[...] to podstawa, czyli w tym przypadku dieta. Dużo czytałem o diecie, ale mam jeden problem... Co inna strona, co inna wypowiedz to mam inaczej jest (chodzi mi tutaj o kalorie, makroskładniki). Czy mogę kogoś doświadczonego prosic, aby po prostu napisał mi ile muszę dziennie jest, abym mógł w dobrym tempie przybierać na masie? Oto informacje o [...]
Witam, mam 21 lat, schudłem z 97,5kg do 78,2. trenuje już dość trochę, zacząłem robić pierwszą poważna redukcje. Kalorie, makroskładniki, zdrowa żywność, wszystko jest tip top. Trening w granicach 6- 11 pow. Robię cardio, waga idzie w dół zgodnie z planem. Lecz mam pewne obawy. Widzę po ciele że stałem się chudszy, niektóre mięśnie są bardziej [...]
Jak obliczyć kaloryczność i makroskładniki całego chleba a potem jednej kromki? Wiadomo że muszę wliczyć wszystkie mąki, ziarna, a co z zakwasem? Robie chleb na zakwasie - z poprzedniego pieczenia chleba zawsze odkładam troszkę ciasta potem dodaję szklanke mąki żytniej, wodę i mam zakwas na następny chleb. Czy muszę wliczać też to ciasto z [...]
Czy 2000kalorii to odpowiednia ilość? Jestem kobietą, mam 21 lat, ważę 55kg przy wzroście 166cm. Praca stojąca (8 godzin; 5/6 dni w tygodniu), nie fizyczna. Ćwiczę na siłowni 4 razy w tygodniu, góra/dół na zmianę. Brzuch ładnie wyrzeźbiony. Jedynie problem z dolnymi partiami jak uda i pośladki - cellulit wodny i mało jędrna i obwisła skóra. [...]
[...] przez co nie chodziłem na siłownie i nie trzymałem diety. Ważę aktualnie 100kg i mam 178cm. Chodze 4 razy w tygodniu na basen i jest to 40min regularnego pływania do tego 4 razy w tygodniu na siłownie. Rozpisałem sobie makroskładniki i chciałbym aby ktoś mi powiedział czy są prawidłowo podzielone kcal 2900 białko 200 tłuszcze 80 węgle 340
Chciałabym zrobić domową szynkę z indyka :-) Ale jak obliczyć kaloryczność i makroskładniki plasterka takiej szynki,bo chcę potem ją dawać na kanapki? Wiem, że na pewno muszę zważyć mięso surowe przed zrobieniem, ale co potem, jak to najlepiej liczyć? :-)
[...] z prędkością 10 g na godzinę. Kazeina jest dużo wolniejsza: w badaniach Boirie’a, białko kazeiny nadal było wchłaniane prędkością 3-6 gramów na godzinę. Dodaj do tego inne makroskładniki, a czas ten wydłuży się. http://i39.tinypic.com/2vl6yae.jpg Jeden z moich klientów, pokazujący symptomy dogłębnego i solidnego katabolizmu co jest rezultatem [...]
[...] dla danego produktu proporcjach 2 wcześniejszych produktów) Podsumowując: o ile odżywki nie są niczym innym jak uzupełnienie naszego codziennego odżywiania w makroskładniki (białka, węglowodany, tłuszcze), czyli dostarczają "cegieł" potrzebnych np. do rozbudowy wagi, o tyle suplementy będą pełnić raczej rolę malutkich cegiełek, [...]
[...] Co według definicji oznacza 'IIFYM' ? Według zasady IIFYM,najważniejszą rzeczą jest tu znajomość dokładnego zapotrzebowania organizmu na makroskładniki. Są trzy główne grupy produktów żywnościowych: białka węglowodany i tłuszcze. Każdy z tych makroskładników ma swoją rolę do odegrania i potrzebny jest w [...]
