Wioślarstwo jest dyscypliną bazującą na wytrzymałości oraz dobrej wydolności zawodnika. Łączy się tam konieczność utrzymania pewnego określonego progu mocy na danym dystansie (na którym rozgrywana jest konkurencja), ale ma również znaczenie siła i zdolność do nagłego zwiększania mocy. To powoduje, iż wybór odpowiedniej suplementacji nie jest łatwy [...]
Przynajmniej większość naszych czytelników chce od życia jak najwięcej. Dbamy o naszą dietę, staramy się dużo ruszać, trenujemy, dbamy także o nasze zdrowie psychiczne, utrzymujemy dobry kontakt z najbliższymi etc. Na te czynniki z reguły mamy dość duży wpływ. Nie mamy natomiast żadnego pola manewru, jeśli chodzi o to, gdzie się urodziliśmy. [...]
[...] kontekście, jednak największy nacisk położono na ich rolę w budowaniu masy i siły mięśniowej, a także odchudzaniu. Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma [...]
[...] choroby świata lub „iż jest najzdrowsza dla człowieka”. W licznych badaniach wykazano, iż nadmierna podaż węglowodanów wcale nie sprzyja zdrowiu, podobnie jak ich zbytnie ograniczanie. Decydując się na konkretną dietę warto pamiętać o kilku zasadach: nie da się szybko tracić wagi. Jeśli to się dzieje, to świadczy o problemach [...]
[...] przed, w trakcie i po 8 tygodniach diety niskoenergetycznej (600 kcal dziennie). Wyniki: dieta o bardzo niskiej podaży energii znormalizowała pracę komórek beta w trzustce, jak i wątrobową wrażliwość insulinową. Dodatkowo podobna dieta spowodowała zmniejszenie stłuszczenia wątroby i trzustki. Wydaje się więc, iż odpowiednia dieta jest w stanie [...]
[...] diety IF potwierdzono w badaniach nad rozwojem miażdżycy tętnic. Przerywany post hamuje rozwój blaszki miażdżycowej poprzez zmniejszenie stężenia markerów zapalnych, takich jak IL-6, homocysteina i CRP. Dieta IF powoduje wzrost stężenia adiponektyny w osoczu oraz zmniejszenie stężenia leptyny i rezystyny. Zmieniając poziomy tych adipokin, hamuje [...]
[...] drugim miejscu uplasowała się dieta dostarczająca 70% tłuszczów i 30% protein. Silnie zwiększyła masę ciała, bo tłuszcze są niesamowicie tuczącym składnikiem diety. No więc jak ma się to stwierdzenie, do poprzedniej tabelki? Otóż wcześniej zwierzęta miały do dyspozycji tylko 55% protein i 45% tłuszczów, w momencie, gdy podaż białka znacząco [...]
[...] podstawowych pojęć dotyczących fizjologii, biochemii oraz metabolizmu. Dlaczego? Bo się tym nie zajmują lub mają zbyt ograniczone możliwości przyswajania informacji. Przyjmą jako fakty ewidentne manipulacje i kłamstwa. "Sukces" Pana Jerzego i innych Dlatego właśnie tak doskonale sprzedają się „rewelacje” Jerzego Zięby o nowotworach, witaminie C [...]
[...] Względnie bezpieczne są napoje, które dostarczają <2% etanolu, ale to nie znaczy, że są lepsze niż woda z węglowodanami i elektrolitami. Kiedyś naukowcy sprawdzili, jak doraźnie niewielka ilość alkoholu w postaci piwa wpłynie na nawodnienie po treningu. Spożywano ~736 mL napojów. Grupy pijące piwo z alkoholem dostarczały 12,1 g etanolu [...]
[...] glikogen wątrobowy (regulacja stężenia glukozy we krwi, kluczowa do przetrwania), może zostać spożytkowana w wątrobie => CO2, może zostać spożytkowana w mięśniach (jako glikogen mięśniowy; spichrzenie glukozy w postaci materiału zapasowego), może zostać spożytkowana w mięśniach (jako źródło energii w przemianach tlenowych; podobnie, jak [...]
