreatyna i jak działa? Dostępne wersje Creapure® ALLNUTRITION CRE1 [...]
Często zastanawiamy się, jak to jest, że jedna osoba wygląda bardzo młodo, a druga bardzo szybko się starzeje pomimo zdrowego stylu życia. Prócz odżywiania i po prostu genetycznych predyspozycji również inne czynniki mają wpływ na procesy starzenia. W naszym organizmie dzieje się wiele magicznych procesów, o których nie myślimy na co dzień. [...]
[...] rywalizacji, tym lepsze powinno być nawodnienie sportowca. Im większa utrata elektrolitów, tym o większy dowóz kluczowych związków należy zadbać (np. sodu, potasu, magnezu). Referencje: J.S. Greiwe i in. „Effects of dehydration on isometric muscular strength and [...]
[...] konsystencji stolca. W innym badaniu osoby starsze, które spożywały 15 g inuliny dziennie, zaobserwowały poprawę wypróżnień oraz stwierdzono lepsze wchłanianie wapnia i magnezu. Wiele doniesień sugeruje także korzyść w profilaktyce nowotworów jelita grubego. Inulina wspomaga odchudzanie Inulina w jelitach wiąże duże ilości wody i może [...]
Są dni gorsze i lepsze. Raz mamy ochotę na trening, raz nie. Jeżeli takie sytuacje zdarzają się sporadycznie, to nie ma powodów do niepokojów, a jest to dość typowe i często powiązane choćby z pogodą za oknem, czy cyklem miesięcznym i poziomem hormonów. Jednak, gdy sytuacja się powtarza, pamiętać musimy m.in. o tym, że trening na siłowni wiąże się [...]
Jeśli Twoja dieta opiera się głównie na produktach przetworzonych, prawdopodobnie dostarczasz za mało potasu. Potas jest, obok sodu, magnezu i wapnia, jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Potas jako elektrolit, odpowiada za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych oraz za przekazywanie [...]
[...] obfita w deszcz, a nawet świadomość niedawno odbytego urlopu, czy tłumów na siłowni. Problemy z nastrojem potęgować mogą niedobory ważnych substancji odżywczych, w tym magnezu, cynku, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D, czy witamin z grupy B, a także nadmiar szeroko pojętej żywności wysoko przetworzonej i zaburzenia mikrobioty, czy [...]
Sezon na przeziębienie, grypę i inne choroby niestety trwa w najlepsze. Kiedy jesteśmy osłabieni, mamy katar i boli nas gardło albo mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, często zdarza się, że ostatnią rzeczą, jakiej pragniesz, jest spożycie posiłku, zwłaszcza odżywczego i zdrowego. Katar Gdy dopadnie Cię przeziębienie, jednym z [...]
Mówi się, że zimą człowiek składa się z 65% mandarynek. W czasie świąt może nawet przekraczać 70%. Wniosek z tego taki, że bez mandarynek nie jesteśmy w stanie żyć. Tak samo, jak bez wody i tlenu... A tak na poważnie, to skąd się wzięła mandarynka? Jakie ma wartości odżywcze i dlaczego jest taka pyszna? Pomagają zachować prawidłową masę ciała [...]
[...] mogą znacząco hamować przyrosty siły, masy i mocy mięśni) poprawa jakości snu, ograniczenie stymulantów, dodanie np. ashwagandhy, różeńca górskiego, dużych dawek magnezu i potasu (kilkaset mg dziennie, wg braków w diecie) zmiana rodzaju treningu, np. z klasycznego treningu dzielonego (splita), partia raz w tygodniu, na modele: [...]
Pomimo iż o substancjach antyodżywczych ostatnimi czasy robi się coraz głośniej, nie każdy jeszcze o nich słyszał, a na pewno mało kto wie, jak dokładnie one działają i w jakich produktach substancje te występują. Czym tak naprawdę są substancje antyodżywcze? W czym występują? Czy należy na nie uważać? A może to kolejna dietetyczna ściema - [...]
[...] dzieje. Dieta wegetariańska zazwyczaj dostarcza dużo warzyw i owoców, które są bogate w fitochemikalia, ponadto jest źródłem przeciwutleniaczy (np. witamin C i E), błonnika, magnezu, żelaza (Fe3+), kwasu foliowego i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 (n-6 PUFA). Diety wegetariańskie dostarczają mniej kwasów tłuszczowych [...]
Aktywność fizyczna jest najlepszym sposobem na to, aby utrzymać zdrowie naszych kości i stawów. Trening ma znakomity wpływ na trofikę mięśni, jak i pozwala na lepsze odżywienie stawów, dzięki czemu dłużej zachowują swoją żywotność. Co więcej, samopoczucie psychiczne po udanym treningu sprawia, że sam wysiłek zaczyna być dla nas uzależniający, w [...]