SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

z do magnezu

  • [...] często spożywasz produkty zawierające szczawian, wówczas warto rozważyć ich ugotowanie, np. na parze. Figi Figi są zaskakująco dobrym źródłem wapnia, ale również żelaza, magnezu i potasu. Zawierają zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik pokarmowy, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Ponadto rozpuszczalny błonnik w figach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 696 Data: 2022-06-01 15:24:32
  • Co zamiast ryżu na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Okres budowania masy mięśniowej wbrew pozorom nie jest prosty. Jest to bardzo złożony i trudny okres, który powinien zostać dobrze przemyślany. Niestety, zarówno redukcja, jak i masa nie przychodzi szybko. Budując masę mięśniową, po pierwsze powinniśmy zadbać o odpowiedni bodziec dla wzrostu mięśni w postaci treningu. Kolejną kwestią jest dobra [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4533 Data: 2017-11-19 10:47:41
  • [...] W skład czekolady wchodzą również wiórki kokosowe, które stanowią 8,5% składu oraz drogocenne migdały w tej samej ilości. Migdały stanowią wspaniałe źródło magnezu, wapnia oraz potasu. Zawierają wysoką zawartość antyoksydantów w tym witaminy E, które walczą z wolnymi rodnikami m.in. odpowiedzialnymi za starzenie się komórek. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2047 Data: 2021-03-30 20:57:41
  • [...] — od grillowania, pieczenia, po smażenie. Może być pokrojone w plastry jak tradycyjne kotlety albo przekrojone wzdłuż i nadziane dowolnymi dodatkami. Stanowi dobre źródło magnezu, potasu, żelaza, wapnia i witamin, takich jak witamina A, B6 i C. Bakłażan ma mało kalorii (zaledwie 25 kcal w 100 g), ale za to sporo błonnika. Grzyby Grzyby to nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1566 Data: 2021-08-10 15:08:25
  • [...] zatem zaczynać suplementację melatoniną od 1/3 tabletki. Większość z nas, tak pokazują przynajmniej statystyczne badania naukowe, może cierpieć na wręcz chroniczne niedobory magnezu. Magnez wielokierunkowo może oddziaływać na poprawę jakości naszego snu, a wśród głównych mechanizmów warto wymienić tutaj potencjalny wpływ na: zdolność do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2918 Data: 2021-10-19 10:43:15
  • Masło - dlaczego podrożało?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Masło jest jednym z częściej kupowanych produktów. W ostatnim czasie zyskało nieco na sławie, gdyż ludzie odeszli od mitów, że masło przyczynia się do wielu chorób układu krążenia czy mitu, że jego spożywanie podnosi diametralnie cholesterol. Wielu z nas jest na tyle świadomych, że zdaje sobie sprawę z tego, że wszystko w nadmiarze szkodzi i że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3757 Data: 2017-10-31 09:17:41
  • [...] kłos kukurydzy. Składają się z łuski zawierającej błonnik, żelazo, wapń i witaminy z grupy B, bielma bogatego w skrobię oraz zarodka będącego źródłem fosforu, żelaza, cynku, magnezu i witamin z grupy B oraz E. Od czasu ich pierwotnego udomowienia oba ziarna były uprawiane w wielu różnych odmianach i podgatunkach. Najczęściej uprawianą odmianą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 976 Data: 2021-11-20 14:28:22
  • Kreatyna to naturalny związek występujący w organizmie ludzkim, odgrywający kluczową rolę w procesach energetycznych mięśni. Szczególnie ceniona jest przez sportowców i osoby aktywne fizycznie, ponieważ jej suplementacja może przynieść szereg wymiernych korzyści. Czym jest kreatyna i jak działa? Dostępne wersje Creapure® ALLNUTRITION CRE1 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 580 Data: 2024-04-26 12:32:57
  • Często zastanawiamy się, jak to jest, że jedna osoba wygląda bardzo młodo, a druga bardzo szybko się starzeje pomimo zdrowego stylu życia. Prócz odżywiania i po prostu genetycznych predyspozycji również inne czynniki mają wpływ na procesy starzenia. W naszym organizmie dzieje się wiele magicznych procesów, o których nie myślimy na co dzień. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2304 Data: 2017-12-30 09:34:01
  • [...] rywalizacji, tym lepsze powinno być nawodnienie sportowca. Im większa utrata elektrolitów, tym o większy dowóz kluczowych związków należy zadbać (np. sodu, potasu, magnezu). Referencje: J.S. Greiwe i in. „Effects of dehydration on isometric muscular strength and [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6163 Data: 2020-10-06 11:52:24
  • [...] konsystencji stolca. W innym badaniu osoby starsze, które spożywały 15 g inuliny dziennie, zaobserwowały poprawę wypróżnień oraz stwierdzono lepsze wchłanianie wapnia i magnezu. Wiele doniesień sugeruje także korzyść w profilaktyce nowotworów jelita grubego. Inulina wspomaga odchudzanie Inulina w jelitach wiąże duże ilości wody i może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1783 Data: 2022-08-20 06:58:48
  • Nie mam energii na trening, co zrobić?

