SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

protein bcaa

  • Co jeść na diecie na kolację, obiad i śniadanie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] sokach, „odtruwająca”, militarna, VLCD - to tylko czubek góry lodowej. Zwykle stosuję inne założenie – potrzebujesz zarówno węglowodanów, tłuszczów, jak i protein. Dlatego eliminowanie z jakichś powodów danej grupy makroskładników wcale nie musi być rozsądne. Wyjątkiem od reguły są diety ketogeniczne (dostarczające <50 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15524 Data: 2019-03-16 11:43:38
  • [...] m.in. na temat tego, czym jest białko, suplement białkowy który wybrać, jak działa serwatka białkowa, czy warto sięgać po suplementy białkowe, jak zadbać o wysoki poziom protein w diecie, skąd je czerpać i wiele, wiele więcej. Jeżeli interesuje Cię białko, odżywki zawierające ten makroskładnik z pewnością także Cię ciekawią. W takim razie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70681 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • [...] Sanghee Park, David D. Church1, Gohar Azhar, Scott E. Schutzler1, Arny A., Ferrando1 & Robert R. Wolfe „Anabolic response to essential amino acid plus whey protein composition is greater than whey protein alone in young healthy adults”  Journal of the International Society of Sports Nutrition [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9775 Data: 2020-03-06 18:20:34
  • Diety dla kulturysty: masa, redukcja, gęstość i siła

