[...] Częstotliwość wydalania kału jest zależna od wielu czynników, m.in. od mikrobiomu jelitowego, diety, stylu życia i poziomu aktywności. Część kobiet ma regularne problemy z trawieniem przed miesiączką. Probiotyki są pełne pożytecznych żywych mikroorganizmów, które mogą pomóc przywrócić równowagę w jelitach. Warto zatem spożywać je w postaci [...]
[...] ustalenia ISSN Główne zalecenia: Wsparcie kondycji przewodu pokarmowego oraz układu odpornościowego u osób narażonych na wysokie obciążenie treningowe. Korzyści: Lepsze trawienie i przyswajalność składników mineralnych oraz aminokwasów, ochrona przed zaburzeniami pracy żołądka i jelit, a także przed infekcjami, kontrola stanów zapalnych i [...]
[...] nowotworów. Mimo to toast "na zdrowie" obecny jest na każdej imprezie. Alkohol a wyniki sportowe Dla sportowców najbardziej istotny jest negatywny wpływ alkoholu na trawienie i utylizowanie pokarmów, wpływ na odwodnienie ustroju i zaburzenie regeneracji glikogenu. Względnie niegroźne dla procesu odbudowy powysiłkowej są tylko niewielkie [...]
Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]
[...] jest zwykle niski poziom mikotoksyn, które są uważane za bezpieczne. Warto też pamiętać, że podobnie jak inne sfermentowane pokarmy, pu-erh może mieć mocniejszy wpływ na trawienie, czasami wręcz powodując różne dolegliwości. Organizm musi się przystosować, dlatego lepiej zacząć od jednej filiżanki i stopniowo oswajać organizm. Pamiętaj też, [...]
[...] opinię farmakologa! Właściwości przeciwnowotworowe Ananas jest bogaty w bromelinę, czyli naturalny enzym rozkładający białka. Ta niezwykła substancja nie tylko wspomaga trawienie, ale również wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Badania na zwierzętach oraz in vitro wykazują obiecujące działanie bromelainy w leczeniu raka piersi, który [...]
[...] ją zawierają? Co to jest inulina? Inulina (nie mylić z hormonem insuliną) to rodzaj rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Ma wiele korzyści zdrowotnych, m.in. poprawia trawienie, dobrze wpływa na jelita, pozytywnie wpływa na glikemię, a nawet wspomaga odchudzanie. Inulina naturalnie występuje w wielu roślinach, a także w niektórych zbożach. [...]
[...] energię. Pozostałe dwa to węglowodany i tłuszcze, a każdy z nich ma inny wpływ na poziom cukru we krwi. Białko pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, spowalniając trawienie, zwiększając uczucie sytości po posiłku i zmniejszając skoki cukru. Co, jeśli nadal masz ochotę na słodkie? Przyjrzyj się temu, ile kalorii dziennie spożywasz i co [...]
Myśląc o białku jako wartości odżywczej, większość z nas w pierwszej kolejności wymieni mięso. Wiadome jest, że jest ono potrzebne do życia, prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz mięsa znajdziemy je także w rybach, jajach, nabiale i niektórych produktach roślinnych. I całe szczęście, ponieważ wśród naszego społeczeństwa jest [...]
[...] także być przyczyną problemów trawiennych. Twój układ nerwowy odgrywa kluczową rolę w przetwarzaniu żywności i trawieniu, a kiedy jesteś zestresowany, sygnały kontrolujące trawienie zostają zakłócone. Jeśli dana osoba nie spożywa wystarczającej ilości jedzenia w stresujących chwilach, może niezamierzenie tracić na wadze, a także cierpieć z [...]
Imbir w medycynie chińskiej sięga swoją historią 5 tysięcy lat wstecz. Ze źródeł naukowych wyczytać można, że wykorzystywany był zarówno w formie świeżej, jak i suszu, którego poddawano sproszkowaniu poprzez tarcie. Medycyna ajurwedyjska opisuje działanie imbiru jako znakomitego środka, który wspomaga układ trawienny, działając jako regulator, jak [...]
