[...] ryzykiem zgonu, w porównaniu do umiarkowanej podaży, wysoka podaż węglowodanów zwiększała ryzyko zgonu o 23%, zbyt niska podaż o 20%. Jednak śmiertelność wzrosła, gdy węglowodany zamieniono na białko lub tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (wzrost o 18%), a zmniejszyła się, gdy były to białka lub tłuszcze pochodzenia roślinnego (spadek ryzyka [...]
Sportowcy potrzebują dużo więcej węglowodanów niż osoby, które uprawiają aktywność fizyczną rekreacyjnie. Węglowodany są głównym źródłem energii dla mięśni podczas długich i / lub intensywnych treningów. Im intensywniejsze i dłuższe są treningi, tym więcej węglowodanów potrzebują mięśnie i układ nerwowy do pracy oraz regeneracji. Elektrolity w [...]
[...] kolkę mogą powodować, gdy spożywane są na surowo Podział makroskładników, który może zastosować kobieta karmiąca, to: białko 1,8 g/kg masy ciała tłuszcz 1,5 g/kg masy ciała węglowodany uzupełnić do bilansu energetycznego Biorąc więc za przykład naszą kobietę o masie 75 kg, powinna ona dostarczyć: 135 g białka 75 g tłuszczu 250 g węglowodanów [...]
[...] wygląda w praktyce? Który gainer polecamy po treningu? Bez wątpienia gainer powinien być smaczny i najlepiej, aby był oparty na białku serwatkowym. Powinien też zawierać węglowodany o szybkiej kinetyce. Tak skonstruowany jest najnowszy produkt marki ALLNUTRITION, czyli Gainer Delicious. Stosując tak smaczną odżywkę, z pewnością nie będziesz [...]
[...] węglowodanów w diecie przekracza 55% całkowitej dostarczanej energii, stężenie triglicerydów we krwi wzrasta. Zjawisko to, znane jako hipertriglicerydemia wywołana przez węglowodany, jest paradoksalne, ponieważ wzrost węglowodanów w diecie zwykle odbywa się kosztem ilości tłuszczu w diecie. Badania epidemiologiczne wykazały, że podwyższone [...]
[...] o 21,5% u mężczyzn, ale tylko o 4,6% u kobiet. Komentarz Wydaje mi się, że nie chodzi tu o przyspieszenie regeneracji tkanki mięśniowej (to nie białko serwatkowe, ani nie węglowodany), ale raczej o możliwość silnego pobudzenia mięśni i układu nerwowego, co pozwala pracować wydajniej mimo odniesionych wcześniej urazów. Warto pamiętać, że osoby [...]
[...] tkanki tłuszczowej, która jest aktywna metabolicznie i ma wpływ na środowisko hormonalne i glikemię. Czy dieta wegetariańska wpływa na wrażliwość na insulinę? Diety bogate w węglowodany o niskim indeksie glikemicznym i wysokiej zawartości błonnika wiążą się z mniejszym poposiłkowym wzrostem stężenia glukozy we krwi, mniejszą odpowiedzią [...]
[...] pływaka? Odpowiedzi na wszystkie pytania znajdziesz w poniższym artykule. O czym należy pamiętać, stosując suplementy w pływaniu? Suplementy diety powinny podtrzymywać aktywność mięśni. Izotoniki i węglowodany uzupełniają utraconą energię i składniki mineralne. Utrzymanie odpowiedniego poziomu regeneracji pozwoli na intensywniejsze treningi.
Skonstruowany na nowo napój izotoniczny jest wynikiem zaawansowanych badań nad optymalnym nawodnieniem i wsparciem organizmu w wysiłku. Ważnymi elementami są tu woda kokosowa oraz kompleks aminokwasów, jednak warto jeszcze zwrócić uwagę na kilka ważnych składników, które mogą poprawić wydolność zarówno na ciężkich treningach, jak i w upalne dni, a [...]
[...] może mieć pozytywny wpływ zarówno na nasze samopoczucie, jak i również na naszą sylwetkę. Chociaż nie jestem zwolennikiem IIFYM, zjedzenie raz na jakiś czas drożdżówki na pewno nam nie zaszkodzi, a może pomóc „dobić węglowodany” i poprawić nam nastrój. Artykuł ten bazuje na materiałach znalezionych na anglojęzycznym serwisie flexonline.com.