Witam stworzyłem taki artykuł o diecie co i jak.Informacje są z różnych zródeł jeśli coś jest zle napisane prosiłbym żeby to napisał to poprawie. Może komuś się przyda ten artykuł. Jeśli się nie bedzie podobał albo jest zły to prosze moderatora o skasowanie tego tematu z góry dziękuje. Dieta na mase Chciałbyś zdobyć dodatkowe kilogramy miesni(jak [...]
[...] można dodać zamiast jabłka inne owoce jakie lubisz ;) Posiłki możesz mieszać i jeść w takiej kolejności jakiej chcesz, posiłki mają mniej więcej podobną kalorykę i makroskładniki 2 x w tyg zrób sobie zamiast piersi z kurczaka, chudą białą rybę ok. 180g, typu dorsz Zalecenia: - Po wstaniu najlepiej wypić 2-3 szklanki wody, można dodać [...]
[...] = 1560 kcal Janek pływa 3 razy w tygodniu : 1560x 1,1 = 1716 kcal Janek musi zjadać minimum 1716 kcal na początku drogi z odchudzaniem. Następnie rozkładamy nasze makroskładniki. Najpierw białko, które w diecie redukcyjnej ma ogromne znaczenie. Standardowo przyjmuje się od 1,5-2,2 g białka na kg. Janek z racji płci i 3 treningów [...]
[...] "dostępna" Znaczne ograniczenie spożycia węglowodanów i tłuszczów może prowadzić do znacznego zmniejszenia dostarczanej ilości energii dostępnej i sprawić, że dominującym makroskładnikiem w diecie staną się białka, a to oznacza prawie pewne kłopoty. Pisałem o tym w poprzedniej części i napiszę jeszcze raz - zmniejszenie dostarczanej ilości [...]
[...] dla danego produktu proporcjach 2 wcześniejszych produktów) Podsumowując: o ile odżywki nie są niczym innym jak uzupełnienie naszego codziennego odżywiania w makroskładniki (białka, węglowodany, tłuszcze), czyli dostarczają "cegieł" potrzebnych np. do rozbudowy wagi, o tyle suplementy będą pełnić raczej rolę malutkich cegiełek, [...]
[...] dla danego produktu proporcjach 2 wcześniejszych produktów) Podsumowując: o ile odżywki nie są niczym innym jak uzupełnienie naszego codziennego odżywiania w makroskładniki (białka, węglowodany, tłuszcze), czyli dostarczają „cegieł" potrzebnych np. do rozbudowy wagi, o tyle suplementy będą pełnić raczej rolę malutkich cegiełek, [...]
[...] a nie przyniesie ze sobą cegieł, to domu nie wybuduje. Może jedynie coś tam postukać, ale budowla nie urośnie. Młotek to odpowiednik treningu siłowego, a nasze cegły to makroskładniki, czyli to, co składa się na jedzenie. Dom to nasze mięśnie. Wyróżniamy trzy rodzaje makroskładników: -Białko- główny budulec mięśni. Dużo ludzi kupuje [...]
[...] składników, to postęp będzie widoczny krótko, bo za chwilę, organizm nie będzie już miał z czego budować… Co zatem zrobić? Najłatwiej osiągnąć progres, dodając makroskładniki w posiłkach po treningu. Rozpocząć od zwiększenia, w dwóch kolejnych posiłkach ilości węglowodanów(bezpośrednio po treningu dodajemy więcej o 20%-50% [...]
[...] i kulturystycznym. Oznacza to, że każdy ćwiczący powinien znać odpowiednie proporcje makroskładników, wiedzieć kiedy i jak często spożywać posiłki oraz o jakich porach dane makroskładniki mają największy wpływ na nasz organizm i progres naszego treningu. Składniki diety rozkładane są na trzy komponenty: białka, węglowodany oraz tłuszcze. Obok [...]
[...] występującą chorobą tego układu jest choroba niedokrwienna serca, zwana też chorobą wieńcową, główną jej przyczyną jest arterioskleroza . Tłuszcze i węglowodany, jako makroskładniki wpływające na ryzyko wystąpienia chorób serca Rozwój wielu chorób dotykających współczesne społeczeństwo ma patogenezę związaną z złymi nawykami żywieniowymi. [...]