myslicie, ze da rade zrobic ciasto na pierogi z maki razowej zytniej? chyba nie bedzie sie tak kleic, co? kiedys Martucca dala komus przepis na pierogi z serem @-) ale nie kojarze, w ktorym to dzienniku bylo @-|
[...] problem? "Upiekłam" go drugi raz, w proporcji 1:1 zakwas i mąka, tym razem dałam trochę więcej wody i odebrałam dodatki orzechowe (które być może go obciążyły), ale może to ciasto powinno być wręcz rzadkie..? Piekłam je 1,5h w 180* (bez termoobiegu, może to to? :-P). Jest mokre i niewyrośnięte. Być może to kwestia zakwasu, robiłam go sama... Od [...]
Ann święta racja %-) Dont a ciasto surowe zawsze możesz spróbować przed włożeniem do piekarnika i jak nie będzie smakowało to dodać jeszcze wheya czy czego tam chcesz ;-)
[...] i jutro rano biorę się za pierwsze wypieki. Wszystko wg przepisu Oveja: http://www.sfd.pl/Lady_w_kuchni%2C_czyli_nasze_babskie_przepisy_%3B_-t696301-s5.html wyrabiamy ciasto -> odstawiamy na 15-20min -> znowu wyrabiamy i wkładamy do foremki. I teraz? Od razu pieczemy, czy znowu czekamy, jak podrośnie? Ja po prostu nie mam wyobraźni [...]
niby dziś mam DNT...a zmachałam się gorzej niż na treningu... :P :P ;P 4 serie i...ciasto na pierniki zagniecione... teraz poleżakuje w lodówce 3 tygodnie i będzie gotowe do formowania i pieczenia :D
mlekomat ????? :)) czad %-) ciekawe jak to wygląda :-D A nie orientuje sie kto czy było w przepisach ciasto migdalowo-mandarynkowe Nigelli? Bo nie chce mi się wertować, a warto wstawić bo jest very sfd.
mlekomat ????? :)) czad %-) ciekawe jak to wygląda :-D A nie orientuje sie kto czy było w przepisach ciasto migdalowo-mandarynkowe Nigelli? Bo nie chce mi się wertować, a warto wstawić bo jest very sfd. Nawet mam jeden taki blisko domu - taka budka stoi sobie i są wewnątrz puste butelki, wrzucasz kasę, nalewa mleko i odbierasz ;)
8-) to zjem ze 3-5 pierożków--- ciasto to tylko woda i maka a farsz kapucha własnego kiszenia + grzyby z polskiego lasu +troche masła, przyprawy :-)) ale i tak nastawiam sie glownie na kapuche z grochem A co Wy robicie na wigilie???
[...] jakieś cuksy z oleju kokosowego i trufle, ale tu musze jeszcze przepisów poszukać -ale to tylko i wyłącznie dlatego, żeby rodzina dała mi spokój i nie gadała, że oni żrą ciasto, a ja nie;-) Ryby i cała reszta może dla mnie nie istnieć, byleby łazanki i zupa grzybowa były%-) No i te pierogi mamy, chociaż wolałabym z twarogiem, niż z [...]
kurde po co ja tu dziś w ogóle wchodziłam %-) fajne te makówki a jeszcze co do wyrobów z mrówek u nas w domu było często ciasto makowo-jabłkowe takie jak na tym blogu http://violiskowegotowanie.blogspot.it/2012_01_01_archive.html
Cześć dziewczyny mam takie pytanie, czy ciasto na pierogi z mąki żytniej razowej typ 2000 + zwykła mąka pszenna, jest okej?:> Ostatnio staram się kombinować z samą razową, ale ciężka ta mąka do działania. Spora większość przepisów to mieszanki razowej + innej.
[...] Dowiedziałam się od siostry, która piecze chleb żytni na zakwasie, że przez to wychodzi kwaśny. Lepiej zostawić na dłużej...tyle ile chlebkowi trzeba w ciepłym miejscu w domu...oczywiście przykryć i czekać cierpliwie. 2) Najlepiej, żeby ciasto było naprawdę lejące się/ rzadkie. Wtedy podobno lepiej wyrasta. To rady mojej mamy i się sprawdzają.
ja z tych co to mają dwie lewe ręce i brak cierpliwości do garów. ale ciasto fasolowe wyszło. znaczy wyszło jak wyszło, za mało dodatków. ale fasola za grosz niewyczuwalna w tym wszystkim. podejrzewam, że jakby dać 10 osobom do spróbowania, to żadna by tej fasoli nie wyniuchała.
wczoraj namoczylam fasole na ciasto fasolowe :-) dzis lub jutro bede piekla. Jakos te wegle na bezglutenie musze uzbierac-dam znac jak wyjdzie ;-), mam domowy ekstrakt z wanilii i pomaranczy i cytryny-sprobuje dodac zeby zmienilo smak. koniecznie trzeba dodac slodzik/stewie? (nawet nie biore pod uwage dodawac rodzynki lub suszone owoce) mam [...]