Ciąża może być jednym z najbardziej ekscytujących i szczęśliwych doświadczeń w życiu kobiety. Jednak dla niektórych przyszłych mam może to być również stresujący czas. Internet, czasopisma i reklamy zalewają kobiety poradami, jak zachować zdrowie podczas ciąży. Informacje o tym, które suplementy są bezpieczne, a które często nie, różnią się w [...]
[...] jest zabieranie ze sobą w trasę np. batonów białkowych lub odmierzonej porcji białka w shakerze. Priorytetem, jeśli chodzi o ochronę mięśni w trakcie pracy, i tak pozostają węglowodany, niemniej wzbogacenie izotonika np. aminokwasami, na pewno nie zaszkodzi. Właściwa podaż warzyw i owoców gwarantuje dowóz np. witaminy C. Niemniej, aby uzyskać [...]
[...] napojów i soków) czy z tłuszczów (awokado, olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek, tłuste ryby i sery, śmietana, smalec itd.) ma drugorzędne znaczenie. Stosując węglowodany, stąpasz po lepiej sobie znanym gruncie. Nie znam nikogo, kto stosowałby bardziej wyrafinowane diety niskowęglowodanowe, wysokotłuszczowe, przy tym nie zajmując [...]
[...] się nie zmieniają. Spożywam taką samą ilość tłuszczów w dzień treningowy i wolny. Wiem, że ludzie są bardzo różni pod tym względem, ale jedyną zmienną, w mojej diecie są węglowodany. Oczywiście białko również jest trudne do rozłożenia, ale gdy dodasz do niego tłuszcze, sytuacja całkowicie się zmieni”. Chociaż Nick Walker nie wydaje się [...]
[...] utratę tkanki tłuszczowej, mocno zwalniają, a czasem nawet są zablokowane, co zmusza nas do podjęcia pewnych kroków. Przykład rozmieszczenia losowego poniedziałek wysokie węglowodany wtorek umiarkowane węglowodany środa niskie węglowodany czwartek wysokie węglowodany piątek niskie węglowodany sobota umiarkowane węglowodany niedziela [...]
[...] węglowodanach złożonych. Tak czy inaczej, spożywanie owoców niesie szereg różnego typu korzyści. Tych owoców powinieneś spróbować po treningu! Banany Są stosunkowo bogate w węglowodany. Dostarczają magnez i potas. Posiadają odpowiednie proporcje fruktozy do glukozy. Pomarańcze Znajdziesz w nich witaminę C, witaminę A, błonnik oraz wapń i sporo [...]
Przyjmuje się, iż węglowodany nie przynoszą dużych zysków w pierwszej godzinie treningu wytrzymałościowego, zapewne dlatego, iż zasoby glikogenu nie są wtedy znacząco zubożone. Z kolei istnieją doniesienia o korzyściach ze stosowania węglowodanów nawet w trakcie trwającego mniej, niż godzinę treningu siłowego. Ogólnie przeglądy systematyczne [...]
[...] wody czy też przy zastosowaniu pary. Rola w organizmie Jako, że niacyna wchodzi w skład koenzymów NAD i NADP, które odpowiedzialne są za to, jak nasz organizm metabolizuje węglowodany, białka i tłuszcze, będzie odpowiadać za przemiany energetyczne w naszym ciele. Będą one powiązane zarówno z działaniami anabolicznymi, jak i katabolicznymi. [...]
Internet jest pełen cudownych diet oraz wymyślnych sposobów na redukcję tkanki tłuszczowej. Istnieją tysiące poradników i niektóre z nich są naprawdę wartościowe, np. wydana kilka lat temu publikacja Brada Schoenfelda. Niestety, w Internecie jest równie dużo dezinformacji. Nie jest sztuką znaleźć „coś”, ale umieć zweryfikować podawane treści, [...]