Lukrecja to bylina o cennych właściwościach bakteriobójczych. Używana jest od tysięcy lat w leczeniu różnych dolegliwości, a ze względu na swój słodkawy smak jest używana jako słodzik w wyrobach cukierniczych i słodyczach. Dolegliwości żołądkowe i wrzody Wykazało, że ekstrakt zawierający flawonoidy obecne w korzeniu lukrecji, skutecznie łagodzi [...]
Nie do końca został jeszcze jednak poznany dokładny wpływ wysokiej ilości białka w diecie na kompozycję i obfitość mikrobioty jelitowej. W związku z tym cały czas prowadzone są badania mające na celu odnalezienie i opisanie powiązań pomiędzy dietą a życiem bakteryjnym w przewodzie pokarmowym. Jedno z badań mających na celu głębsze poznanie wpływu [...]
Kiedy chcesz zwiększyć spożycie witaminy C, zaczynasz częściej sięgać po owoce. Dużą zawartość tej witaminy mają cytrusy, kiwi, truskawki, porzeczki. Ale istnieje jeszcze jeden tropikalny owoc, który jest jej wyjątkowym źródłem. Chodzi o owoc aceroli, znany również jako wiśnia z Barbados. 100 g świeżych wiśni aceroli (około jednej filiżanki) [...]
[...] grzybów, spróbuj zrobić wywar z suszonych grzybów albo wykorzystaj do potraw suszone, namoczone uprzednio grzyby. Co jeszcze możesz zrobić, aby zmniejszyć wzdęcia i ułatwić trawienie? Pij dużo wody, aby wspomóc perystaltykę jelit i włącz do swojej diety produkty probiotyczne. Unikaj nadmiaru cukru, ponieważ może to zaburzyć równowagę mikroflory [...]
Coraz częściej ze świata naukowego dochodzą nas głosy mówiące o wpływie odżywiania na naszą kondycję psychiczną. Pomimo wielu ważnych przesłanek, które już dawno pojawiały się w ramach tego zagadnienia, naukowcy wciąż badają nowe hipotezy i szukają potwierdzenia nasuwających się wniosków. Wśród uczestników badań z grupy kontrolnej tylko 8% osób [...]
Zapewne nikogo już nie zaskakuje fakt, że wraz ze wzrostem zamożności społeczeństwa, rośnie również liczba problemów zdrowotnych, wynikających z niewłaściwego sposobu odżywiania. Ogromny wpływ na to ma zarówno ilość spożywanego pożywienia, jak i jego jakość oraz sam wybór produktów… A teraz to, co najważniejsze - wnioski Suplementacja kminkiem [...]
Analizując diety prowadzące do zaburzeń metabolicznych i otyłości łatwo zauważyć, że są one zbyt obfite w kalorie pochodzące z węglowodanów i tłuszczy, natomiast za mało zawierają energii z białka. Jest to najbardziej uniwersalna substancja odżywcza, jednak jej adekwatne do zapotrzebowania ilości nie zawsze jest tak łatwo dostarczyć do organizmu. [...]
[...] HDL). Chociaż w warunkach fizjologicznych cholesterol i trójglicerydy są niezbędne do syntezy hormonów steroidowych (np. płciowych), czy kwasów żółciowych (np. regulujących trawienie i wchłanianie), to istnieje szereg czynników, które poprzez zaburzenia transportu lipidów prowadzą do zjawisk patofizjologicznych. Czynnikami związanymi ze stylem [...]
[...] a także na poziom motywacji, czy też satysfakcji. Regulują temperaturę ciała oraz ciśnienie krwi i biorą udział w kształtowaniu zdrowia reprodukcyjnego. Warunkują prawidłowe trawienie oraz wchłanianie substancji odżywczych. Jakość snu dla odporności Cykl okołodobowy wydzielania substancji czynnych immunologicznie jest silnie powiązany z dobrą [...]