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    Są dni gorsze i lepsze. Raz mamy ochotę na trening, raz nie. Jeżeli takie sytuacje zdarzają się sporadycznie, to nie ma powodów do niepokojów, a jest to dość typowe i często powiązane choćby z pogodą za oknem, czy cyklem miesięcznym i poziomem hormonów. Jednak, gdy sytuacja się powtarza, pamiętać musimy m.in. o tym, że trening na siłowni wiąże się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7873 Data: 2017-04-19 08:59:48
  • Jeśli Twoja dieta opiera się głównie na produktach przetworzonych, prawdopodobnie dostarczasz za mało potasu. Potas jest, obok sodu, magnezu i wapnia, jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Potas jako elektrolit, odpowiada za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych oraz za przekazywanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8738 Data: 2019-06-14 17:38:55
  • [...] obfita w deszcz, a nawet świadomość niedawno odbytego urlopu, czy tłumów na siłowni. Problemy z nastrojem potęgować mogą niedobory ważnych substancji odżywczych, w tym magnezu, cynku, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D, czy witamin z grupy B, a także nadmiar szeroko pojętej żywności wysoko przetworzonej i zaburzenia mikrobioty, czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 970 Data: 2021-10-20 06:29:11
  • Rożne choroby, różne diety - co jeść podczas choroby?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Sezon na przeziębienie, grypę i inne choroby niestety trwa w najlepsze. Kiedy jesteśmy osłabieni, mamy katar i boli nas gardło albo mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, często zdarza się, że ostatnią rzeczą, jakiej pragniesz, jest spożycie posiłku, zwłaszcza odżywczego i zdrowego.   Katar Gdy dopadnie Cię przeziębienie, jednym z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 445 Data: 2023-01-20 10:32:28
  • Ile kalorii ma mandarynka? Wartość odżywcza mandarynki

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Mówi się, że zimą człowiek składa się z 65% mandarynek. W czasie świąt może nawet przekraczać 70%. Wniosek z tego taki, że bez mandarynek nie jesteśmy w stanie żyć. Tak samo, jak bez wody i tlenu... A tak na poważnie, to skąd się wzięła mandarynka? Jakie ma wartości odżywcze i dlaczego jest taka pyszna?  Pomagają zachować prawidłową masę ciała [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 679 Data: 2023-03-10 09:38:01
  • [...] mogą znacząco hamować przyrosty siły, masy i mocy mięśni) poprawa jakości snu, ograniczenie stymulantów, dodanie np. ashwagandhy, różeńca górskiego, dużych dawek magnezu i potasu (kilkaset mg dziennie, wg braków w diecie) zmiana rodzaju treningu, np. z klasycznego treningu dzielonego (splita), partia raz w tygodniu, na modele: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2734 Data: 2021-04-08 17:35:39
  • Substancje antyodżywcze

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Pomimo iż o substancjach antyodżywczych ostatnimi czasy robi się coraz głośniej, nie każdy jeszcze o nich słyszał, a na pewno mało kto wie, jak dokładnie one działają i w jakich produktach substancje te występują. Czym tak naprawdę są substancje antyodżywcze? W czym występują? Czy należy na nie uważać? A może to kolejna dietetyczna ściema - [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6215 Data: 2017-08-12 12:41:26
  • [...] dzieje. Dieta wegetariańska zazwyczaj dostarcza dużo warzyw i owoców, które są bogate w fitochemikalia, ponadto jest źródłem przeciwutleniaczy (np. witamin C i E), błonnika, magnezu, żelaza (Fe3+), kwasu foliowego i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 (n-6 PUFA). Diety wegetariańskie dostarczają mniej kwasów tłuszczowych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1456 Data: 2022-02-12 17:49:51
  • Aktywność fizyczna jest najlepszym sposobem na to, aby utrzymać zdrowie naszych kości i stawów. Trening ma znakomity wpływ na trofikę mięśni, jak i pozwala na lepsze odżywienie stawów, dzięki czemu dłużej zachowują swoją żywotność. Co więcej, samopoczucie psychiczne po udanym treningu sprawia, że sam wysiłek zaczyna być dla nas uzależniający, w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10445 Data: 2019-02-20 14:44:52