Przyjęło się takie przekonanie, które mówi, że o ile posiłki tłuszczowe sycą, to "węglowodany nakręcają łaknienie". Zgodnie z treścią tej plotki spożywanie produktów węglowodanowych powoduje, że chcemy ich jeść jeszcze więcej. Jest w tym ziarnko prawdy, ale to w zasadzie bardzo małe ziarenko... Wnioski i dowody w postaci badań Podobnie jak w [...]
Wiemy, iż tłuszcze, węglowodany i białka nie oddziałują tak samo na nasz ustrój. W innym stopniu przyczyniają się do wzrostu masy ciała i stanu zapalnego. Inaczej wpływają na rozwój rozmaitych schorzeń. Potwierdzają to liczne badania prowadzone np. na zwierzętach. Eksperymenty W jednym z eksperymentów zwierzętom podawano: dużą porcję glukozy, bez [...]
[...] wytwarzaniem gazów lub zaburzeniami ruchu mięśni układu pokarmowego, które przemieszczają pokarm. Niektóre pokarmy, a zwłaszcza te bogate w błonnik, cukier lub specyficzne węglowodany, których organizm nie jest w stanie strawić, powodują dyskomfort po ich zjedzeniu. Nietolerancje pokarmowe, przejadanie się, sibo celiakia i IBS również mogą mieć [...]
[...] w pojedynkę. Spożywając dowolny produkt spożywczy, dostarcza się do organizmu mniej lub bardziej różnorodną i obfitą mieszankę związków, takich jak białka, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i składniki mineralne. Chociaż substancje z dwóch ostatnich wymienionych grup nie dostarczają bezpośrednio energii, to niezbędne są do [...]
[...] a prawdopodobnie okaże się, że masz za mało białka w diecie. Białko jest jednym z trzech makroskładników, które dostarczają naszemu organizmowi energię. Pozostałe dwa to węglowodany i tłuszcze, a każdy z nich ma inny wpływ na poziom cukru we krwi. Białko pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, spowalniając trawienie, zwiększając uczucie [...]
Meldonium to lek wykazujący działanie kardioprotekcyjne i przeciwniedokrwienne. Ze względu na potencjalne korzyści ergogeniczne (zwiększające wyniki w sporcie), meldonium zostało dodane do listy substancji zabronionych Światowej Agencji Antydopingowej w 2016 roku. Jednak wcale nie ma pewności, że pomaga sportowcom. Podsumowanie Meldonium dało [...]
Wiele osób chcących przejść na dietę, myśli, że oznacza to rezygnację ze smacznego i łatwego do przygotowania jedzenia. Zrodziło się mylne przekonanie, że jeśli coś jest smaczne, to na pewno nie jest ani zdrowe, ani fit, a to, co zdrowe, to z pewnością w gardle staje i ciężko przełknąć. Nieważne, z jakiego powodu myślisz o diecie — czy to ze [...]
[...] od najpopularniejszych komercyjnych marek, które można spotkać w każdym sklepie. Słodki smak zawdzięczamy wykorzystaniu polioli, które mają niższą wartość energetyczną niż węglowodany, dodatkowo nie podnoszą gwałtownie poziomu glukozy we krwi. Bez cukru, z białkiem mlecznym Wykorzystany maltitol, idealnie imituje cukier, jednak w [...]
Umiejętność radzenia sobie z żywieniowymi pokusami jest czynnikiem decydującym o sukcesie w odchudzaniu. Spróbuj zastosować się do wskazówek wymienionych w dzisiejszym artykule, by utrzymać apetyt w ryzach. Mniejsze talerze Możesz też zastosować nieco psychologii, by oszukać swój mózg i w efekcie jeść mniej. Spróbuj używać mniejszych talerzy. [...]
Słowo węglowodany powoduje, iż u większości z nas pierwsze, o czym pomyślimy to źródło energii dla naszych mięśni, organów, w tym mózgu, aby mógł prawidłowo funkcjonować. Dostarczenie naszym mięśniom energii w postaci wysokiej jakości węglowodanów jest podstawą do ich rozwoju. Z tego też względu tak bardzo istotne jest to, co jemy i w jakich [...]
