Większość ludzi wyolbrzymia mało istotne czynniki, a ignoruje lub nie dostrzega znacznie ważniejszych problemów. Oto najczęściej ignorowane kwestie, które mogą mieć kolosalne znaczenie dla procesu redukcji tkanki tłuszczowej, a tym samym zachowania zdrowej sylwetki, jak i samego zdrowia. Ustalono to w badaniu, którego wyniki opublikowano na [...]
[...] związany z odmładzaniem na surowo), sugerują swoim klientom kilkusetkrotne przedawkowywanie jodu (np. w postaci płynu Lugola). Obok zaburzeń ogólnoustrojowych, uszkodzenia tarczycy (przechowuje 1-10 mg jodu), denaturacji białek (czyli ich fizycznego zniszczenia), jod może powodować kaszel, łzawienie, zawroty głowy, piekący ból. Podany na skórę [...]
[...] rozwoju organizmu. Ponadto jod dzięki swoim właściwościom wykorzystywany jest jako środek dezynfekujący (tzw. jodyna), a jego niektóre izotopy pomagają w wykrywaniu chorób tarczycy. Zastosowania znajduje w przetwórstwie chemicznym, a także do produkcji barwników fioletowych (od barwy fioletowej pochodzi nazwa jodu). Występowanie jodu, gdzie [...]
Internet zmienił i poprawił funkcjonowanie wielu ludzi, ale jak to zwykle bywa – nie ma róży bez kolców. Korzystanie z globalnej sieci niesie za sobą liczne zagrożenia oraz problemy. Dla globalnej sieci typowy jest przesyt informacyjny oraz niska jakość dostępnych danych. W pisanych przeze mnie materiałach umieszczam solidną listę bibliograficzną. [...]
Niedokrwistość opisuje się jako zmniejszenie proporcji czerwonych krwinek w stosunku do reszty elementów morfotycznych krwi. Niedokrwistość nie jest diagnozą, ale objawem choroby podstawowej. To, czy u pacjenta wystąpią objawy, zależy od etiologii (źródła) niedokrwistości, ostrości jej początku i obecności innych chorób współistniejących, [...]
Obecnie mamy do czynienia z epidemią już nawet nie nadwagi, ale otyłości wśród nastolatków i młodych dorosłych. Powodem nie są: niedoczynność tarczycy, „chemiczna żywność”, „słodziki”, „promieniowanie 5G”, czy inne, nieznane i mroczne siły, ale zwykłe, prozaiczne obżarstwo. Kiedyś nie było wystarczającej ilości żywności, dostęp do współczesnych [...]
Nadal ludzie wolą wierzyć w najbardziej absurdalne teorie niż bazować na sprawdzonej wiedzy, popartej, badaniami naukowymi. Co najgorsze, zwykle „rewelacji” dowiaduję się przy okazji uczestnictwa w różnego rodzaju zawodach sportowych (biegowych czy pływackich) – a sportowcy powinni być bardziej świadomi od ogółu społeczeństwa, jeśli chodzi o [...]
[...] krytyczną rolę w kontroli wagi ciała oraz możliwości pozbywania się tkanki tłuszczowej. Znane są liczne przykłady osób, u których utrata wagi zależała od aktywności tarczycy, a wyższe stężenia T4 oraz T3 były predyktorem większej utraty wagi ciała w trakcie redukcji. Przykłady kluczowych związków powstających z aminokwasów u człowieka: [...]
Hormony pełnią w naszym ciele rolę przekaźników, regulują i kontrolują aktywność narządów i komórek. Mogą koordynować wiele działań metabolicznych jednocześnie. Dlatego utrzymywanie równowagi hormonalnej jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nawet niewielkie zaburzenia w równowadze mogą powodować chaos. Zrezygnuj z fastfoodów, [...]
W ostatnich latach niezmiernie popularne stali się rozmaici treningowi „cudotwórcy”, obiecujący niesamowite przemiany sylwetki w ciągu kilku tygodni. Dlaczego ludzie się na to nabierają? Bo nie mają pojęcia jak ciężka i oporna jest redukcja tkanki tłuszczowej, jak dużych nakładów czasu wymagają trening, dieta i regeneracja potreningowa. [...]
