Białka serwatkowe są jednymi z najchętniej wykorzystywanych legalnych środków wspomagających rozwój muskulatury, chroniących tkankę mięśniową w niekorzystnych warunkach (np. przy ograniczeniu podaży kalorii), regulujących glikemię (co jest ważne dla diabetyków) i mających wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej (duża podaż białka w diecie sprzyja [...]
Białko w proszku jest wygodne w użyciu, łatwe w przewożeniu, a także bardzo smaczne. Rola białka jako makroskładnika w diecie jest bardzo istotna, dlatego też warto wzbogacić swoją dietę o smakowe białko, ponieważ będzie nam pomocne podczas komponowania naszej diety. Podsumowanie Dieta nie musi być nudna ani niesmaczna. Dlatego warto wprowadzać [...]
Osoba rozpoczynająca swoją wspaniałą przygodę z siłownią jest w idealnym momencie. Jest wolna od wszystkich błędów, którymi cechuje się większość z nas, długo korzystających z dobrodziejstw siłowni. Nie popełniła jeszcze żadnego błędu, a większe lub mniejsze, przytrafiają się nam wszystkim. Gołym okiem widać, że część pozytywów wynikających ze [...]
[...] surowcem, z którego dopiero produkuje się odżywki białkowe - koncentraty i izolaty białek serwatkowych. Co to jest izolat białka serwatkowego? Suplementy zwane WPI, czyli whey protein isolate, stanowią jedną z najbardziej oczyszczonych form białek mleka. WPI to suchy proszek gotowy do wymieszania z wodą lub inną cieczą. Jest to suplement [...]
[...] ale ludziom z różnych względów mało aktywnym fizycznie. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: Francine Perrone i in. Effects of preoperative feeding with a whey protein plus carbohydrate drink on the acute phase response and insulin resistance. A randomized trial [...]
[...] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S02615614163007112.Irene Fleur Kramer „Both basal and post-prandial muscle protein synthesis rates, following the ingestion of a leucine-enriched whey protein supplement, are not impaired in sarcopenic older males” https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0261561416312638
Odżywka białkowa jest elementem diety, który jest typowo przeznaczony dla osób trenujących, aby uzupełnić niedobory protein w diecie. Osoby, które nie trenują, nie potrzebują takiej podaży białka, jak osoby, które regularnie trenują, stąd zazwyczaj to osoby aktywne korzystają z tego typu preparatów. Wsparcie dla masy mięśniowej Niestety w [...]
Hamilton-Reeves JM i wsp. przeprowadzili meta-analizę, aby ustalić, czy izoflawony wywierają działanie estrogenopodobne u mężczyzn, poprzez obniżenie stężenia biologicznie dostępnego testosteronu. Badano wpływ białka sojowego lub izoflawonu na testosteron, SHBG, wolny testosteron i wskaźnik androgenowy (FAI) u mężczyzn. Bazy danych PubMed i CAB [...]
Białka serwatkowe są jednymi z najczęściej stosowanych odżywek w sporcie. Obecnie zadomowiły się nawet w zwykłych sklepach, coraz częściej proteiny wzbogacają różnorodne produkty spożywcze (budynie, jogurty białkowe, batony itd.) Wiele osób żywi wobec odżywek nieuzasadnioną niechęć, jednal ich skład jest prosty i z pewnością mogą mieć korzystny [...]
[...] — choroba całego życia i całej populacji krajów cywilizacji zachodniej https://journals.viamedica.pl/choroby_serca_i_naczyn/article/viewFile/12175/10053 Sebely P. Acute effects of whey protein isolate on cardiovascular risk factors in overweight, post-menopausal women https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0021915010004107
Białko kazeinowe należy do długo działających i wolno uwalniających aminokwasy. Białko serwatkowe działa krócej (~3-3.5 h), ale za to dostarcza o wiele większej porcji aminokwasów. Nie da się odpowiedzieć na pytanie: „co jest lepsze?”, gdyż zastosowania tych produktów są całkowicie odmienne. Badanie naukowe Naukowcy sprawdzali, jak poszczególne [...]
Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym [...]
Celem badania Sharp MH. i wsp. było określenie efektów spożywania po treningu: izolatu białka wołowego, hydrolizowanego białka kurczaka, koncentratu białka serwatkowego (WPC), Czterdzieści jeden kobiet i mężczyzn podzielono losowo na 4 grupy: WPC (m = 5, f = 5; wiek = 19 ± 2, wzrost = 171 ± 10, masa = 74,60 ± 14,19), [...]
Piłkarze jako atleci wysokiego poziomu, potrzebują siły, wytrzymałości, a także pobudzenia i koncentracji. Dbając o kompleksowe wsparcie żywieniowe, piłkarze mogą nie tylko poprawić swoje bezpośrednie parametry fizyczne, ale także ogólną odporność organizmu na obciążenia treningowe i meczowe, co przekłada się na lepsze wyniki na boisku i mniejsze [...]
[...] pewnego progu podaży węglowodanów nie odnotowuje się już dalszych zysków, pod względem resyntezy glikogenu. Referencje, badania, literatura: T. P. Gunnarsson i in. Effect of whey protein- and carbohydrate-enriched diet on glycogen resynthesis during the first 48 h after a soccer game [...]
[...] siateczkowo-śródbłonkowy, stres oksydacyjny) i LDH-5 (mięśnie). Białko serwatkowe obniżało LDH, więc wpływa na regenerację np. mięśni. Referencje: Chunlei Gu i in. Role of whey protein in post-workout recovery https://doi.org/10.1590/1517-8692202329012022_0404 „Problemy terapii pacjentów z zespołem zmiażdżenia (rabdomioliza) – opis przypadku [...]
Naukowcy Vasunilashorn S. i wsp. oceniali wpływ stężeń kluczowych hormonów i związków wiązanych ze stresem (kortyzol, epinefryna, noradrenalina), hormonów anabolicznych (IGF-1, DHEA), cytokiny (głównie prozapalnej) IL-6. Postawiono hipotezę, że przewlekły stres psychiczny jest związany z krótszą długością telomerów. Telomery to struktury na [...]
Wszyscy słyszeliśmy, iż cholesterol jest niezmiernie groźny i należy z nim walczyć. Tylko ta teoria ma niezmiernie słabe podparcie w badaniach naukowych. Obecnie naukowcy skłaniają się raczej do przypisywania kluczowej roli stanowi zapalnemu (np. Kumas, Abbas, Aster „Robbins. PATOLOGIA” II wydanie 2016-2017). Dużą rolę w etiologii [...]
Nie od dzisiaj wiadomo, że właściwa podaż protein jest związana nie tylko z regeneracją powysiłkową, wzrostem masy mięśniowej, syntezy białek mięśniowych, ale nawet samopoczuciem, regulacją glikemii i lepszym funkcjonowaniem układu odpornościowego. Referencje: Min Cheol Chang i in. Effects of Whey Protein, Leucine, and Vitamin D Supplementation [...]
Trening siłowy powoduje uszkodzenie mięśni szkieletowych. Po wystąpieniu uszkodzeń pojawia się reakcja zapalna i rozpoczyna się proces odbudowy uszkodzonych włókien. Są w niego zaangażowane białe ciałka krwi, komórki satelitarne, płyny wewnątrzkomórkowe, receptory, czynniki wzrostu (odpowiedź hormonalna). Wyniki: ilość komórek satelitarnych [...]