Jesteś fanem kawy czy herbaty? Jeśli herbaty, to z pewnością nie obce są Ci wszelkie jej różne rodzaje. Mamy herbatę czarną, zieloną, białą, czerwoną... Do tego mamy do wyboru mnóstwo smaków, więc nie sposób się znudzić tym aromatycznym napojem. A co wiesz na temat czerwonej herbaty? Herbata ta nadal zyskuje coraz większą popularność na całym [...]
[...] (Major Depressive Disorder – MDD) występowała u 6,8% badanych w 1998 r. i u 8% w 2004 r. Inni naukowcy podają, iż MDD dotyka w ciągu życia od 11 do 15% populacji. Inne rodzaje depresji mogą dotykać nawet 9,5% populacji (10,6% w 1998 r. i 8,4% w 2004 r.) Jest to groźna choroba, niejednokrotnie zagrażająca życiu. Czy szafran może pomóc w [...]
Tryptofan należy do grupy aminokwasów niezbędnych dla naszego organizmu. Odpowiada on za kilka ważnych mechanizmów fizjologicznych. Przede wszystkim odpowiada za bilans azotowy u dorosłych, a u osób młodych wpływać będzie na wzrost. Tryptofan odpowiada również za powstawanie niacyny, która jest niezbędnym elementem wpływającym na tworzenie się [...]
[...] smakową. Renomowani producenci coraz częściej oferują jeszcze bardziej zaawansowane mieszanki białek roślinnych i to z nich warto korzystać. VEGAN PEA PROTEIN zawiera 4 rodzaje białek roślinnych Podsumowanie W wielu przypadkach białko dość łatwo pozyskać z żywności, ale często wygodniejsze jest użycie odżywki, szczególnie jeśli się [...]
[...] Nie da się odpowiedzieć na pytanie: „co jest lepsze?”, gdyż zastosowania tych produktów są całkowicie odmienne. Badanie naukowe Naukowcy sprawdzali, jak poszczególne rodzaje białka oddziałują na syntezę białek mięśniowych. Sugeruje się, że różnice w kinetyce trawienia i wchłaniania białka pokarmowego, jego składzie aminokwasowym lub oba [...]
[...] witaminę A. Ta z kolei chroni nas przed ślepotą. Bataty mają korzystny wpływ na zdrowie jelit Nasze jelita potrzebują błonnika, a bataty są ich dobrym źródłem. Zawierają dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Twoje ciało nie trawi żadnego z nich, ale dzięki temu, że pozostaje on w jelitach, stanowi pokarm dla znajdujących się tam [...]
[...] że nie ma osoby na świecie, która chociaż raz w życiu nie jadła ciastek. Te produkowane od wieków wypieki znane są każdemu. Przez stulecia stworzono niezliczone rodzaje słodyczy, warto wymienić ciastka kruche i miękkie, z dodatkami owoców lub orzechów, z polewami, galaretkami lub posypane cukrem. Marka ALLNUTRITION wyszła naprzeciw [...]
Marka ALLNUTRITION nie raz już udowodniła, że jak nikt inny zna się na FIT-słodkościach i nie boi się łączenia niezwykłych smaków, aby sprostać wymaganiom swoich klientów. Nie inaczej jest i tym razem. Specjalnie dla najbardziej wybrednych łasuchów powstała nowa linia legalnych słodyczy – FRUTILOVE. Nowa linia słodyczy ALLNUTRITION to: FRUTILOVE [...]
[...] dziać się w naszym organizmie w trakcie antybiotykoterapii. Oczywiście mam tutaj na myśli głównie uśmiercenie większości dobrego mikrobiomu w naszym organizmie, niektóre rodzaje pożytecznych bakterii nigdy nie zdołają się już odrodzić(!). Warto pamiętać również o tym, że długotrwałe stosowanie antybiotyków, może prowadzić do pojawienia się [...]
[...] zmiany podobne do Choroby Alzheimera, czyli związane z akumulacją β-amyloidu. Zwierzęta przez 8 tygodni trenowały siłowo, otrzymywały wyciąg z zielonej herbaty lub oba rodzaje terapii stosowano łącznie. Trening siłowy miał wpływ na poprawę rozpoznawania obiektów i rozpoznawania społecznego. Pierwszy mechanizm odnosi się do pamięci [...]