[...] i wskutek tego częściej zapadają na zespół metaboliczny. Podsumowanie Ciężko, by osoby, które czerpią dochody z promowania diet niskowęglowodanowych, nagle twierdziły, iż węglowodany nie są szkodliwe. Najsmutniejsze, iż te i inne badania Jeffa S. Volka, są beztrosko powielane w Internecie i nikt nie zauważył, że to podstęp. Być może diety LC [...]
[...] wyczerpujące, a to także jest stres. Regularna dawka oleju poprawi nastrój, dzięki czemu będziemy w stanie podejść do ćwiczeń z większym entuzjazmem. Często mówi się, że to węglowodany poprawiają nasze samopoczucie, zwiększają poziom serotoniny (neuroprzekaźnik, który odpowiada za nasze samopoczucie). Sugeruje się jedzenie posiłków zawierających [...]
[...] ilości białka, należy pamiętać, że odżywki wysokobiałkowe, mogą w prosty i smaczny sposób uzupełnić pulę dietetyczną w proteiny. W dół idą zatem kalorie. Czy będą to węglowodany, czy tłuszcze, a może, jak dzieje się najczęściej, zmniejszona zostanie ilość i węglowodanów, i tłuszczów, jest sprawą niezwykle indywidualną. Woda i węglowodany [...]
[...] badań sugerują, iż wyższa podaż protein jest korzystna dla każdego sportowca. Nieważne, że nie jest kulturystą, strongmanem czy trójboistą. Cytowane badanie potwierdza, iż węglowodany nie są w stanie zastąpić protein. Czy warto dostarczać węglowodany przed wysiłkiem? I tak, i nie. Odpowiedź zależy od sytuacji. Jeśli planujesz bieg [...]
Istotnym elementem, który będzie decydował o tym, jak dany trening będzie wpływał na rozwój muskulatury, są przerwy pomiędzy seriami. Otóż jak wykazują badania, dobór odpowiedniego czasu nie powinien być przypadkowy, a jego długość uwarunkowana powinna być celem naszego wysiłku. Ile powinny więc trwać przerwy między seriami, aby trening był [...]
[...] to bardzo słabe podparcie naukowe. Część osób niepotrzebnie kładzie nacisk na białko, zapomina, iż równie ważne dla profilu hormonalnego, regulacji sytości oraz zdrowia są węglowodany i tłuszcze (strach przed cholesterolem pochodzącym z pokarmów może niweczyć plany bycia silnym), 4. Wcale nie musisz przeprowadzać skomplikowanej redukcji, bardzo [...]
[...] na 23 osobach w wieku od 70 lat. Wszystkie z badanych osób skarżyły się na problemy z pamięcią. Część uczestników badania otrzymała „normalną” dietę bogatą w węglowodany tzw. high carb, z kolei druga grupa poddana została diecie ketogenicznej ubogiej w węglowodany. Eksperyment trwał 6 tygodni. Dieta ketogeniczna [...]
Spirulina jest cyanobakterią, co jest pochodną (z greki) jej koloru - niebieskiego. Czasem zwana jest też niebieskozieloną algą, choć jest glonem zaliczanym do sinic. Można znaleźć przesłanki historyczne, które wskazują na to, że ludzkość włączyła spirulinę do swojej diety już bardzo dawno temu. Wspominają o niej m.in. szesnastowieczni francuscy [...]
[...] Jaki rodzaj diety predysponuje do NAFLD? Wiele lat temu lekarze uważali NAFLD za chorobę spowodowaną dietą wysokotłuszczową, ale teraz wiedzą, że dieta bogata w rafinowane węglowodany i cukier oraz powodowany przez nie przyrost masy ciała są bardziej problematyczne. Dobrą wiadomością jest to, że zmiany stylu życia mogą odwrócić NAFLD u [...]
Dostosowanie godzin spożywania posiłków w ciągu dnia do swojej aktywności przysparza niektórym osobom wielu problemów. Dodatkowym utrudnieniem w dopasowaniu diety do pracy i codziennych obowiązków jest mimowolna aktywność fizyczna. Każdy, kto trenuje zarówno rekreacyjnie, jak i zawodowo i ma trudności z ustaleniem optymalnych dla siebie pór [...]