[...] czynnikiem, który może sprzyjać zwiększaniu masy ciała. Nieco gorzej wygląda sytuacja z niektórymi owocami, szczególnie jeśli są spożywane w postaci soków, przecierów jako wysokoprzetworzone i słodzone desery, wsady owocowe w jogurtach słodzonych cukrem itd. Podsumowanie Wbrew obiegowym opiniom nie istnieją dowody na to, iż wykluczenie z [...]
Dla bezpiecznej redukcji ważne jest osiągnięcie nie tyle spadku masy ciała, ale pozbycie się tkanki tłuszczowej! „Ostre” programy odchudzające (np. 1 200 kcal dla osoby potrzebującej 2 800 – 3 000 kcal dziennie) - a i owszem, powodują często znaczący spadek wagi, ale z tego sporo może stanowić masa mięśniowa (a nie tłuszcz). Dlatego po 2 - 3 [...]
[...] 1992 r., początkowo do leczenia raka jajnika z przerzutami. Jest jednym z najlepiej sprzedających się leków. W 2002 roku sprzedaż taksolu i kamptotecyny (w Polsce znana np. jako topotekan), inhibitora topoizomerazy I DNA, wyniosła ponad 2.75 miliarda dolarów. U źródeł kancerogenezy: otyłość i alkohol Ludzie bardzo często sami pracują na [...]
[...] choliny z żółtek jajek zostało zamienionych w TMAO. Wpływ TMAO na zdrowie należy ustalić w innych badaniach w określonych okolicznościach „dobry” HDL jest równie szkodliwy, jak wyklinany „zły” LDL. O tym pisałem m.in. Tutaj: szeroko przytaczając badania naukowe i opracowania. Podsumowanie Nic nie wskazuje, by cholesterol pokarmowy był wrogiem. [...]
[...] metody terapii”, które nie mają nic wspólnego z medycyną, a więcej z „zabiegami szamanów” lub ze stanem wiedzy znachorów w średniowieczu. To tak, jakby na współczesnym polu walki posługiwać się mieczem, tarczą i zbroją lub w dobie atomowych okrętów podwodnych – żaglowcami. Największe błędne tezy Marion [...]
[...] białka – 1 g protein / kg m.c., grupa kontrolna CP 35% białka – 2,3 g protein / kg m.c., grupa wysokich protein, HP Sportowcy przez okres 4 tygodni badań trenowali tak samo, jak przed eksperymentem. Wyniki? całkowita masa ciała – w grupie niskich protein zmniejszyła się o 3±0,4 kg w grupie wysokich protein o 1,5±0,3 kg, sucha masa ciała [...]
Matthias Rath to genialny biznesmen i autor książek. To na pewno mogę napisać z przekonaniem. We wcześniejszych opracowaniach przytaczałem, jak w Internecie przedstawia się witaminę C: Tutaj Oczywiście internet (podobnie, jak papier) przyjmie wszystko. Można napisać, iż raka leczy witamina C, soda oczyszczona lub tajemnicze zioła. Tylko nauka nie [...]
[...] z czasem pojawiają się problemy zdrowotne. Dlatego tak wielkim zagrożeniem są batoniki, czekolady, pokarmy fast food, lody – łącznie spotyka się tam cukier i kiepskiej jakości tłuszcze. Nadmiar tłuszczów i węglowodanów w diecie często przyczynia się do rozwoju insulinooporności, zespołu metabolicznego, otyłości, cukrzycy, wzrostu stanu [...]
[...] 891 kJ / d wyższy wskaźnik metabolizmu spoczynkowego, niż osoby spożywające tę samą dietę eukaloryczną, przy 11% podaży energii z białka. W badaniu z 2014 roku sprawdzono jak: białko serwatkowa (WP), białko kazeinowe (CP), węglowodany (CHO), placebo (PLA), spożywane 30 minut przed snem, wpłyną na wydatek energii w ciągu dnia (organizm spala ją [...]
[...] Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 dolarów wyższe (ponad 5000 zł), w porównaniu do tej o normalnej wadze i składzie ciała. Owoce De Oliveira MC i wsp. zbadali, jak dodatek ~ 200 kcal w diecie będzie miał wpływ na wagę ciała. 49 kobiet w wieku od 30 do 50 lat i BMI > 25 kg/m2 dodało do diety: 3 jabłka (0,63 kcal/g produktu) 3 [...]