Odżywki białkowe to pewnego rodzaju klasyka, jeśli chodzi o żywienie osób aktywnych fizycznie, szczególnie entuzjastów sportów siłowych i dyscyplin sylwetkowych. Obecnie jednak dzięki licznym badaniom naukowym coraz częściej zaleca się stosowanie preparatów bogato-białkowych nie tylko sportowcom, ale również osobom aktywnym fizycznie w pracy, [...]
Sos sojowy to popularna płynna przyprawa i jeden z najważniejszych składników stosowanych w kuchni azjatyckiej. Dzięki niemu potrawy mają wyjątkowy, orientalny smak. Co kryje się w tym przypominającym Maggi płynie, że jest tak lubiany? Jak powstaje sos sojowy i czy można go spożywać bez obawy o zdrowie? Czy sos sojowy jest zdrowy? Dostarczanie [...]
[...] jako wyłączni konsumenci mleka o niskiej zawartości tłuszczu, a 29 jako wyłączni konsumenci mleka normalnego, o wysokiej zawartości tłuszczu, 11 kobiet, które spożywały oba rodzaje mleka (wysoko- i niskotłuszczowe) zostały wyłączone z analizy, panie, które spożywały mleko o normalnej lub wysokiej zawartości tłuszczu co najmniej 2 x w tygodniu [...]
[...] uzupełnij wodę. ugotowany ryż przepłucz gorącą wodą Według badań warto wybierać ryż basmati importowany z Indii i Pakistanu lub ryż jaśminowy importowany z Tajlandii. Te rodzaje ryżu zawierają najmniej arsenu. Podsumowanie Kluczem do zdrowej diety jest różnorodność, dzięki niej dostarczysz komplet wartościowych substancji odżywczych, witamin [...]
[...] jest często określana jako najzdrowsza na świecie, a zawdzięcza to dużej ilości sezonowych owoców i warzyw oraz wysokiej jakości oliwy z oliwek. Oliwa zawiera różne rodzaje kwasów tłuszczowych, ale najwięcej kwasu oleinowego (około 73% całkowitej zawartości oliwy z oliwek). Kwas oleinowy, jednonienasycony tłuszcz, działa przeciwzapalnie [...]
[...] gruboszowatych. W literaturze możemy spotkać również jeszcze jedno określenie różeńca - arktyczny korzeń. W badaniach sprawdzających efektywność hamowania enzymu ACE różne rodzaje ekstraktów z różeńca górskiego wywoływały zmniejszenie aktywności enzymu ACE w różnym nasileniu. Co ciekawe naukowcy nie znaleźli związku między siłą działania danego [...]
Wyniki pochodzące z ostatnich kilkunastu lat badań rzucają nowe światło na prozapalne właściwości rozmaitych tłuszczów, wiemy też coraz więcej o ich wpływie np. na po posiłkowe stężenie insuliny. Podsumowanie Wniosek jest taki, iż żadna przesada nie jest zdrowa. Poza tym dieta dostarczająca 37% energii z tłuszczów nie jest już typową, w której [...]
[...] gdy czują się smutni, samotni, źli lub zmartwieni, aż w końcu takie jedzenie emocjonalne staje się mechanizmem radzenia sobie z trudnościami życiowymi. Istnieją różnego rodzaje bodźce do jedzenia emocjonalnego. Są to m.in.: problemy w związku problemy rodzinne problemy związane z pracą trauma emocjonalna problemy finansowe długotrwała [...]
[...] wysuszoną gąbkę, a co nazwane było kotletem sojowym, tak dziś idąc do sklepu, możemy przebierać do woli. Możesz kupić roślinne kotlety mielone, panierowane, różne rodzaje kiełbasek, wegańskie plastry przypominające wędlinę czy ser, pasty kanapkowe, hummusy, lasagne, dania na bazie makaronu czy kaszy, jogurty, desery i wiele, naprawdę [...]