[...] tutaj bardziej narażone są osoby, które nie jedzą mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, szczególnie jeśli nie uzupełniają wapnia w inny sposób. Stwierdzono również, że wegetarianie mają mniejsze ryzyko cukrzycy, zaćmy, zwyrodnieniowego zapalenia stawów, nadczynności tarczycy i zespołu metabolicznego, ale te odkrycia wymagają dalszych badań.
[...] Warto jednak czytać etykiety na opakowaniach, żeby się upewnić. Co jeszcze oferuje nam mleko? Jod — kolejny ważny minerał Organizm potrzebuje jodu do wytwarzania hormonów tarczycy. Hormony te kontrolują metabolizm i wiele innych ważnych funkcji. Organizm potrzebuje również hormonów tarczycy do prawidłowego rozwoju kości i mózgu podczas ciąży i [...]
Z wielu względów we współczesnym zabieganym świecie możesz nie znaleźć czasu na trening. Jeśli jednak masz wolne weekendy – nie ma rzeczy niemożliwych. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca co najmniej 75 minut intensywnych ćwiczeń tygodniowo, a umiarkowanych 150 minut. Zbyt mała ilość ruchu przyczynia się do powstania nadwagi i otyłości, [...]
Ludzie często podążają za modą, nie wiedząc, czy promowane w Internecie zabiegi, ekstremalne diety (np. VLCD), nieznane środki farmakologiczne z Chin lub Korei, czy wątpliwe sposoby terapii (np. kilkusetkrotne przedawkowywanie jodu) nie są szkodliwe dla zdrowia. Jednymi z popularniejszych w ostatnim czasie są schładzanie i ogrzewanie. Dlaczego [...]
W diecie sportowców i osób dbających o sylwetkę są częstym gościem, bo jak wiadomo, zawierają mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych dla naszego organizmu, ponadto bogate są w kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, a także są bardzo dobrym źródłem białka. Niżej porównanie pod względem ceny, dostępności oraz walorów odżywczych: orzechów włoskich, [...]
Nie starczyłoby życia jednej osoby, aby skorygować wszystkie nieprawdziwe informacje publikowane w sieci na temat hormonów anaboliczno-androgennych. Dlaczego tak się dzieje? Autorzy tekstów czerpią ze swojej bujnej fantazji, a nie z książek i badań. Niektóre mity są powielane i przekazywane z pokolenia na pokolenie kulturystów. Podsumowanie Nie [...]
Na temat cholesterolu krąży niesamowita ilość mitów. Metabolizm i rola cholesterolu w ustroju są dla większości ludzi jedną wielką niewiadomą, temat jest niezrozumiały. Dlatego, powstają prostsze wytłumaczenia rozmaitych zjawisk. Tak samo postępowali ludzie pierwotni, tworzono legendy i mity mające uzasadniać straty wskutek uderzenia pioruna [...]
Wiele osób nadal nie chce tego zrozumieć, iż nadmiar tkanki tłuszczowej nie pojawia się w ciągu paru dni, ale jest to wynik dziesiątek miesięcy lub wielu długich lat zaniedbań, prowadzenia niezdrowego trybu życia, dostarczania nadmiaru energii, podjadania, braku aktywności fizycznej itd. Po trzecie Zaczynając z ekstremalnego pułapu, nie ma już [...]
Rak wątroby jest trudny do leczenia i stanowi trzecią najczęstszą przyczynę zgonów związanych z nowotworami. Główną formą jest rak wątrobowokomórkowy, który stanowi 75-85% przypadków. Wskaźniki dotyczące zachorowalności na ten typ nowotworu rosną na całym świecie. Źródła: Blum, Hubert E. “Hepatocellular carcinoma: therapy and prevention.” World [...]
[...] można znaleźć w nich różne robaki, co potrafi obrzydzić niektóre osoby, obecność goitrogenów – związków utrudniających przyswajanie jodu (istotne dla osób z problemami tarczycy), w zasadzie możliwy tylko jeden sposób obróbki, co wprowadza monotonię i brak urozmaicenia potraw, prawie dwa razy tyle kcal i węglowodanów co cukinia, konieczność [...]