[...] na spóźnienie to już przeginka. Czuję się jak balonik, który zaraz wybuchnie. A i ciastki wczoraj robiłam - lekka przeróbka tych z linku ponizej - same białka, orzechy mix i słodzik. Bez tych bajerów dodatkowych - fajne wyszły, nie takie typowo ciastkowe. www.monsieur-cuisine.com/pl/przepisy/detal/cynamonowe-kuleczki-z-orzechami-laskowymi/ [...]
[...] pszenna razowa J.w. * i ostatnie pytanie o miód, mi nie brak słodyczy, więc nie rusza mnie jeśli powiecie że nie, natomiast wiele przepisów z działu kuchni sfd ma w sobie słodzik albo miód, słodzika nie chcę używać, czy mogę miód, czy to nie są po prostu przepisy na redukcję? Przepisy w kuchni SFD są w większości układane przez osoby [...]
[...] na szybko napisałem, a połowę tego co chciałem wiedzieć, mogłem znaleźć w google, więc sorry za fatygę ;) Ciekawi mnie jednak jak teraz wyjść obronną ręką z tego tematu ze słodzikiem. Stosować tabletki i rozpuszczać je w minimalnej ilości wody, czy macie jakieś inne propozycje? @Edit Poszperałem trochę na forum i mniej więcej wiem, że najlepiej [...]
ja tam nic nie mówe poki idzie.. zobaczymy ale fakt ze patrze na te słodycze u was z taka nutką wątpliwości, słodzik nie słodzik jednak dla insuliny bywa to wystarczająco co jej mózg powie @-)
Adam, nie jest tajemnicą, że uzywasz duuuuzo slodzika. Powiedz tak pokrótce, jaka jest roznica miedzy Stevią,a innymi slodzikami zawierajacymi np.sacharynian sodu czy tam bodajze cyklynian(nie wiem czy nie przekrecilem :) ). Kojarzę tylko, że stevia to naturalny slodzik. Uzywajac powiedzmy 10-15 tabletek dziennie warto pod katem zdrowia wybierac [...]
Ja tego trochę nie rozumiem. Są dziesiątki badań pokazujące szkodliwość cukru dla człowieka, nie ma żadnego konkretnego pokazującego szkodliwość słodzika = słodzik jest zły xD gdzie tu logika i sens xD? Zazdroszczę Wam, aczkolweik mi ostatnio podjadanie też nie szkodzi :D ale żeby mnie redukowało.. .xD
[...] zobaczę jak będzie szło. Dieta będzie raczej niezmienna lub delikatnie. Dzisiaj było tak: 1. Omlet, 7bialek , 1zoltko, 80g owsianych, 50g banana, 15g izolatu, + aromaty i słodzik 2. 100g makaronu, 170g kurczaka, 18g oleju lnianego 3. 80g owsianych, 200g sera chudego, 60g śmietany 30%, 50g banana, galaretką zero + słodzik, aromaty i cynamon 4. [...]
Na pewno lepiej dolać mleka do kawy niż dodawać słodzik. Słodzik po pierwsze chemia, po drugie,mimo że nie zawiera cukru to organizm może na niego reagować podobnie. Tylko niech to będzie kawa z mlekiem a nie mleko z kawą ;-) Wliczaj do bilansu. I dawaj pełnotłuste mleko nie UHT albo możesz dawać śmietanę, wtedy potrzeba mniejszej ilości do [...]
[...] zachwianą równowagą flory jelitowej). Dlatego też nie zaleca się np. używać nadmiernej ilości gum do żucia słodzonych alkoholami cukrowymi, gdyż sprzyja to biegunkom. Każdy słodzik kończący się na na "-ol", czyli ksylitol, erytrol, mannitol, sorbitol, perseitol, wolemitol, beta-sedohepitol - będzie wykazywał te same właściwości sprzyjające [...]
Kacper w garnku gotuje owsiane, białka jaj, dodaje wpc, kakao słodzik, wodę i tyle. A to przepis na mannę: - 100-120 kaszy manny, - 800-1000ml wody, - 10g żelatyny, - 200-250g owoców, - 40-50g odżywki białkowej, - Słodzik, kakao, cynamon, sól - wedle uznania Gotuję wodę wraz z rozpuszczonym słodzikiem, gdy temperatura już jest dość wysoka dodaję [...]
Wlasnie a co ze slodzikami nie zawieracjych aspartamu?Kupilem ostatnio slodzik ktory nie zawiera aspartamu,i dodaje go codzinnie do herbaty(3pastylki).Napewno lepsze to niz slodzenie cukrem,a te 3 pastylki to raczej wiekszego wplywu nie moga miec jego sklad: Substancja slodzaca:cyklaminian sodu,wodoroweglan sodu,regulator kwasowosci:cytrynian [...]
jeżeli o mnie chodzi, to z tych wszystkich słodzików stevia wydaje się najrozsądniejsza (choć nie najtańsza). No i nie mówi się o jeszcze jednej rzeczy. Mianowicie zwykła fruktoza jest bodaj 3 razy słodsza od cukru. Tak, że mając stevię i fruktozę chyba nie do końca jest potrzeba szprycowania się chemią. Inna sprawa, że odrobina miodu nikomu nie [...]
kuźwa panowie robicie jaja! niech ktoś mi udowodni że słodzik jest zdrowszy od zwykłego cukru! bo jakoś nie widze żadnej prozdrowotności w jedzeniu tego chemicznego syfu
ok spoko, ja jednak mam straszne podejście do tematów zwiazanych z żarciem i nie ma tak bo tak jeżeli słodzik to dlaczego? tyle badań dowodzi że to syf a cukier? rozkłada sie na glukoze i fruktoze czy to nie te same cukry co w owocach? zatem mamy nie jeść owoców?