[...] dla cięższych, odtłuszczonych osób (np. ważących ponad 100 kg). Tam zalecałbym jednorazowo 10-15 g BCAA. Poza tym dla utrzymania syntezy białek konieczne są kolejne porcje protein najlepiej podawane co 3-4 h. Dlatego osoby, których finanse są ograniczone, bardziej skorzystają na kupnie białka serwatkowego, gdyż same BCAA są o wiele droższe. [...]
[...] kluczowe dla wzrostu mięśni. Szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie. Stworzono nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). Komentarz Wyniki tego eksperymentu sugerują, że podawanie BCAA zmniejsza odkładanie tłuszczu poprzez zwiększenie lipolizy i zmniejszenie lipogenezy w tkance [...]
W trakcie wysiłku długotrwałego energia pochodzi z węglowodanów i tłuszczów. Jeśli praca charakteryzuje się rosnącą intensywnością, to coraz większy staje się udział węglowodanów. W przypadku utrzymywania intensywności np. w strefie 130-150 uderzeń serca na minutę energia jest czerpana zarówno z węglowodanów, jak i tłuszczów. Jeśli dla kogoś [...]
Budowanie masy mięśniowej nie posiada uniwersalnej receptury. Nie ma złotego środka, który można wykorzystać u wszystkich osób i który to spowoduje, że każdy będzie budował dobrej jakości mięśnie, minimalizując odkładanie się tłuszczu. Oznacza to, że jedna strategia żywieniowa, która danego osobnika prowadzi na szczyt formy, dla drugiego może [...]
Nogi tworzą największą grupę mięśniową naszego ciała, która nadaje sylwetce bardziej masywnego wyglądu. Rozbudowana góra ciała, która postawiona jest na solidnych fundamentach, w postaci proporcjonalnie rozbudowanych nóg daje kompletny wygląd sylwetki, pozwalając cieszyć się tym, że nikt nie zarzuci nam nietrenowania dolnych partii mięśniowych. [...]
[...] siłowy jest jedną z form aktywności fizycznej, które powodują, że nasze zapotrzebowanie dobowe na białko wzrasta. Z tego też względu, w oczach osób trenujących to właśnie proteiny uznawane są za najbardziej potrzebny makroskładnik dietetyczny, który wspomaga regenerację i rozbudowę masy mięśniowej. Nic w tym dziwnego, gdyż białko uważane jest [...]
[...] na rowerze po lesie, całodniowego zwiedzania w mieście, czy pływania w jeziorze lub morzu. Źródła: Miller, P. E., Alexander, D. D., & Perez, V. (2014). Effects of whey protein and resistance exercise on body composition: a meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of the American College of Nutrition, 33(2), 163–175. [...]
Odżywki białkowe na rynku suplementacji sportowej grają pierwsze skrzypce pod względem ilości produktów, smaków czy frakcji. Producenci prześcigają się w tym, aby ich białko było jak najbardziej popularne, a smak, konsystencja i jakość samego surowca sprawiały, że osoby będą wracać po zakup danego produktu. Czy odżywka białkowa nadaje się do [...]
[...] aminokwasów, co jest korzystne np. w nocy, ale nie zaraz po zakończonym wysiłku. Dlatego nie ma idealnego rozwiązania, należy samodzielnie podejmować decyzje i dobierać proteiny/aminokwasy względem potrzeb. BCAA, czy białko serwatkowe? Wiele osób pyta, po co mi BCAA, skoro mam białko serwatkowe (WPC, WPH, WPI lub ich mieszanki)? Bo BCAA to [...]
Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są [...]
[...] kluczowe dla wzrostu mięśni, szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie, ukuto nawet termin "progu leucynowego" (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). Ogólnie, wg ESAP, przy dawce 75 g glukozy podanej doustnie: stężenie glukozy we krwi powinno wynosić mniej niż 200 mg/dL po 1 h stężenie glukozy we krwi powinno [...]
[...] idealnie, jako opcja słodkiej przekąski, gdy dopadnie nas ochota na coś słodkiego. Co znajdziemy w składzie batonów? Batony węglowodanowo-białkowe składają się głównie z protein serwatkowych i węglowodanów. Białko stanowi zazwyczaj od 20 do 50% zawartości batona tego typu. Innym składem charakteryzuje się typowy baton białkowy, który ma za [...]
[...] wydaje się oferować więcej korzyści, niż białko jajeczne zauważ, że to ostatnie jest również źródłem wysokiej jakości niezbędnych aminokwasów, których potrzebuje organizm. Nie bój się próbować różnych rozwiązań i zobacz, co działa lepiej na Ciebie. Na podstawie: http://www.fitnessandpower.com/bodybuilding-supplements/egg-protein-vs-whey-protein
Wielu z Was zastanawia się, czy bardziej opłaca się wybrać nieco droższy izolat białka serwatkowego (WPI), czy wystarczającym wyborem będzie zakup koncentratu białka serwatkowego (WPC). Zanim pokusimy się o werdykt i wytyczne, przybliżymy Wam czym jest WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie [...]
[...] kluczowe dla wzrostu mięśni. Szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie, stworzono nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). Wnioski i komentarz W porównaniu z bezkalorycznym placebo suplementacja BCAA znacząco poprawiła wyniki w próbie czasowej u osób aktywnych fizycznie. Ta poprawiona [...]
Wykorzystanie białka w diecie sportowca jest jednym z priorytetów diety, która ma na celu wspomóc budowanie masy mięśniowej. Oznacza to, że osoby, które trenują siłowo, powinny szczególnie zadbać o to, aby odpowiednia ilość białka znalazła się w ich diecie. Co więcej, sam trening siłowy będzie generował dużo większe zapotrzebowanie na białko, [...]
[...] cysteiny, cystyny i metioniny. Aminokwasy siarkowe powszechnie występują np. chociażby w białku serwatkowym. Po co więc brać osobno MSM, skoro mamy te aminokwasy w proteinie serwatkowej? Co zapamiętać? MSM ma znaczenie dla utrzymania zdrowia naczyń krwionośnych, chrząstek, więzadeł, ścięgien i tkanki kostnej. Istnieją przekonujące [...]
[...] krwi, dzięki czemu poprawiają się znacznie wskaźniki ryzyka chorób układu krążenia. W badaniach naukowych z udziałem ochotników z dyslipidemią zaobserwowano, iż konsumpcja protein serwatkowych pomaga obniżyć poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) i podnieść poziom lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL). Podsumowanie Włączenie białka [...]
[...] aby móc komfortowo trenować. Jeśli celem są osiągi sportowe, posiłki przed treningiem mogą być bogatsze w węglowodany, zawierać mniej tłuszczów i umiarkowaną ilość protein. Większej ilość białka potrzeba w ciągu dnia w regularnych odstępach (uzależnionych od kinetyki białka, np. WPC wystarcza na ~3-3,5 h, kazeina oraz jajka na 6-7 h) [...]
[...] kluczowe dla wzrostu mięśni, szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie, stworzono nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). W styczniu 2020 r. włoscy naukowcy (Gervasi M. i wsp.) opublikowali wyniki badania dotyczącego suplementacji aminokwasami rozgałęzionymi. Wyniki tego badania [...]