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] g białka na kilogram masy ciała sylwetki endomorficznej: 3,08 – 3,3 g białka na kilogram masy ciała Dieta – cud? Klasyczna dieta wygląda następująco: 30-50 g wartościowych protein w każdym posiłku (chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe), 2-3.2 g protein na kg [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20701 Data: 2019-05-29 09:15:06
  • [...] metabolicznym. Wnioski Dodatkowe porcje BCAA mogą być korzystne na redukcji, chyba że ktoś ma już potężne zasoby białka w diecie, np. dostarcza codziennie ponad 3 g protein na kg masy ciała. Wtedy dodatkowe kilka-kilkanaście g aminokwasów nie powinno za dużo zmienić. W cytowanym eksperymencie naukowcy sugerują, że możliwe jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3131 Data: 2020-12-26 10:59:58
  • [...] na określone braki). Braki kluczowych aminokwasów, czyli co to jest aminokwas ograniczający? Badania naukowe przynoszą niepokojące wieści dla osób chcących zrezygnować z protein pochodzenia zwierzęcego (WPC, WPI, WPH, jako białka serwatkowe należą przecież także do białek pochodzenia zwierzęcego. To samo dotyczy kazeiny czy białka jaja). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5171 Data: 2019-03-12 09:48:25
  • Białko - jak i kiedy brać, aby rosnąć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko jest niezbędnym elementem diety kulturysty. Wokół stosowania protein powstało wiele mitów, a każdy z bywalców klubów ma swoje zdanie w tej kwestii. Proteiny dla hipertrofii – ile i kiedy? Na początek przyjrzyjmy się, które stwierdzenia są prawdziwe, a które są jedynie nadinterpretacją lub ewidentnym fałszem. Bardzo często specjaliści [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7211 Data: 2019-01-20 17:05:18
  • [...] g (b) od 6,2 g do 11 g (b) 5 g 3,8 g 4,1 g; 12,4 g egzogennych (a) Kiedy stosować? Pod koniec treningu, po treningu oraz w ciągu dnia, jako uzupełnienie posiłków ubogich w proteiny. Na noc lub między posiłkami, jeśli nie jemy >4 h. Po treningu, w ciągu dnia. Wg potrzeb. Zdrowie stawów i skóry. W ciągu dnia i na noc. Źródło: Michaela C. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1570 Data: 2021-08-04 16:10:12
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] wszystkie są równie dobre? Czy wystarczy, że będę unikał żywności fast food? Czego unikać w pokarmie „na masę”? Czy smażenie jest niekorzystne dla serca? Najlepsze źródła protein Ile mam dostarczać białka? Jak to przenieść na pokarm? Najlepsze źródła węglowodanów A czy mogę stosować carbo, vitargo lub glukozę? Jakie są najlepsze źródła [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28653 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • [...] powinniśmy się kierować przy ustalaniu menu, czy też suplementacji. 1. Zjadasz za mało białka Dość często błędem osób początkujących, ale i nie tylko, jest zbyt mała ilość protein w diecie, która sięga około 1g na 1kg masy ciała. Jak widzisz, że Twoje starania nie przynoszą rezultatów, a przeliczone białka w diecie sięgają tego typu wartości, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18461 Data: 2018-04-21 13:24:36
  • [...] dużych ilości przetworzonych węglowodanów (np. płatki śniadaniowe, ryż biały), pokarmów fast food (pizza, kebaby, hot dogi itd.). Ważna jest odpowiednia podaż dobrych źródeł protein. Zalecane źródła białka: chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe. Mniej wartościowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6727 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • [...] strength, and endurance”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19130643 Robin P.da Silva “Dietary creatine supplementation lowers hepatic triacylglycerol by increasing lipoprotein secretion in rats fed high-fat diet” https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0955286316303436 Konstantinos I.Avgerinos, Nikolaos Spyro, Konstantinos [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13957 Data: 2018-12-18 09:12:28
  • Zanim zaczniemy, chciałbym zadeklarować, iż nie jestem zwolennikiem mleka. Po prostu towarzyszy mi w niewielkiej ilości jako dodatek do protein serwatkowych (WPI, WPC, WPH), kawy czy deserów. Z licznych artykułów w sieci można dowiedzieć się, iż mleko to czysty, skondensowany szatan. Zresztą Keith Woodford wydał książkę „Devil in The Milk” i zbija [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13246 Data: 2018-01-22 19:00:03
  • [...] się tekst mówiący, iż w ciągu godziny przyswaja się stosunkowo niewiele białka. Nie jest to dla mnie żadne zaskoczenie, gdyż wielokrotnie opisywałem kinetykę i właściwości protein (w tym białka serwatkowego, jaja, wołowiny czy kurczaka). Żaden z autorów nie podał właściwego źródła, więc robię to osobiście: Shane Bilsborough i Neil Mann „A [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6703 Data: 2019-04-26 11:43:47
  • [...] białek mięśniowych, czyli miało wpływ anaboliczny. Jednak dla uzyskania maksymalnej odpowiedzi konieczne jest spożycie aminokwasów. Podsumowanie Zarówno węglowodany, jak i proteiny, są ważne dla syntezy białek mięśniowych, równowagi hormonalnej, odbudowy i regeneracji mięśni. Prawdopodobnie dla syntezy białek mięśniowych ważny jest dowóz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2892 Data: 2020-12-29 09:10:07
  • [...] muscle soreness.” http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23524365 Koopman R, Verdijk L, Manders RJ, Gijsen AP, Gorselink M, Pijpers E, Wagenmakers AJ, van Loon “Co-ingestion of protein and leucine stimulates muscle protein synthesis rates to the same extent in young and elderly lean men.” LJ Am J Clin Nutr. 2006 Sep; 84(3):623-32. Natasza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5077 Data: 2019-08-24 09:31:18
  • [...] Dunn MA, Houtz SK, Hartsook EW. „Effects of fasting on muscle protein turnover, the composition of weight loss, and energy balance of obese and nonobese Zucker rats.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7119891 Ann Mosegaard Bak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9685 Data: 2019-12-10 10:01:55
  • [...] się jej podawanie np. po posiłku (naturalnie kreatyna występuje np. w mięsie – wniosek czytelny – nie jesteś w stanie dostarczać jej bez jednoczesnego podawania tłuszczów i protein). Wyrzut insuliny mogą powodować także białka czy węglowodany. Nie ma potrzeby dostarczać kolejnych gramów odpowiednika cukru stołowego np. dekstrozy czy glukozy – to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10631 Data: 2018-10-01 11:16:01
  • [...] ignoruje podstawowe zasady zdrowego odżywiania się. Kulturyści ponoszą o wiele większe koszty związane z niewłaściwą dietą. Co się stanie, gdy biegacz dostarczy za mało protein? Niewiele. Dla tych zawodników kluczem do robienia „formy” (osiągów biegowych) są węglowodany (rzadziej tłuszcze, w zależności od przyjętego modelu diety). Co się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2919 Data: 2021-01-05 17:37:51
  • Wykorzystanie protein w diecie osób aktywnych przeżywa swój renesans. Pomijając kwestie typowo sportowe, białka dodawane są do jogurtów, mleka i batonów. Spotkamy nawet pieczywo wysokobiałkowe. Świadomość ludzi wzrasta co do udziału białek w diecie i ich wartości, więc popyt na surowiec tego typu również jest zwiększony. Jednak odpowiednio [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6583 Data: 2018-09-11 08:39:28