SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

węglowodany co to jest

  • Węglowodany i uczucie głodu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przyjęło się takie przekonanie, które mówi, że o ile posiłki tłuszczowe sycą, to "węglowodany nakręcają łaknienie". Zgodnie z treścią tej plotki spożywanie produktów węglowodanowych powoduje, że chcemy ich jeść jeszcze więcej. Jest w tym ziarnko prawdy, ale to w zasadzie bardzo małe ziarenko... Wnioski i dowody w postaci badań Podobnie jak w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5159 Data: 2017-06-02 23:38:36
  • Wiemy, iż tłuszcze, węglowodany i białka nie oddziałują tak samo na nasz ustrój. W innym stopniu przyczyniają się do wzrostu masy ciała i stanu zapalnego. Inaczej wpływają na rozwój rozmaitych schorzeń. Potwierdzają to liczne badania prowadzone np. na zwierzętach. Eksperymenty W jednym z eksperymentów zwierzętom podawano: dużą porcję glukozy, bez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4518 Data: 2021-06-24 22:33:22
  • [...] wytwarzaniem gazów lub zaburzeniami ruchu mięśni układu pokarmowego, które przemieszczają pokarm. Niektóre pokarmy, a zwłaszcza te bogate w błonnik, cukier lub specyficzne węglowodany, których organizm nie jest w stanie strawić, powodują dyskomfort po ich zjedzeniu. Nietolerancje pokarmowe, przejadanie się, sibo celiakia i IBS również mogą mieć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 991 Data: 2022-10-04 10:39:45
  • [...] w pojedynkę. Spożywając dowolny produkt spożywczy, dostarcza się do organizmu mniej lub bardziej różnorodną i obfitą mieszankę związków, takich jak białka, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i składniki mineralne. Chociaż substancje z dwóch ostatnich wymienionych grup nie dostarczają bezpośrednio energii, to niezbędne są do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2898 Data: 2022-05-25 12:32:10
  • [...] a prawdopodobnie okaże się, że masz za mało białka w diecie. Białko jest jednym z trzech makroskładników, które dostarczają naszemu organizmowi energię. Pozostałe dwa to węglowodany i tłuszcze, a każdy z nich ma inny wpływ na poziom cukru we krwi. Białko pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, spowalniając trawienie, zwiększając uczucie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1163 Data: 2022-08-05 08:42:15
  • Meldonium - jak długo da się wykryć w organizmie?

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    Meldonium to lek wykazujący działanie kardioprotekcyjne i przeciwniedokrwienne. Ze względu na potencjalne korzyści ergogeniczne (zwiększające wyniki w sporcie), meldonium zostało dodane do listy substancji zabronionych Światowej Agencji Antydopingowej w 2016 roku. Jednak wcale nie ma pewności, że pomaga sportowcom.  Podsumowanie  Meldonium dało [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1731 Data: 2023-08-04 13:32:54
  • Czy zdrowe odżywianie może być smaczne?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wiele osób chcących przejść na dietę, myśli, że oznacza to rezygnację ze smacznego i łatwego do przygotowania jedzenia. Zrodziło się mylne przekonanie, że jeśli coś jest smaczne, to na pewno nie jest ani zdrowe, ani fit, a to, co zdrowe, to z pewnością w gardle staje i ciężko przełknąć. Nieważne, z jakiego powodu myślisz o diecie — czy to ze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 540 Data: 2023-01-18 20:30:07
  • Pyszna przekąska - baton proteinowy w mlecznej czekoladzie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] od najpopularniejszych komercyjnych marek, które można spotkać w każdym sklepie. Słodki smak zawdzięczamy wykorzystaniu polioli, które mają niższą wartość energetyczną niż węglowodany, dodatkowo nie podnoszą gwałtownie poziomu glukozy we krwi. Bez cukru, z białkiem mlecznym Wykorzystany maltitol, idealnie imituje cukier, jednak w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 338 Data: 2023-06-17 21:22:34
  • Trzymaj swój apetyt w ryzach!