[...] z 1-minutową przerwą (czyli 40 min pracy + 8 min przerwy). Wyniki Gdyby ktoś się zastanawiał, po co stosuje się carbo (głównie maltodekstryny), Vitargo, Vextrago i inne węglowodany, to spadek stężenia glikogenu w mięśniach (prawdopodobnie o 50%) spowodował spadek mocy o 8%. Jest to katastrofalna różnica w sporcie, w którym decydują nawet [...]
Intensywny wysiłek fizyczny, który wykonujesz kilka razy w tygodniu w celach wsparcia budowania masy mięśniowej, stanowi podstawę rozwoju sylwetki. To właśnie dzięki temu, że mięśnie są przeciążone, otrzymują swego rodzaju sygnał, który zawiadamia o tym, że organizm ciężko pracuje i potrzebne są mu duże oraz silne mięśnie. Jednak, aby doszło do [...]
Trenujące na siłowni kobiety nikogo już nie zaskakują. Jeszcze parę lat temu był wyraźny podział na to, co robią panie a co panowie, ale dzisiaj już takiego rozróżnienia nie dostrzegamy. Jednak, jak to zawsze bywa, zawsze pojawiają się jakieś pytania i wątpliwości. Oto najczęstsze pytania dotyczące zdrowia i kondycji kobiet. Podsumowanie [...]
[...] utrzymywania poziomu energii w ciągu dnia oraz unikania wahań nastroju. Aspekty te regulowane są przez liczne przemiany fizjologiczne, w których uczestniczą zarówno białka, węglowodany, jak i tłuszcze, ale także składniki mineralne i witaminy. Wśród tych ostatnich na szczególną uwagę zasługuje witamina B12, czyli kobalamina. Jak działa witamina [...]
Zmieniając swoje nawyki żywieniowe, pierwsze, o czym często słyszymy to konieczność wyeliminowania z naszej diety pieczywa. Powodów ku temu znaleźć można kilka i bez wątpienia mają one sens. Podsumowanie Bez wątpienia pieczywo białkowe Allnutrition Proteinoeo Bread jest ciekawym wyborem dla osób, które niekoniecznie chcą lub mogą z różnych [...]
[...] ilości wszystkich składników odżywczych, jest zbilansowana, zróżnicowana dieta. Taka dieta, która obejmuje wszystkie rodzaje pokarmów - od chudych źródeł białka, poprzez węglowodany bogate w błonnik, zdrowe tłuszcze, aż po warzywa i owoce pełne witamin i minerałów. Jeżeli nie jesz produktów, które są głównym źródłem danej witaminy, poszukaj [...]
Sportowcy wytrzymałościowi korzystają z okresowych ładowań węglowodanami, aby wspomóc osiągane wyniki. Naukowcy z Uniwersytetu w Alabamie postanowili sprawdzić, jak w kwestiach odżywczych sprawdzi się zastosowanie koktajlu z nasion chia i czy wpłynie to na możliwości treningowe sportowców wyczynowych. Wnioski Zastosowanie dodatkowych kalorii z [...]
Skrót BCAA oznacza aminokwasy rozgałęzione, są to izoleucyna, leucyna, walina. Spotyka się je w dużych dawkach w białku serwatkowym (izolatach, koncentratach i hydrolizatach białka serwatkowego), w odżywkach zawierających BCAA (kapsułki, napoje, proszek do sporządzania napoju), w odżywkach EAA (aminokwasy niezbędne; produkty podobne do BCAA), w [...]
Sos sojowy to popularna płynna przyprawa i jeden z najważniejszych składników stosowanych w kuchni azjatyckiej. Dzięki niemu potrawy mają wyjątkowy, orientalny smak. Co kryje się w tym przypominającym Maggi płynie, że jest tak lubiany? Jak powstaje sos sojowy i czy można go spożywać bez obawy o zdrowie? Czy sos sojowy jest zdrowy? Dostarczanie [...]
Apetyt na różne produkty w momencie, kiedy akurat chcemy zapanować nad swoją dietą i trochę schudnąć, może być sporą przeszkodą w utracie kilogramów. O ile sięgniemy po jakiś ulubiony produkt od czasu do czasu, to nic się nie stanie, jeśli jednak ciągle będziemy ulegać zachciankom, to może być nieciekawie. Jak walczyć z zachciankami? Przede [...]