[...] wyborem były niskokaloryczne warzywa i produkty o wysokiej ilości białka. A co z węglowodanami i tłuszczami…? Zwłaszcza wtedy, gdy do posiłku siadamy po treningu siłowym, węglowodany mogą mieć priorytet przed tłuszczami. Będą one również lepszym wyborem nawet bez treningu, przy założeniu, że tkanki naszego organizmu nie są nimi wypełnione po [...]
[...] wyraźnie niższy poziom zatłuszczenia ciała. Sportsmenki z FHA spożywały mniej tłuszczu z pożywienia. Zawodniczki z FHA konsumowały mniej produktów szczególnie zasobnych w węglowodany. Ochotniczki z FHA przyjmowały więcej błonnika. Panie z FHA wybierały także produkty o niższej gęstości energetycznej. Więcej informacji na temat wspomnianej [...]
[...] spadkiem zawartości BNIP3 (białko z rodziny Bcl2; BCL2/adenovirus E1B 19kDa interacting protein 3). Co znaczą powyższe zapisy? Gdy jednocześnie podawano alkohol i węglowodany zmniejszona została zdolność specyficznej dla mitochondriów autofagii (jej swoistej odmiany – mitofagii) – jest to proces degradacji mitochondriów (ich [...]
Niezależnie od tego, czy próbujesz stać się silniejszym, pozbyć się dokuczliwych kontuzji, czy po prostu nabrać więcej masy mięśniowej, jednym z najtrudniejszych elementów jest realizowanie zapotrzebowania na makroskładniki, czyli tzw. trzymanie diety. Postęp, a nie doskonałość! Gdy Twoim celem jest zwiększenie masy ciała, możesz spożywać [...]
W poprzedniej części tekstu opisałem typowe pułapki związane z treningiem siłowym. Również aeroby mogą być całkiem dobry narzędziem, niestety często są nieefektywne. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiegać? Czy lekarstwem na brak postępów jest trening na czczo, a może sesja interwałowa? A może trening aerobowy nie jest niezbędny i da się go [...]
Składniki, z których tradycyjnie przygotowujemy swoje posiłki, nie zawsze są w zasięgu ręki, a szybko dostępne jedzenie zazwyczaj nie może być uznane za zdrowe. Sytuacje, w których sklepy są pozamykane, albo kiedy jest się na wyjeździe daleko od cywilizacji, to doskonałe okazje, w których sięgnąć można po łatwy w przechowywaniu, szybki w [...]
Płatki zbożowe dla dużej części osób są nieodłącznym elementem diety. W szczególności śniadań, które z reguły smakują nam lepiej na słodko. Powszechnie przyjęło się, że tymi najlepszymi są płatki owsiane. Zdecydowanie najczęściej można zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz bardziej popularne jednak stają się płatki jaglane, między innymi z [...]
Subway należy do najbardziej popularnych restauracji typu fast food. Restauracja ta jest dość nietypowa - serwuje ona kanapki, które samemu możemy skomponować, wybierając składniki lub wybrać gotowe pozycje z menu. Subway jest siecią barów szybkiej obsługi, pochodząca z Ameryki. W Polsce możemy go spotkać od 2004 i aktualnie jest około 200 lokali [...]
Wielu młodych mężczyzn stosuje hasło: „najpierw masa, potem rzeźba”. Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie fakt, iż rosnące zatłuszczenie organizmu wywołuje wiele skutków ubocznych. Zwykle budowanie masy niskiej jakości wiąże się ze szkodą dla zdrowia. Dlaczego? Podsumowanie O wiele lepszym posunięciem wydaje się powolne budowanie umiarkowanej [...]
[...] działa, gdyż młodzi ludzie przeważnie dostarczają o wiele za mało węglowodanów i tłuszczów (skondensowanej energii) w stosunku do swojego zapotrzebowania. Jednak tłuszcze i węglowodany obecne w pokarmach z McDonald’s, KFC czy Pizza Hut nie są odpowiedniej jakości. Występuje tam za dużo kwasów tłuszczowych nasyconych, z kolei zwykle brakuje tych [...]