    Artykuł
    Odchudzanie

    Umiejętność radzenia sobie z żywieniowymi pokusami jest czynnikiem decydującym o sukcesie w odchudzaniu. Spróbuj zastosować się do wskazówek wymienionych w dzisiejszym artykule, by utrzymać apetyt w ryzach. Mniejsze talerze Możesz też zastosować nieco psychologii, by oszukać swój mózg i w efekcie jeść mniej. Spróbuj używać mniejszych talerzy. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3825 Data: 2018-06-12 11:14:41
  • Słowo węglowodany powoduje, iż u większości z nas pierwsze, o czym pomyślimy to źródło energii dla naszych mięśni, organów, w tym mózgu, aby mógł prawidłowo funkcjonować. Dostarczenie naszym mięśniom energii w postaci wysokiej jakości węglowodanów jest podstawą do ich rozwoju. Z tego też względu tak bardzo istotne jest to, co jemy i w jakich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3307 Data: 2018-07-13 08:13:31
  • [...] z 1-minutową przerwą (czyli 40 min pracy + 8 min przerwy). Wyniki Gdyby ktoś się zastanawiał, po co stosuje się carbo (głównie maltodekstryny), Vitargo, Vextrago i inne węglowodany, to spadek stężenia glikogenu w mięśniach (prawdopodobnie o 50%) spowodował spadek mocy o 8%. Jest to katastrofalna różnica w sporcie, w którym decydują nawet [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1164 Data: 2022-05-24 10:24:04
  • Intensywny wysiłek fizyczny, który wykonujesz kilka razy w tygodniu w celach wsparcia budowania masy mięśniowej, stanowi podstawę rozwoju sylwetki. To właśnie dzięki temu, że mięśnie są przeciążone, otrzymują swego rodzaju sygnał, który zawiadamia o tym, że organizm ciężko pracuje i potrzebne są mu duże oraz silne mięśnie. Jednak, aby doszło do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3656 Data: 2017-03-28 10:52:02
  • Trenujące na siłowni kobiety nikogo już nie zaskakują. Jeszcze parę lat temu był wyraźny podział na to, co robią panie a co panowie, ale dzisiaj już takiego rozróżnienia nie dostrzegamy. Jednak, jak to zawsze bywa, zawsze pojawiają się jakieś pytania i wątpliwości. Oto najczęstsze pytania dotyczące zdrowia i kondycji kobiet. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8047 Data: 2021-03-19 20:16:32
  • [...] utrzymywania poziomu energii w ciągu dnia oraz unikania wahań nastroju. Aspekty te regulowane są przez liczne przemiany fizjologiczne, w których uczestniczą zarówno białka, węglowodany, jak i tłuszcze, ale także składniki mineralne i witaminy. Wśród tych ostatnich na szczególną uwagę zasługuje witamina B12, czyli kobalamina. Jak działa witamina [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3101 Data: 2021-08-05 19:06:55
  • Proteineo Bread - chrupkie pieczywo FIT

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Zmieniając swoje nawyki żywieniowe, pierwsze, o czym często słyszymy to konieczność wyeliminowania z naszej diety pieczywa. Powodów ku temu znaleźć można kilka i bez wątpienia mają one sens. Podsumowanie Bez wątpienia pieczywo białkowe Allnutrition Proteinoeo Bread jest ciekawym wyborem dla osób, które niekoniecznie chcą lub mogą z różnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2755 Data: 2018-06-03 11:09:43
  • [...] ilości wszystkich składników odżywczych, jest zbilansowana, zróżnicowana dieta. Taka dieta, która obejmuje wszystkie rodzaje pokarmów - od chudych źródeł białka, poprzez węglowodany bogate w błonnik, zdrowe tłuszcze, aż po warzywa i owoce pełne witamin i minerałów. Jeżeli nie jesz produktów, które są głównym źródłem danej witaminy, poszukaj [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2401 Data: 2019-12-03 08:52:32
  • Sportowcy wytrzymałościowi korzystają z okresowych ładowań węglowodanami, aby wspomóc osiągane wyniki. Naukowcy z Uniwersytetu w Alabamie postanowili sprawdzić, jak w kwestiach odżywczych sprawdzi się zastosowanie koktajlu z nasion chia i czy wpłynie to na możliwości treningowe sportowców wyczynowych. Wnioski Zastosowanie dodatkowych kalorii z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4376 Data: 2020-12-02 08:22:52
  • Skrót BCAA oznacza aminokwasy rozgałęzione, są to izoleucyna, leucyna, walina. Spotyka się je w dużych dawkach w białku serwatkowym (izolatach, koncentratach i hydrolizatach białka serwatkowego), w odżywkach zawierających BCAA (kapsułki, napoje, proszek do sporządzania napoju), w odżywkach EAA (aminokwasy niezbędne; produkty podobne do BCAA), w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1273 Data: 2022-04-22 09:32:36
  • Czy sos sojowy jest zdrowy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Sos sojowy to popularna płynna przyprawa i jeden z najważniejszych składników stosowanych w kuchni azjatyckiej. Dzięki niemu potrawy mają wyjątkowy, orientalny smak. Co kryje się w tym przypominającym Maggi płynie, że jest tak lubiany? Jak powstaje sos sojowy i czy można go spożywać bez obawy o zdrowie? Czy sos sojowy jest zdrowy? Dostarczanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1644 Data: 2022-12-14 20:43:08
  • Produkty, które dobrze sycą i nie zwiększają apetytu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Apetyt na różne produkty w momencie, kiedy akurat chcemy zapanować nad swoją dietą i trochę schudnąć, może być sporą przeszkodą w utracie kilogramów. O ile sięgniemy po jakiś ulubiony produkt od czasu do czasu, to nic się nie stanie, jeśli jednak ciągle będziemy ulegać zachciankom, to może być nieciekawie. Jak walczyć z zachciankami? Przede [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1215 Data: 2022-08-08 16:11:56